ÖNCE BULAŞIK SONRA SEKS

once-bulasik-sonra-seks

Sevgiliniz, ev işi yaptığı için daha az sevişiyor olabilir mi? İkisi arasında hiçbir ilişki kuramayabilirsiniz ama bunu savunan araştırmalar mevcut.

En iyisi bu gece bulaşıkları siz yıkayın!

Yorgun argın işten eve döndüğünüzde tüm ütüleri bitirmiş, sofrayı hazırlamış, yemekten sonra renkli bulaşık eldivenleriyle sizi salona dinlenmeye gönderen bir erkekten daha fazla ne isteyebilirsiniz ki? Bir de yerleri mi süpürmesini, yoksa işi bittiğinde sizinle sevişmesini mi? İkisini birden yapan erkeklerin hayalini kurmaktan vazgeçin, hatta American Sociological Review’ün geçtiğimiz şubatta yaptığı araştırmayı duyunca savunduğunuz eşitlik söylemlerini bile bir kenara bırakabilirsiniz. Bu araştırmaya göre ev işine dalan erkek daha az seks yapıyor. Detaya inersek, American Sociological Review’e göre kadınların bulaşık, çamaşır, temizlik ve ütüyle tek başına ilgilendikleri çiftlerde seks yapma oranı, bu işlerin erkekler tarafından paylaşıldığı çiftlere göre 1.6 daha yüksek. Kısaca kadın-erkek eşitliği ve dolayısıyla evdeki rol paylaşımının cinselliğe sekte vurduğu söyleniyor.

TOPLUMSAL VE EKONOMİK ARENADA



bir zamanlar sadece erkeklere ait olan alanı işgal ederek ekonomik özgürlüklerini kanıtlayan ve erkeklerle aynı kulvarda yürümeye çalışan kadının evde de aynı eşitliği talep etmesinden, yüzyıllardır üstüne yapışan “kadınsal” rollerden sıyrılmak, sadece kadınlara atfedilen “domestik” işleri paylaşmak istemesinden daha doğal ne olabilir ki? Peki, ama bunun karşılığında cinsel arzularına ket mi vuracak?

American Sociological Review’ün araştırmasından yola çıkarak evde kadın-erkek eşitliği ve rol paylaşımını, ev işi ve cinsellik arasındaki ilişkiyi masaya yatırıyoruz.



EVDE DEMOKRASİ CİNSELLİĞİ NASIL ETKİLİYOR?



Kadının toplumsal ve ekonomik hayatta, özellikle gelişmiş ülkelerde, erkek kadar etkin rol oynamasıyla birlikte evde de rollerin paylaşıldığına tanıklık ediyoruz. Öyle ki “dışarıda” tıpkı erkekler gibi yorulan kadın, “içerideki” bazı sıkıcı görevleri partneriyle birlikte yürütmek istiyor. Çoğu modern ailelerde de erkeğin ütüden bulaşığa, temizlikten çamaşıra birçok işi üstlendiğini görüyoruz. Peki, evdeki demokrasi kadın-erkek ilişkilerini nasıl etkiliyor? Geçtiğimiz şubat ayında New York Times’da “Does a More Equal Marriage Mean Less Sex” adlı bir makaleye imza atan ilişki terapisti Lori Gottlieb, çiftlerin tüm ev işlerini paylaştıktan sonra gece her birinin bitkin şekilde bir köşeye çekildiğini, erkeğin porno sitelerinde gezinirken kadının da Pinterest’te vakit geçirdiğini anlatıyor. Çoğu çiftlerde erkek ev işi yapmasa da bu tip manzaralarla sık sık karşılaşıyoruz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir