Eğitmen Ve Stüdyo Seçiminde Hangi Kriterlere Dikkat Edilmeli?

egitmen-ve-studyo-seciminde-hangi-kriterlere-dikkat-edilmeli?

Geçtiğimiz 20 yılda hızla hayatımıza giren pilates, sağlıklı ve hareketli bir yaşam yolunda çoğumuzun vazgeçilmezi oldu. Artık pilates stüdyosu olmayan bir semt neredeyse kalmazken aynı apartmanda iki ya da üç tane stüdyonun bulunduğu cadde ve sokaklar mevcut. Dolayısıyla stüdyo ve eğitmen seçimini nasıl yapacağımıza dair birkaç kritere dikkat etmeliyiz.

EĞİTMEN VE STÜDYO SEÇİMİNDE HANGİ KRİTERLERE DİKKAT EDİLMELİ?

Eğitmen eğitimlerinin çoğalması, eğitimlere katılan ve ders vermek amacıyla piyasaya çıkan hoca sayısında da büyük bir artışa yol açıyor. Rekabetin büyüklüğü ders ücretlerine yansıyarak aradaki farkın da açılmasına sebep oluyor. Pilatese başlamak isteyen bireylerse stüdyo ve hoca seçme konusunda kendilerine göre bir yol bulmaya çalışıyor. Özellikle büyük şehirlerde çalışma hayatının yoğunluğu ve trafikte geçirilen zaman çok fazla. İnsanlar tanıdıklarından aldıkları tavsiyelerle ulaşımda en az zaman kaybı yaşayacakları ve en yakınlarında bulunan yerleri tercih ediyor. Bu konuda da çok haklılar. Ancak bu seçimlerini yaparken bazı kriterler de mutlaka akıllarının bir köşesinde bulunmalı. Peki nedir bu kriterler?

MERDİVEN ALTI STÜDYOLARA DİKKAT!

Öncelikle tercih edilen stüdyonun bir merdiven altı stüdyo olmaması çok önemli. Belediye tarafından verilen işletme ruhsatlarının olması Türkiye Cimnastik Federasyonu’ndan (TCF) alınması gereken pilates sertifikalarının varlığının da bir göstergesi. Ayrıca stüdyonun kanunlarla belirtilen kriterleri yerine getirdiğinin ve periyodik bir denetim altında olduğunun da bir kanıtı. Kadın ve erkekler için ayrı soyunma odası, duş ve tuvaletlerin olması yine önemli bir kriter. Ders yapılan alanların ferah ve havadar olması, acil çıkışlara ulaşımın kolaylığı ders kalitesi ve güvenlik için çok önemli. Yaşlı ve engelli öğrencilerin erişimi için stüdyonun zemin katta bulunması ya da binada bir asansörün mevcudiyetiyse son derece elzem.

EĞİTMENLERİN YETKİNLİK VE TECRÜBELERİNE DİKKAT EDİLMELİ

Bir stüdyonun tüm pilates ekipmanlarıyla birlikte tam teşekküllü bir şekilde hizmet vermesi ve bu aletlerin tamamının eğitmenler tarafından derslerde kullanıldığının gözlemlenmesi yine artı bir puan. Tabii en önemli kriterler de bu aletleri kullanacak eğitmenlerin yetkinlik ve tecrübeleri olmalı. TCF sertifikalarının yanında başka hangi eğitimlerini tamamlamışlar? Bunca yıllık pilatesli hayatın sonunda gelinen noktada artık bunların sorgulanabilmesi hizmeti alacaklar için bir hak olarak görülmeli ve web sayfalarındaki özgeçmişlerden ve sertifikalardan da bu kolaylıkla araştırılabilmeli. Ülkemizde pek çok kuruluş ulusal ve uluslararası okulların temsilciliğinde eğitim düzenliyor. Bu eğitim kurumlarının bazılarıysa tam kapsamlı eğitimler sunuyor. Bu eğitimlerde eğitim alanlara pilates aparatlarının tamamının nasıl kullanılacağı yetkin bir şekilde öğretilir. Bu kurumlardan mezun olarak gerekli kriterleri yerine getiren hocalar diğerlerine göre bir adım ileride olur. Mezuniyet sonrasında eğitmenin ne kadar süredir eğitim verdiği de yine önemli bir konu. Deneyimli bir eğitmen daha fazla öğrenciyle çalışmış demektir. Hatta bazı eğitmenler bazı özel konularda uzmanlaşmış olabilir (örn: yaşlılar, hamileler, atletler). Eğitmenlerin mezuniyet sonrası workshop ve seminerlere katılmak suretiyle eğitimde sürekliliği devam ettirmeleri de çok önemli. Özellikle eğitmen eğitimleri verilen bir stüdyoda ders alıyor olmak oradaki eğitmenlerin bilgilerinin sürekli bir şekilde pekişerek güncel kaldığının bir göstergesi. Stüdyo ve eğitmen seçerken bu kriterlerin en az birkaçının gözlemlenebilmesi bir nebze de olsa gönül rahatlığı sağlar.

İLGİLİ İÇERİKLER

  • Uzman görüşü: Pilateste ekipman ne kadar önemli?
  • Uzman görüşü: Duvar Pilatesi nedir, nereden çıktı?
  • Pilateste seviye nasıl belirlenir?
  • Pilates yaparken beslenme nasıl olmalı? İşte dikkat etmeniz gerekenler

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir