UnpluggedRoutes Ile Yerel Halkın Gözüyle Sıra Dışı İtalya Rotaları

unpluggedroutes-ile-yerel-halkin-gozuyle-sira-disi-italya-rotalari

UnpluggedRoutes, İtalya’nın sokaklarını “filtresiz” gezdiriyor

Turistlerin gözünden kaçan, kıyıda köşede kalanlar, yerel lezzetlerin kokusunu taşıyan ara sokaklar, tarihe ışık tutan gizli saklı mekanlar… İtalya’yı bir kez de filtresiz gezmek istemez miydiniz? İçinizde yükselen “evet” yanıtını duyuyoruz. Bu yüzden sizin için mikrofonu bu kez de, şehirleri akustik müzik tadında, her şeyin mükemmel olmadığı, kusurların filtrelenmediği, gösterişten uzak ve özüne indirgenmiş bir yaklaşımla deneyimleme şansı sunan UnpluggedRoutes’ın Kurucusu Çevirmen Nazlı Birgen’e uzatıyoruz.

Hepimiz seyahat etmeyi, yeni yerler ve mekanlar keşfetmeyi severiz değil mi? Ancak turistik gezilerimizde gözümüzden kaçanlar da yok değil… Çünkü seyahat etmek yalnızca yeni yerler görmek değil, aynı zamanda farklı kültürleri de tanımaktan geçiyor. Bir şehri ya da ülkeyi gerçekten anlamak ve bilmek için yerel hayata dokunmak, dünyaya onların gözünden bakmak gerekiyor. Turistlerin gözünden saklananlar, kıyıda köşede kalanlar, yerel lezzetlerin kokusuyla insanı kendisine çeken ara sokaklar, tarihe ışık tutan gizli saklı mekanlar… Elbette size bu gizli dehlizleri gösterecek profesyonellerin olmadığına dair iç sesinizi duyuyor, aradığınız turistik gezi rehberinizi ayağınıza kadar getiriyoruz. Keşif ruhunu doyasıya yaşamak isteyen gezginler için mikrofonumuzu bu kez de, şehirleri akustik müzik tadında, her şeyin mükemmel olmadığı, kusurların filtrelenmediği, gösterişten uzak ve özüne indirgenmiş bir yaklaşımla deneyimleme şansı sunan UnpluggedRoutes’ın Kurucusu Çevirmen Nazlı Birgen’e uzatıyoruz.

İtalyanın nabzını, yerli halkla aynı havayı soluyarak tutturuyor

Ünlü İtalyan Sinemacı ve Yazar Pier Paolo Pasolini’nin kült romanı “Kenar Mahalle Çocukları”nı İtalyancadan Türkçeye kazandıran ödüllü çevirmen Nazlı Birgen, UnpluggedRoutes’u hayata geçirme hikayesini şöyle anlatıyor: “Toplumların nabzını tutabilmek için turistik bölgelerden ve ikonik yapılardan uzaklaşarak karakteristik mahallelerde dolaşmak ve yerel halkla aynı havayı solumak gerekiyor. UnpluggedRoutes’u tasarlarken ruhu göz boyamadan besleyen samimi deneyimlere duyulan ihtiyaçtan yola çıktım. Seyahatin zenginleştirici, fark yaratıcı ve dönüştürücü olması gerektiği inancını merkeze koydum. Size tutkunu olduğum gerçek İtalya’yı göstermek istiyorum.”

Tematik rotalar, kişiye özel turlar, yerel lezzetler…

İtalya’nın farklı şehirlerinde toplam 21 yıllık yaşam, eğitim ve meslek deneyimine sahip Çevirmen Nazlı Birgen’in kurduğu UnpluggedRoutes, tematik rotalarla İtalya’yı bambaşka bir gözle görmek isteyenlere farklı seçenekler sunuyor. Ana akım turizm yaklaşımını bir kenara bırakarak yavaş ve farkındalık odaklı seyahat deneyimi arayanlara, etkileyici bir yolculuk öneriyor. Seyahate alternatif ve sürdürülebilir bir bakış açısı getirirken, şehirlerin adeta sahne arkasını görme imkanı tanıyor. Ezberletilen güzergahların ve konfor alanlarının dışına çıkarak, sıra dışı olanı kucaklayan günlük turlar düzenliyor. Böylece, şehirleri yalnızca görmek değil hissetmek, gezmek değil deneyimlemek, ziyaret etmek değil tanımak mümkün oluyor… 

İtalyayı tematik rotalarla gezmek mümkün

UnpluggedRoutes, İtalya seyahatlerini tematik rotalarla gerçekleştirmek isteyenlere de ayrı güzergahlar oluşturuyor. Sokak sanatı, futbol, mafya ve suç örgütleri, sinema, edebiyat, yerel gelenekler, eşcinsel kültür, 2. Dünya Savaşı ve İtalyan direnişi başlıklı tematik turlara katılanlar, mahalleleri yürüyerek keşfediyor. Dönemine damga vurmuş belli başlı isimler hakkında bilgi ediniyor. Ayrıca, mevcut güzergahları birleştirebiliyor ya da tamamen kişiselleştirilmiş rotalar oluşturabiliyor. Yerel halkın uğrak yeri olan restoranlarda geleneksel mutfağı tanıyabiliyor ve özgün yemekler eşliğinde bir gastronomi yolculuğuna çıkabiliyor. Şehirlerdeki belli başlı kültürel etkinliklere katılmanın yanı sıra zeplin, sıcak hava balonu, dalış, doğa yürüyüşleri gibi açık hava aktiviteleri de organizasyon tarafından günlük programlara sürpriz olarak eklenebiliyor.

1 Eylül itibarıyla başlayan turları hakkında daha fazla bilgi almak isteyenleri internet sitelerine davet eden Çevirmen Nazlı Birgen, “Hazırladığımız yıllık etkinlik takvimi sayesinde, turistlerin ilgi alanları doğrultusunda en uygun tarihleri seçmesini sağlıyoruz. Bir şenlik ortamında şehir halkıyla kaynaşma ayrıcalığını yakalamalarına olanak tanıyoruz” diyerek ileri seviye turizm deneyimi sunmak için, referans bölge ile organik bağların güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir