Beliz Acıpayamoğlu Pelerin Çılgınlığı

beliz-acipayamoglu-pelerin-cilginligi

Pelerin giymenin cesur bir moda ifadesi olduğunu belirten Moda Tasarımcısı Beliz Acıpayamoğlu, 1920’li yıllardan başlayarak bu parçanın kullanıldığı yerlere değiniyor ve günümüz için kombin örnekleri veriyor.

Pelerin çılgınlığı (cape craze) birkaç sezondur devam ediyor; 2024 sonbaharında popülerliğin zirvesine ulaştı ve Chloe’de görüldüğü gibi hemen hemen her podyumu nefes kesici trendlerle süsledi.

70’leri hatırlatan paltolarından, daha hanımefendi ve vintage hissi veren gece pelerinleri ve bolerolara kadar uzanan pelerinlere yatırım yapmaya bakın. Pelerinler en çok dış giyimde görülse de son zamanlarda birçok forma büründü. Sevin ya da sevmeyin, pelerinler moda uzmanlarının dolaplarında önemli bir eşya olmaya hazır.

Pelerinler işlevselliği ve değişkenlikleri nedeniyle yüzlerce yıldır giyiliyor. Başlangıçta bir çiftçinin veya gezginin aksesuarı olarak başlamış olabilir; ancak, Orta Çağ Avrupası döneminde kraliyet ailesi, soylular ve kiliseyle ilişkilendirilmeye başlandı. Artık krallar ve kraliçeler denince akıllara genellikle ermin kürkle süslenmiş gösterişli ipek veya kadife pelerinler geliyor.

1920’li ve 1930’lu yıllarda pelerinler yeniden moda oldu ve dönemin moda kadınlarının olmazsa olmazı haline geldi. Moda dünyasının pelerinlere olan tutkusu 1960’lı yıllarda da devam etti. Balenciaga ve Dior gibi tasarımcılar pelerinleri sıklıkla kullandı. Son moda haftalarındaki podyum görünümlerine bakılırsa pelerinler yeniden tarz olarak geri geliyor. Haziran ayında Paris Haute Couture haftasında Chanel gibi markalar, defilelerini dramatik bir pelerinle açmayı tercih etti.

Bir pelerin; içinde kendinizi rahat hissetmeyebileceğiniz için stillendirmesi zor bir parça olabilir; ancak doğru kullanıldığında pelerinler her kıyafeti öne çıkarabilir ve son derece zarif görünmenizi sağlayarak size gösterişli ve zamansız bir görünüm kazandırabilir. Kaliteli bir pelerin, gardırobunuzun yıllar boyu giyeceğiniz temel parçası olabilir. Bu giysiyi nasıl şekillendireceğinize dair birkaç fikir:

ï Onu özel dikilmiş bir pantolon ve kolsuz bir üst üzerine giyerek monokram bir görünümün parçası haline getirmek,

ï veya modern bir dokunuş katmak için yüksek çizme ve mini etekle eşleştirmek harika bir fikir olabilir.

Pelerin giymenin, cesur bir moda ifadesi olduğunun farkına varın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir