SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ DOĞRU İLETİŞİM

sorunlarin-cozumu-dogru-iletisim

Etkili iletişimin sadece kendini ifade etmekten değil aynı zamanda söylenenleri dinleyebilmekten de geçtiğini söyleyen Psikolojik Danışman Medine Karadağ, çocuklara pozitif bir bakış açısıyla yaklaşmanın, büyümeyle ilgili sancıların, çatışmaların ortaya çıkmasını ve derinleşmesini önleyeceğinin altını çiziyor. Ergenlik dönemindeki gençlerdeki asilik ve kendi kararlarını kabul ettirme çabası aile içi huzuru olduğu kadar okuldaki notlarını da olumsuz etkiliyor. Ergenlik döneminde yaşanan sorunları atlatmak için genç ve ebeveyn iletişiminin büyük önem taşıdığını belirten Karadağ, aile içi iletişimi kuvvetlendirmeye yardımcı olacak önerilerini bizlerle paylaştı.

Duygularını İfade Edebilsin

Ebevenyler, çocuğun rahat edebileceği ve duygularını açabileceği bir ortam yaratılmalı. Çocuğa “Seni seviyorum”, “İyi çalışmalar” gibi pozitif cümlelerle konuşmakla iyi bir model olabilirsiniz. Ebeveynler herhangi bir çatışma anında “İlle de benim söylediğim gibi olacak, çünkü ben büyüğüm ve en doğrusunu bilirim!” demek yerine, çocuğun da görüşünü alıp onunla işbirliği yaparsanız uygun bir çözümde anlaşma sağlanabilir.

İletişim İçin Zaman Yaratın

Çocuğunuza zaman ayırmakta ihmalkâr davranmayın. Çocuklara kendilerini nasıl hissettiğini sormayı alışkanlık haline getirmek ve çocuğun mahremiyetine saygı duymak çocuğun bireyselleşmesine destek olur.

Nasihat Vermek Yerine Örnek Olun

Çocuklarınız sadece söylediklerinizi değil yaptıklarınızı da yaparlar. Kitap okuyorsanız onlar da okumak ister ya da alkol gibi zararlı alışkanlıklara sahipseniz onlar da bu alışkanlıkları doğal karşılayıp hayatlarına alabilirler. Birçok aile, çocuğu ile alkol ve diğer maddelerin kullanımını konuşmaktan kaçınır. Çocuğunuz böyle bir problem yaşayana kadar beklemeyin. Çocukların bu tür konular ve olası sonuçları hakkında bilgilendirilmesi gerekir. Bu yaş grubundakiler bir yere ait olmak isterler, bu yüzden iyi bir yere ait olmazlarsa kötü bir yere ait olma ihtimalleri yükselecektir.

Güzel Arkadaşlıklar Kurmasını Teşvik Edin

Çocuğunuzun arkadaşların arasından ona baskı yapmadan arkadaş seçiminde yardımcı olmaya çalışmalısınız. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla birlikteyken gözlemleyip, başkalarına karşı yanlış hareketleri olup olmadığına da bakmalısınız. Bu konularda onunla konuşurken olumsuz davranışlarının yanında olumlu davranışlarına da işaret etmeniz gerek. Eğer çocuğunuzun hiç arkadaşı yoksa arkadaş edinmesi için beraber çabalamalısınız. Arkadaşı olmadığı için neler hissettiğini ifade etmesine destek olun. Arkadaşlıklarını onaylamadığınızda, niye problemli ve istenmeyen kişilerle arkadaş olduğunu anlatması için çocuğunuzu yüreklendirin.

Çocuklarla Etkili İletişimin Altın Kuralları

Çocuğunuzu sevmeniz ve bunu hissettirmeniz her şeyden daha değerli. Bu yüzden çocuğunuzla empati kurmayı öğrenin.

Konuşurken onu dinlediğinizi ve anladığınızı gösterin. Onunla iletişim kurarken aynı anda başka bir şeyle ilgilenmeyin.

Fikirlerine saygı gösterin, sözünü kesmeyin ve kendi düşüncelerinizi onun konuşması bittiğinde aktarın.

Konuşulan konu her ne olursa olsun onu ve söylediklerini hafife almayın.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir