Başarılı bir dijital dönüşüm hakkında önemli açıklamalarda bulunan Hayat Holding Global CIO’su Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu, “Dijital dönüşüm bir orkestra şefi gibi, iş stratejilerini bilen ve anlayan, yeni ve dijital teknolojilerle daha da ileriye taşıyan CIO’lar tarafından yönetilebilir.” dedi.
Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu… Onu 2019’un Temmuz ayından bu yana Hayat Holding Global CIO’su olarak çalışma hayatını halihazırda sürdüren, IT dünyasının başarılı bir kadın profesyoneli olarak tanıyoruz. Liderlik gömleğini giydiği şirketlerdeki başarılı iş stratejileri ile organizasyon, sistem ve süreçlerin dönüşümünde etkin rol alan ve yeni teknolojiler ile dijital çözümlerinin uygulanmasına öncülük eden Akhisaroğlu, 25 yılı aşkın süredir de otomotiv, savunma sanayi ve enerji gibi farklı sektörlerdeki Motors Türkiye, General Motors Avrupa, Chevrolet Otomotiv Türkiye, BMC Otomotiv ve SOCAR – STAR Rafineri şirketlerinde, bilgi teknolojileri alanında üst düzey yöneticilik deneyimleri bulunuyor. Akademik hayatında da başarılı bir geçmişe sahip olan Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu’nun Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde lisans, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nde yüksek lisans ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İşletme bölümünde yüksek lisans dereceleri var.
Kökleri 1937’ye uzanan Hayat Holding ise dünyada 17.000’e yakın çalışanı ile ağaç bazlı panel sektöründe Kastamonu Entegre, hızlı tüketim sektöründe Hayat, liman işletmeciliği sektöründe Limaş başta olmak üzere farklı sektörlerde 41 şirketiyle faaliyetlerine devam ediyor. Holding çatısı altında 13 ülkede 36 üretim tesisinde ileri teknolojilerle üretilen 46 Türk markasını dünya çapında milyonlarca tüketiciye ulaştırıyor.
Hayat Holding’in dijital dönüşüm stratejisi, IT yapısı, gelecek hedefleri, GİG ekonomisi ve daha fazlasını konuştuğumuz Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu’nu Ekim sayısında sizler için ağırladık…
“H4Y4T D1G1T4L WORKSPACE projemizle, IDC CIO Summit 2021 ödülüne layık görüldük”
Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu ile sohbetimize, devam eden pandemi sürecinde Hayat Holding’in IT yapı taşlarında yaşanan değişimleri sorarak başladık. Yatırım ve planlamalarındaki dönüşümlerden bahseden Akhisaroğlu, sözlerine şöyle başladı:
“Hayat Holding organizasyonuna katılmamla birlikte, Hayat Holding şirketlerimizin büyüme ve yatırım odaklı iş stratejilerini destekleyen dijital dönüşüm yolculuğuna şirketlerimizin her alanında ihtiyacı olan dijitalleşme projeleri ile başladık. Ayrıca büyük veri, ileri analitik, makine öğrenmesi gibi alanlarda hem altyapı yatırımı yaparak hem de ekip oluşturarak veriye dayalı organizasyona dönüşüm ile rekabet avantajı sağlayacak dönüşüm projelerine başladık. 2020 yılı ilk çeyreği sonunda hayatımıza giren pandemi ile birlikte, 2020 yılı dijital dönüşüm programımızı yürütürken, pandemi ile zorunluluk haline gelen, Holding şirketlerimizin uzaktan çalışma ihtiyaçlarına cevap veren ortak çalışma ve etkileşim platformlarını global ölçekte 14 ülkede devreye aldık. H4Y4T D1G1T4L WORKSPACE adını verdiğimiz projemiz IDC CIO Summit 2021 proje ödüllerinde Future of Work- Borderless Organization kategorisinde ödüle layık görüldü. Bu proje ve altyapı ile Hayat Holding bünyesinde çalışan tüm ekiplerimize, dijital çalışma ve iş birliği platformu sağladık. Hibrit çalışma, uzaktan çalışma ve uzaktan destek hizmetlerinin sağlıklı verilebilmesi için kapsamlı bir “Bilgi Güvenliği” programı başlattık. Bilgi Güvenliği bizim stratejimizin önemli bir bileşeni. Dijital Dönüşüm programımız kapsamında, şirketlerimizin iş önceliklerini destekleyen bir bilgi güvenliği yaklaşımı benimsedik. Risklerimizin bilincinde olarak, uzaktan erişim ve iş birliğini desteklerken üretim tesislerimizde IT&OT entegrasyonunu sağlayan, AR/VR gibi yeni teknolojileri ve IoT yapılarını da kapsayan farklı güvenlik çözümleri ile denetim ve kontrol sistemleri konumlandırdık.
Pandemi ile beraber geçmiş deneyimlerimize dayalı bilginin yeterli olmadığı ve alışkanlıkların değiştiği bu yeni ortamda Hayat Holding Bilgi Teknolojileri olarak bizim de önceliklerimiz, standartlarımız ve iş yapış şekillerimiz değişti. Pandemi ile müşteri deneyimi ve beklentilerinin değiştiğini görüyoruz. Hayat Holding ve bilgi teknolojileri açısından değişimi ve etkilerini iyi analiz edip ürün ve hizmetlerimize yansıtarak değişime uyum sağladık.
Pandemi ile birlikte, tüketici açısından ürün özellikleri ile ilgili beklentiler değişti. Sağlık, hijyen ve topluma saygı ön plana çıktı. Hayat Holding şirketlerimizde, tüketicilerin beklentilerini karşılayan, rekabette farklılık yaratan inovatif ürünler için ürün geliştirme çalışmalarına yoğunlaştık. 2020 yılında, Hayat Kimya Kişisel Sağlık kategorimiz altında Evony marka cerrahi maske üretimine başladık. Kastamonu Entegre tesislerimizde, pandemi ile birlikte önem kazanan hijyenik yüzey ihtiyacına yanıt veren mikrop ve bakterileri barındırmayan panel ve laminat parke üretimine başladık. Bilgi Teknolojileri olarak yaptığımız çalışmalar arasında; Hayat ekipleriyle RPA uygulamaları kullanarak yapılandırılmamış veri formatında bulunan müşteri talep ve yorumlarından ürün gelişimine katkı sağlanması, Kastamonu Entegre ekipleriyle de görüntü işleme ve analitik yöntemleri kullanarak üretim süreçlerinin ve üretim kalitesinin iyileştirilmesi projelerini sayabiliriz.
Bu dönemde tüketicilerin ürüne ulaşım ve alım kanalları değişti. E-ticaret ve dijital kanallar klasik yöntemlerin yerini aldı. Hayat pazar yeri uygulamaları ile e-ticaret kanallarında doğrudan tüketicilerimize ulaşmaya devam ettik. Bu dönemde Global Tedarik zinciri ekiplerimiz ile işlerini daha iyi yönetmelerini sağlayacak bulut tabanlı dashboard projelerini canlıya aldık. Ayrıca, süreç iyileştirmeye odaklandığımız Global Tedarik Zinciri yönetimi projesinin de kapsamda olduğu SAP S/4 HANA dönüşümümüz hızla devam ediyor.
Yeni yatırımlarımız için kurulum sırasında yerinde verilen teknik mühendis ekip desteğini, pandemi nedeniyle seyahat kısıtları yaşanması nedeniyle, ekiplerimizin seyahat etmeden uzaktan destek verecekleri AR/VR uygulamaları ile sağladık.
2020 yılı başında, IT Proje portföyümüzde 100 üzerinde projeyi hayata geçirdik. 2021 yılında da portföyümüzde 100 üzerinde proje ile programımızı hızlandırarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2021 yılı uzaktan çalışma ile işlerimizi yürüttüğümüz bir yıl oldu. Bir yandan portföyümüzü yönetip diğer yandan pandemi ile tetiklenen yeni ihtiyaçlara cevap ve öncelik verirken, şirketimizin büyüme stratejileri ve yeni yıkıcı teknolojilerin sağlayacağı faydaları göz önünde bulundurup orta-uzun vade teknoloji yatırım planımıza uygun olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
“ERP ve IoT teknolojilerini bulut tabanlı analitik platformuyla birleştirerek optimizasyon projeleri gerçekleştiriyoruz”
İçerisinde bulunduğumuz dönemin en temel konusu dijital dönüşüm. Bu çerçevede dijitalleşme kapsamında neleri değiştirme ihtiyacı duyduklarını Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu’ndan dinledik:
“Pandemi ile birlikte uzaktan çalışma ve uzaktan işi yönetme ihtiyaçları zorunluluk haline geldi. Rekabetçi avantaj sağlayabilmek ve uzaktan işi yönetebilmek için hammadde tedariğinden başlayıp müşteriye kadar uzanan değer zincirinde, her aşamada veriye ulaşmak, veriyi toplamak ve ileri analitik ile veriye dayalı çözümler üretmek önemli hale geldi. Hayat Holding olarak ürünlerimizi en optimum seviyede üretebilmek, distribütörlere zamanında, eksiksiz ve doğru sevkiyat yapabilmek, doğru müşteriye doğru coğrafyada doğru ürün sunabilmek ve ürünlerimizi müşterimizin ihtiyaçlarına göre geliştirebilmek için veri odaklı dönüşümden ve ileri analitikten faydalanıyoruz. ERP ve IoT teknolojilerini bulut tabanlı analitik platform ile birleştirerek kurduğumuz esnek yapılar ile optimizasyon projeleri gerçekleştiriyoruz.
Sektörel gelişmelere baktığımızda, telekom ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi, 5G uygulamaları, veri saklama ve işleme kapasite ve hızlarının artması ile kurumlarda toplanan verilerin İleri Analitik uygulamaları ile artık geleceğe yol gösteren kılavuzlara dönüştüğünü söyleyebiliriz. Uçtan uca büyük veri ve ileri analitik uygulamaları ile üretimde kesintisiz çalışma, kestirimci bakım ve hatta uçtan-uca müşteri deneyimi optimizasyonu projeleri gündemimizde yer alıyor.
Sahadan gerçek zamanlı alınan satış bilgileri, entegre çalışan ve anlık güncellenen stok bilgileri ve fabrikalarımızdan alınan üretim verilerini birleştirilerek, ilgili distribütörün ve satış noktasının, ne zaman hangi ürüne ihtiyacı olacağını öngörerek tedarik zinciri ve üretim süreçlerini başlatmayı hedefliyoruz.
Ar-Ge merkezimiz ile yaptığımız analitik projeleri sayesinde hammadde, coğrafik lekeler, leke ve kumaş yıpranması verileri ile en uygun formülü tahmin ediyoruz. Bu çalışmalarımıza, müşteri talep ve isteklerini de ekleyerek en çok tercih edilen ürünlere ulaşmayı hedefliyoruz.”
“Bulut teknolojilerine dönüşüm hızlanarak devam edecek”
Son zamanlarda altyapıda da ciddi değişiklikler görülüyor. Şirketler bir taraftan otonom sistemlere geçerken bir taraftan da veri artmaya başladı ve bu veriyi saklayacak, anlamlandıracak altyapılara da ihtiyaç söz konusu. Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu, yılın geri kalanında ajandandalarındaki bu tür altyapısal dönüşümleri aktardı:
“Şirketlerde üretilen ve kullanılan veri her gün katlanarak artıyor. Veriye ulaşmak, temizlemek, zenginleştirmek ve kullanıma hazır hale getirdikten sonra hem saklamak hem de performanslı ve güvenlik standartlarına uygun olarak kullanmak altyapısal değişiklikler gerektiriyor. Biz, Hayat Holding dönüşüm programımız kapsamında, şirketimizin büyümesi ile artan ihtiyaçlarına esnek çözüm üretebilmek için bulut teknolojilerini ve yönetilen hizmetleri kullanıyoruz. Bu sayede hem performanslı hem güvenilir hem de operasyonel yükleri hafiflemiş bir bilgi teknolojileri altyapısına dönüşümü gerçekleştiriyoruz.
Hem artan veriler hem de şirketlerin değişen ve gelişen ihtiyaçlarına cevap vermek üzere, esnek, çevik ve güvenilir altyapılar sunan bulut teknolojilerine dönüşümün hızlanarak devam edeceğini öngörüyorum. Global oyuncuların pazarda yerlerini sağlamlaştırmaları, Türkiye’de veri merkezi ve bulut tabanlı yatırımların artması dönüşüme pozitif etki sağlayacaktır.”
“GİG ekonomisi, şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirecek”
Dijitalleşme ve çalışma şekillerindeki dönüşüm, GİG ekonomisi modelinin popülaritesini de artırdı. Akhisaroğlu bu yaklaşımın şirketler ve özellikle BT tarafında sunacağı fırsatları değerlendirdi:
“Pandemi ile artan dijitalleşme ve uzaktan çalışma olanakları, hem iş veren hem de çalışan açısından esneklik getirmekle birlikte, yeni çalışma şekilleri organizasyon modellerini ve iş yapış şekillerini değiştirmeye başladı.
GİG ekonomisi, şirketlerin kısa süreli çalışma düzenlemesi ile serbest çalışan kişilerle çalıştığı piyasa sistemini tanımlamaktadır. Teknoloji platformlarının gelişip yaygınlaşması ile belli bir uzmanlığa sahip kişiler, bilgi ve deneyimlerini ihtiyacı olan kişi ve kuruluşlara kolayca ulaştırabilmektedirler. Serbest çalışan kişiler teknolojiyi yakından takip etmekte ve iş piyasası için gerekli olan yetkinlikler doğrultusunda kendilerini geliştirmektedirler.
Bilgi Teknolojileri gibi teknik hizmet ve bilgi satan personellerin oluşturduğu GİG ekonomisi, şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirecek. Özellikle yapay zeka, robotik, veri bilimi ve blok zinciri gibi özel beceriler arayan işletmeler için bu bilgilere sahip serbest çalışanları, ihtiyaç durumunda projelerde kısa süreli istihdam edip işletme için gerekli olan kısa süreli yetkinlik ve becerilerin kullanılmasını sağlayacaktır.”
“Dijital dönüşümde kültürel değişime gereken önem verilmiyor”
Dijitalleşme süreçlerinde şirketlerin gözden kaçırdığı/daha az üzerinde durduğu noktalara dair sorumuzu Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu şöyle yanıtladı:
“Dijital dönüşüm programlarını hazırlarken birçok şirket, ne yapacağını ve nereden başlayacağını bilmiyor. Bazı şirketler yeni teknolojiyi trend olduğu için kullanmaya çalışıyor. Hayat Holding Dijital Dönüşüm programımızda yolculuğumuza, şirketimizin iş stratejilerini anlayarak başladık. İş stratejilerini kuvvetlendiren, hızlandıran ve ileriye taşıyan yeni teknolojileri programımıza dahil ettik. Örneğin, AR/VR uygulamalarını yatırımlarla büyüyen organizasyonumuzda, üretim tesislerimizin uzaktan kurulumu, teknik personelin uzaktan eğitimi gibi alanlarda konumlandırarak maliyetleri azaltırken, kurulum ve eğitim süreçlerini hızlandırdık.
Dijital dönüşüm konuları gündem olduğunda, şirket yönetim kurulları dönüşümün hızlıca, hatta bir yıldan kısa sürede tamamlanmasını bekliyor. Dijital dönüşüm kolayca ve bir yılda tamamlayabileceğiniz bir şey değil. Aslında, sık sık değişen ve yenilenen yeni teknolojileri inceleyip programınıza dahil ederek kuruluşunuzu geliştirmeyi, süreçlerinizi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi yeni pazar ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde dönüştürmeyi ve işinizi yarının zorluklarına uyarlamayı içeren sürekli devam edecek bir yolculuk. Bu nedenle biz H4Y4T D161T4L Strateji ve Dijital Dönüşüm Yol Haritamızı her yıl güncellenen iş stratejileri ve gelişen yeni teknolojiler ile gözden geçirip yol haritamıza yansıtmamızı sağlayacak şekilde sürekli gelişen ve güncellenen bir plan olarak hazırladık ve güncel tutuyoruz. H4Y4T D161T4L Strateji ve Dijital Dönüşüm Yol Haritası çalışmamız daha ilk yılında bize ödüller getirdi. CXO Medya Turkcell Özel ödülü kategorisinde kapsamlı Dijital Dönüşüm çalışmamız ile 2020 yılı CIO Ödülü’nü almanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca, IDC CIO Summit 2021 proje ödüllerinde, H4Y4T D161T4L Strateji ve Dijital Dönüşüm Yol Haritası programımız IT Governance kategorisinde ödüle layık görüldü.
Başarılı bir dijital dönüşüm şirketin, müşterilerin hatta sektörün ürettiği verilerin değerlendirilmesi, anlamlandırılması, rekabetçi avantaj ve gelecek ile ilgili kararların alınması mekanizmalarında kullanılmasıyla gerçekleşir. Birçok şirket, teknolojiyi adapte edip dijitalleşirken aslında fiilen dijital dönüşümü gerçekleştirmediğinin farkına varmıyor ve dijital dönüşüm için sağlam bir veri temeline ihtiyaçları olduğunu anlamıyor. Ayrıca, çok daha fazla kaynaktan ve fazla miktarda veri toplayan ve bunları iş stratejilerini oluştururken kullanmayan çok sayıda organizasyon var. Hayat Holding’te biz verinin önemini, değerini biliyor ve dijital dönüşüm stratejimizde veri destekli içgörüleri kullanıyoruz. Müşteriye temas eden her noktadan ve müşteri faaliyetlerinden topladığımız verileri analiz ediyor ve bunlardan ürün geliştirme süreçleri dahil birçok aşamada faydalanıyoruz, iyileştirme gerektiren tüm aşamaları belirleyip optimizasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz, yeni pazarları anlamak ve girmek için yeni ürünler ve hizmetler tasarlıyoruz, daha iyi stratejik kararlar almak için gelecekteki pazar senaryolarını simüle edecek yapıları hazırlıyoruz.
Dijital dönüşüm ile ilgili ön plana çıkmayan en önemli konulardan biri dijital dönüşümde kültürel değişime gereken önemin verilmemesidir. Dijital dönüşüm bir orkestra şefi gibi, iş stratejilerini bilen ve anlayan, yeni ve dijital teknolojiler ile daha da ileriye taşıyan CIO’lar tarafından yönetilebilir. Fakat, dijital dönüşüm yalnızca üst düzey yöneticilerin ve Bilgi Teknolojileri ekibinin işi değildir, tüm organizasyonun işidir. Başarılı bir dönüşüm tüm ekiplerin katılımı ile gerçekleşir. Süreçlerin değişmesi, sistemlerin değişmesi ve yeni teknolojilerin kullanılması tüm organizasyon tarafından ortak olarak kararlaştırılmalı ve uygulamaya alınmalıdır. Dijital dönüşüm stratejisi yönetim seviyesinde başlasa da her departman, her çalışanın süreçteki rolünü ve çalışmalarının bu hedeflere ulaşmaya nasıl katkıda bulunduğunu net bir şekilde anlaması gerekir. Başarılı bir dijital dönüşüm, kurum içi ortak hedef birliği ve kuruluşunuzdaki tüm iş birimleri ve işlevler arasındaki yakın iş birliği ile sağlanabilir. Ayrıca dijital dönüşüm şirket çapında bir zihniyet değişikliği ve yetenek değişikliği gerektirebilir. Sürecin verimliliğini artırmak ve herkesi geleceğe hazırlamak için yeni roller oluşturulması ve mevcut ekipleri kademeli olarak yeniden tanımlamak gerekebilir. Unutulmaması gereken önemli konulardan bir tanesi de dijital dönüşüm programınıza aldığını teknolojiler ne kadar yenilikçi olursa olsun, hiç kimse onları anlamıyorsa veya onları doğru şekilde nasıl kullanacağını bilmiyorsa, hiçbir faydası olmayacaktır. Bu nedenle şirket içi yetkinliklerin oluşturulması ve bu oluşumu destekleyen eğitim ve sertifikasyonların programa eklenmesi önemli konular arasında yer almaktadır.”
“Dijital asistanlar, üretkenlik ve erişilebilirlik taleplerini karşılayarak çalışanlara değer katan faaliyetlere geçişi destekleyecek”
Hayat Holding Global CIO’su Gülsün Gönültaş Akhisaroğlu ile sohbetimizi, sektörde ve teknoloji kullanımında nelerin dönülemez bir şekilde değişeceğini ve gelecekteki hedeflerini sorarak tamaladık. Akhisaroğlu, sözlerini şöyle noktaladı:
“Dijitalleşme ile hayatımıza giren Dijital Yakalı çalışanların iş hayatının ayrılmaz bir parçası olacağını düşünüyorum. Dijital asistanlar, Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), sohbet robotları ve sesli asistanlar gibi teknolojilerle hayat buldu ve ekiplerimiz ile birlikte çalışmaya başladı. Hayat Holding’te bizlerle birlikte çalışan ilk RPA robotumuzun adı H4Y4T-e. Dijital asistanlar, kuruluşlarının üretkenlik ve erişilebilirlik taleplerini karşılamalarına yardımcı olacak ve çalışanlar için değer katan faaliyetlere geçişi destekleyecekler. Dijital iş gücü, günümüzün manuel iş süreçlerinin büyük bir bölümünü devralabilecek ve otomatikleştirebilecek. Halen H4Y4T-e 80 tane farklı süreçte görev alarak işimize değer katıyor.
Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının endüstriyel ortamlarda kullanımı organizasyonlara esneklik kazandırdı. Hayat Holding bünyesinde kurulum, bakım, destek gibi bir çok süreçte, bulunduğumuz yerden ve teknoloji desteği ile farklı lokasyon ve sektörlere hizmet verebilir hale geldik. Teknoloji birçok sektörü etkiliyor. Potansiyel müşteriler ürünler daha üretilmeden AR/VR uygulamaları ile test edebilirler. Eğitim kurumları geleneksel öğretim yaklaşımlarını değiştiriyor. Hem okullarda verilen eğitim hem de kurumlarda verilen iş sağlığı güvenliği eğitimleri, bu teknolojiler ile canlı benzeri simülasyonlara dönüşmektedir.”
“Dijital fabrikalara ve veriye dayalı organizasyona dönüşüm yolculuğumuz devam edecek”
“Devam eden dijital dönüşüm programımız kapsamında 2021’e hızlı başladık. 2020 yılında başlayan Hayat Holding Asya yatırımının tamamlanması ve Vietnam üretim operasyonunun faaliyete alınabilmesi için gerekli Bilgi Teknolojileri altyapıları ile SAP sistemi dahil standardımızda olan tüm kurumsal çözümleri ve iş uygulamalarını 2021 yılında devreye aldık. Aynı bölgede satış ofislerimiz ile hizmet vereceğimiz Tayland ve Malezya şirketlerimiz için devreye alma çalışmalarımız devam ediyor. 2021 projelerimiz arasında; kapsamlı SAP S/4HANA dönüşümümüz, Türkiye’de kullanılan İnsan Kaynakları ve Saha Satış uygulaması gibi uygulamaların global ölçekte tüm ülkelerde kullanıma alınması gibi ülkelere yaygınlaştırma projeleri, süreçlerin otomatikleştirilmesi için RPA projeleri yer alıyor.
Bilgi Teknolojileri bünyesinde oluşturduğumuz Endüstriyel Bilgi Teknolojileri ekibimiz ile birlikte, üretim ve otomasyon ekiplerimiz ile çalışarak, Endüstri 4.0 dönüşüm projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu yıl Kastamonu Entegre şirketimizde sahadan veri toplama altyapılarını standartlaştırıp yaygınlaştırırken, ürün kalitesini artırma hedefiyle görüntü işleme projelerine odaklandık. Hayat Kimya İleri Analitik ekibimiz ile şirketimizin Büyük Veri yatırımını yapıp İleri Analitik projelerini portföyümüze ekliyoruz. Analitik modeller kullanarak üretim kesintilerinin azaltılması projeleri, Ar-Ge ekibimiz ile formül optimizasyonu, yeni kurulacak tesislerimiz için lokasyon optimizasyonu, üretim tesislerimizde kestirimci bakım projeleri ve enerji optimizasyon projeleri gibi farklı alanlarda çalışıyoruz. Bu çalışmalar ile Hayat Holding bünyesinde dijital fabrikalara ve veriye dayalı organizasyona dönüşüm yolculuğumuz devam ediyor.
Artan dijitalleşme ve veri odaklı yönetim ile uçtan uca şeffaf ve izlenebilir sistemler kurup olası tehdit ve riskleri daha çevik ve daha esnek yaklaşımlar ile yönetmeyi hedeflediğimiz Bilgi Güvenliği sıkılaştırma projelerimiz devam ediyor.
Önümüzdeki dönemde portföyümüzde hem dijitalleşme hem de dijital dönüşüm alanında projelerimiz olacak. Dijital dönüşüm programımız ile şirketimizin nesiller boyu fayda sağlama vizyonunun, dünyada herkesin kaliteli ve doğaya dost ürünlere erişmesini sağlama hedefinin ve global ölçekte üretim yatırımları ve inovatif ürünler geliştirerek büyüme stratejisinin bir parçası olarak, programımızı yeni teknolojiler ile güncel tutup nesiller boyu fayda sağlayan çözümler üretmeye devam edeceğiz.”
Turkcell ile devam eden iş birlikleriniz var. İlerleyen dönemde kullanmayı planladığınız farklı Turkcell ürün ve çözümleri de olacak mı?
Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri olarak, kurumsal ihtiyaçlarımız için Turkcell’in sunduğu İnternet, MPLS, GSM gibi temel hizmetlerden etkin bir şekilde faydalanıyoruz. Hayat Holding Global Bilgi Teknolojileri olarak 2020 yılında 7 yıllık bir Strateji ve Dijital Dönüşüm Yol Haritası hazırladık, düzenli geliştirmeler ve güncellemeler ile programımız devam ediyor.
Dönüşüm projelerimizin kapsamında yer alan bulut teknolojileri, IoT ve yapay zeka gibi alanlarda hızlı veri iletişimi önemli bir yer tutuyor. İlerleyen dönemlerde Turkcell’in sağladığı standart kurumsal hizmetlere ilave olarak, 5G teknolojisinin sağlayacağı hiper-iletişim hızı, bulut teknolojileri, IoT ve diğer çözümlerin, Dönüşüm Yol haritamızda yer alan projelerin başarılı bir şekilde tamamlaması ve stratejik hedeflerimize ulaşma konusunda önemli bir katkısı olacağını değerlendiriyorum.
Kaç Defa Okundu: 179