Seboreik Keratoz Tedavisi

seboreik-keratoz-tedavisi

Seboreik keratoz, çoğu durumda yalnızca görünüşünüzü etkileyen bir cilt rahatsızlığıdır. Cilt büyümesine benzer ve rengi beyazdan kahverengiye ve hatta siyaha kadar değişebilir. Ayrıca, bu duruma sahip insanlar aynı anda birkaç büyüme gösterme eğilimindedir. Bugün size bu konuda ve seboreik keratoz tedavisi hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.

Seboreik ketozis en sık baş, boyun, göğüs ve sırtı etkiler. Ayrıca, orta yaş ve üstü insanları etkileme eğilimindedir. Uzmanlar, 70 yaşın üzerindeki insanların %75’inin bu tür bir büyümeye sahip olduğunu tahmin ediyor.

Bu durum aynı zamanda bazal hücreli papilloma veya seboreik siğiller olarak da bilinir. Bu çıkıntıların zararsız olduğunu, tedavi gerektirmediğini ve bulaşıcı olmadığını akılda tutmak önemlidir. Ancak melanoma benzedikleri için doktorunuz tanıyı doğrulamadan önce biyopsi yapmak isteyebilir.

Keşfedin: Cilt Hastalıklarını Önlemek İçin İpuçları

Seboreik keratozun ana nedenleri

Uzmanlar, seboreik keratozun kesin nedenini henüz belirlemediler. Bu durumun, multipl miyelom veya yumurtalık kanserine benzer genetik mutasyonlara sahip olduğunu gördüler. Ancak bu durum kötü huylu değildir.

Aşağıdaki faktörler bu durumun oluşumunu etkileyebilir:

  • Güneş ışığı: Genellikle çok fazla güneş ışığı alan bölgelerde görülürler. Bu nedenle uzmanlar, ultraviyole (UV) ışığının bir rol oynayabileceğine inanıyor.
  • Genetik: Bu cilt büyümeleri genellikle kalıtsaldır.
  • Yaş: Bu durum ile yaşlanma arasında bir ilişki vardır. Keratoz her yaşta ortaya çıkabilir, ancak 50 yaşından sonra çok daha sık görülür.

Risk grupları

Bu durumu geliştirme riski en yüksek olan kişiler, ailesinde seboreik keratoz öyküsü olan kişilerdir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu sorun genellikle kalıtsaldır.

Ayrıca, bu durum genellikle orta yaşlı ve yaşlı insanları etkiler. Bu nedenle yaşlandıkça riskiniz artar.

Ek olarak, sık sık güneşe çıkanlar da daha yüksek risk altındadır. Örneğin, açık havada çalışan veya düzenli olarak açık hava etkinlikleri yapan kişilerin bu büyümeleri geliştirmesi daha olasıdır.

Nasıl görünür?

Seboreik keratoz küçük ve kaba bir büyüme ile başlar. Daha sonra boyutu artar, kalınlaşır ve siğil benzeri bir görünüm alır. Ek olarak, genellikle kahverengidirler, ancak farklı renklerde de olabilirler.

Şekli oval veya yuvarlaktır ve büyüme neredeyse her zaman göğüste, kafa derisinde, sırtta, karında veya yüzde görülür. Ayrıca, her biri kendine özgü özelliklere sahip birkaç tür seboreik keratoz büyümesi vardır.

  • Yaygın: Bu türde, büyüme cilde yapışmış gibi görünür ve bir siğile çok benzer. Ayrıca dokunulduğunda balmumu veya kadife gibi bir his verir.
  • Siyah papüler dermatoz: Bunlar siyah ve kabarık sivilcelerdir. Ayrıca, kadınlarda ve daha koyu tenli kişilerde daha yaygındır.
  • Stük: Bu büyümeler gridir ve kaba siğillere benzer. Erkeklerde daha sık görülürler ve genellikle ön kollarda ve bacaklarda görülürler.
  • Yassı: Yaşlandıkça sayısı artan kahverengi, oval bölgelerdir.
  • Pediküllü: Sapları olan koyu renkli büyümelerdir. Koltuk altı veya boyunda görülürler.

Okumaya devam edin: Cilt Kanseri Uyarı İşaretleri Nelerdir?

Ne zaman tıbbi yardım alınmalıdır

Çoğunlukla seboreik keratoz tehlikeli değildir ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, asla bir cilt büyümesini gözden kaçırmamalısınız. Bu durum melanom büyümesine çok benzer, bu nedenle teşhis koyabilmeleri için bir doktora görünmek gerekir.

Ayrıca, aşağıdaki durumlardan herhangi biri için doktora görünmelisiniz:

  • Büyümenin boyutunda veya görünümünde değişiklik
  • Mavi, mor veya kırmızımsı-siyah gibi garip bir renkte büyüme
  • Tırtıklı kenarlar
  • Büyümede tahriş veya ağrı
  • Büyümede salgılar
  • Kısa sürede gelişen çok sayıda büyüme
  • Kanayan büyüme

Seboreik keratoz tedavisi

Seboreik keratozun kendisi dermatolojik açıdan tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, giysilere veya diğer yüzeylere sürtündüklerinde ağrıya veya rahatsızlığa neden olabilirler. Ayrıca estetik kaygıya da neden olabilirler.

Bu durumlarda, büyümeyi kaldırmak isteyebilirsiniz. Bunu aşağıdaki prosedürlerle yapabilirsiniz:

Kriyocerrahi

Bu, büyümenin sıvı nitrojen ile dondurulmasından oluşur. Doktor pamuklu çubuk veya püskürtme tabancası ile uygulayacaktır. Ardından, büyüme donacak ve birkaç gün içinde kendi kendine düşecektir.

Bazen bir kabarcık veya bir kabuk oluşur, ancak bu da sonunda düşecektir. Bu yöntem, daha büyük ve daha kalın büyümeler için her zaman etkili değildir.

Seboreik keratoz tedavisi: Küretaj

Bu, cildin yüzeyini kazımayı içerir. İlk olarak, doktor bölgeyi uyuşturur. Daha sonra neşter bıçağı ile işlemi gerçekleştirecektir.

Bu bıçağa küret denir ve kürek şeklindedir. Bazı durumlarda bu yöntem gerekirse elektrokoter ile birleştirilir.

Elektrokoter

Seboreik keratoz için bu tedavide, doktor büyümeyi gidermek için bir elektrik akımı kullanacaktır. Önce anestezi ile bölgeyi uyuşturacak ve ardından elektrik akımı uygulayacaktır. Bu büyümeyi dağlar.

Bununla birlikte, doktor bu prosedürü doğru bir şekilde yapmazsa, işlemin sonunda yara izleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sadece en kalın büyümeler için kullanılır.

Seboreik keratoz tedavisi: Ablasyon

Bu, bir lazer kullanarak büyümeyi buharlaştırmaktan oluşur. Lazer düşük radyasyon akışı kullanır. İlk olarak, cildinizin yüzeyi ısınacak ve sonunda büyüme buharlaşacaktır.

Seboreik keratoz için bu tedavi anestezi gerektirebilir veya gerektirmeyebilir. Ayrıca, bu prosedür çok fazla hassasiyet gerektirir.

Hidrojen peroksit

Bu tedavi ile doktor bu solüsyonu büyümeye uygulayacak ve seboreik keratozu ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte, cildi tahriş edebilir ve gözlere zarar verebilir. Bu nedenle, maddeyi dikkatli kullanmalısınız.

Seboreik keratoz tedavisinden sonra iyileşme ve prognoz

Derinin, büyümenin kaldırıldığı bölgede biraz daha açık görünmesi yaygındır, ancak zamanla düzelecektir. Seboreik keratoz vücudunuzun o belirli bölgesine geri dönmez, ancak başka yerlerde ortaya çıkabilir.

Seboreik keratoz tedavisi genellikle başarılıdır ve iz bırakmaz. Ek olarak, işlemden sonra cilt rengindeki değişiklikler genellikle bir büyüme gövdeden çıkarıldığında daha belirgindir.

Çözüm

Normalde doktorunuz rutin bir fizik muayene ile seboreik keratoz tanısı koyacaktır. Ancak bazen tanıyı doğrulamak için cilt biyopsisi yapmalarını istediğiniz için doktora gidebilirsiniz.

Seboreik keratoz çok ince olduğunda lentigo maligna adı verilen bir cilt kanseri türü olabilir. Ayrıca, çok kısa bir süre içinde çok sayıda büyüme ortaya çıkarsa, doktorunuzla konuşmanız önemlidir, çünkü bu bir kanser belirtisi olabilir.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir