Günümüzde yaşanabilecek en kötü senaryolardan birini veriyoruz size: işten eve geldiniz, acilen bilgisayardan bir sunum göndermeniz gerekiyor ama elektrikler gitmiş, üstelik telefonunuzun da şarjı yok. Yani ne bilgisayar kullanabiliyor ne de telefondan sosyal medyada takılabiliyorsunuz. Eğer bu sizin için de kötü bir senaryo ise size bir sorumuz var: Sosyal medyadan önce ne yapıyorduk?
Bugün yapılan birçok araştırma sosyal medyanın insanları her geçen gün daha çok mutsuzluğa ittiğini söylüyor; peki neden? Çünkü yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki insanlar kendi yaşamları çok iyi olduğunda değil, etrafındakilerin yaşamından daha iyi olduğunda mutlu olur. Düşenecek olursanız sosyal medyadan önce tanıdığınız insan sayısı çok daha azdı en azından etrafınızda her gün gördüğünüz kişi sayısı azdı. Dolayısıyla kendinizi çok daha az bir kitleyle kıyaslıyordunuz.
Bugünlerde ise Instagram’ın ‘keşfet’ kısmına baktığınızda gördüğünüz kıyafetler, eğlenceler, ilişkiler ve birçok aktivite sizin kendinizi mutsuz hissetmenize sebep olabilir. Bizi gün geçtikçe mutsuz etmesi gerçeğinin dışında; bağımlılık seviyesinde sizce de ciddi bir artış yok mu? Bir mekana gidildiğinde yapılan ilk şey Swarm ya da Foursquare üzerinden check-in yapmak oluyor. Nereye gittiğimizi, kimle gittiğimizi, ne yediğimizi, ne içtiğimizi Snapchat, Instagram ve Facebook’ta sürekli paylaşıyoruz.
Canımız sıkıldığında yaptığımız şeylerin başında hemen bununla ilgili bir tweet atmak ya da Facebook’ta bir şarkı paylaşmak geliyor. Peki sosyal medyadan önce canımız sıkıldığında ne yapıyorduk? Muhtemelen bir arkadaşımızı ya da ailemizi arayıp dertleşiyor ya da kafa dağıtıyorduk. Muhtemelen diyoruz, çünkü bu alışkanlıklardan vazgeçeli uzun zaman oldu. Sosyal medya bizi gerçekten ‘sosyal’ mi yapıyor yoksa gün geçtikçe asosyal mi oluyoruz? Bu sorunun cevabı tartışmaya açık, ancak şu bir gerçek: birbirimizden gün geçtikçe kopuyoruz.
Bir gün boyunca hiç sosyal medya kullanmamayı deneyin; bakın bakalım kendinizi nasıl hissedeceksiniz. Belki uzun zamandır aradığınız huzuru bulacaksınız, belki de sıkıntıdan patlayacak. Fakat böylece sosyal medya bağımlılığınızı anlamış olursunuz ve bunu çözmek için kolları sıvayabilirsiniz!
Yazı: Ahsen Çelik