• 18 Kasım 2021
  • 206 görüntüleme
  • 3 dakikada okunabilir
  • Kübra Elmalı

Evde ya da iş yerinizde çiçeklere ve bitkilere sahipseniz, gün içerisinde onlarla göz göze gelmenin ne kadar huzur verici olduğunu biliyorsunuzdur! Yaşam alanlarımızdaki bitkiler yalnızca dekorasyonu güzelleştirmekle kalmaz; neredeyse bir terapi işlevi görerek ruhumuzu canlandırırlar. Peki bazı bitkilerin havayı da temizleyebildiğini biliyor musunuz?

Kapak fotoğrafı: @katehudson

Yaşam alanlarımızda halılar ve mobilyalar başta olmak üzere elektronik aletlere kadar pek çok mikrop tutucu yer alıyor. Her kadar sık havalandırsanız da bir noktada hava temizleyicilere başvurmak gerekiyor; özellikle de kış aylarında! İçeriğimiz için gerekli bilgileri araştırırken 1989 yılında NASA’nın havayı temizleme açısından en yararlı olan bitkileri incelediği bir çalışmaya rastladık. İç mekanların havasını tazelemek için kullanılmaları NASA tarafından önerilen hava temizleyen bitkileri sizin için listeledik.

Sarmaşık

Bilim insanları tarafından en iyi hava temizleyici bitki olarak açıklanan sarmaşık, toksinleri hapsetmede oldukça etkili olmasıyla dikkat çekiyor. Kolay büyüyen sarmaşığı, saksılarda yetiştirerek odalarınıza yerleştirebilirsiniz. Güneşte ya da yarı gölgede hem yaz aylarında hem de kış aylarında sarmaşık yetiştirebilirsiniz.

Sarmaşık bitkisinin faydaları

Eğrelti otu

Havayı temizleyen bitkilerden biri de eğrelti otudur. Ayrıca eğrelti otlarının yalnızca havayı filtrelemekle kalmayıp, aynı zamanda topraktan cıva ve arsenik giderme özelliğine sahip olduklarını belirten araştırmalar da mevcut. Tercihen kış sonlarında nemli ortamda çoğaltılması önerilir. Soğuk kış aylarında tam olarak diğer mevsimlerdeki hacmine sahip olmasa da etkili bir bitkidir.

Eğrelti otunun faydaları

Paşa kılıcı/ peygamber kılıcı

Ülkemizde paşa kılıcı veya peygamber kılıcı olarak bilinen, genel adı yılan bitkisi olan bu bitki ise formaldehit, karbon monoksit ve benzen filtrelemede oldukça kullanışlı olarak listelenmektedir. Tam güneşte veya yarı gölgede yetiştirilebilen bu bitki düşük sıcaklıklarda da kurumadan hayatta kalabilir.

Paşa kılıcı/ peygamber kılıcı bitkisinin faydaları

Kurdele çiçeği

Daha önce bitki ya da çiçek bakmadıysanız bakımı en kolay kurdele çiçeği sizin için iyi bir başlangıç olabilir. Karbon monoksit, ksilen ve benzen gibi hava kirleticilerle baş edebilen bir hava temizleyicidir. Görsel olarak da su kabaklarına ekerek ya da saksıları asarak evlerinizde dekorasyon desteği sağlayabilirsiniz. Düşük sıcaklıklara dirençli olan bitkiyi nemli ve organik kompost ile yetiştirmeniz önerilir.

Kurdele çiçeğinin faydaları

Benjamin bitkisi

Sağlam ve bakımı kolay bitkilerden biri de benjamin bitkisidir. Doğal ışıkta hayatta kalabilen bitki havayı temizlemenin yanı sıra terleme oranı da yüksek olduğundan havanın nemini korumaya yardımcı olur. Düşük ışık alırsa büyümesi gecikebilir ancak genel olarak etkisini gösterecek bir bitkidir.

Benjamin bitkisinin faydaları

Aloe vera

Aloe vera mucizesi hava temizleyici işlevi de içeriyor! Bu zamana kadar yara bakımı, cilt bakım rutini gibi nedenlerle faydalandığınız aloe vera bitkisinin aynı zamanda hava temizleyen bitkiler arasında da yer aldığını biliyor muydunuz? Üstelik yapraklarında beliren kahverengi noktalar ile size kirli havanın sinyalini de verir. Düşük verimli topraklara ve sert kışlara toleranslı olmasıyla bakımı kolay bir bitkidir.

Aloe vera bitkisinin faydaları

Listemizde bulunan bu hava temizleyen 6 bitki ile siz de yaşam alanlarınızı zararlı etkenlerden temizleyebilirsiniz. Evinizin ve iş yerinizin en sevdiğiniz köşesine bu bitkilerden birini yerleştirin ve temiz havanın tadını çıkarın!

İlgili Konular
  • carousel

Kübra Elmalı

Tam bir yabancı dizi tutkunu olan Kübra, bunun yanında filmleri de kaçırmıyor. Favori aksesuarları ise broşlar ve fularlar. Ayrıca yeni mekanlar keşfetmeyi ve floral desenleri de çok seviyor.

Önceki Yazı

Sonraki Yazı

Bunlar da hoşunuza gidebilir