D vitamini, güçlü kemikler, kaslar ve genel sağlık için gereklidir. Bebeğinizin kemik ve diş gelişimi için hamilelikte D vitamini oldukça önemlidir.
Hamilelikte D vitamini neden önemlidir?
Hamilelikte D vitamini, güçlü kemikler ve dişler için gerekli olan sağlıklı kalsiyum ve fosfor seviyelerini korumak için önemlidir. Hem kendi sağlığınız ve rahatınız hem de bebeğinizin hamilelikteki gelişimi için önemlidir.
- Eğer düşük D vitamini düzeyleri (D vitamini eksikliği) varsa, bebeğinizin anormal kemik büyümesi, gecikmiş fiziksel gelişim ve raşitizm gibi komplikasyonları yaşayabilir.
- Raşitizm, çocuklarda kemik gelişimini etkileyen bir durumdur. Raşitizm, kemik ağrısı, zayıf büyüme, eğri bacaklar ve omurganın eğriliği gibi iskelet deformitelerine neden olabilir. Raşitizmli çocukların kemiklerini kırma olasılığı daha yüksektir.
D vitamini eksikliği riski olanlar kimlerdir?
Aşağıdaki durumlarda düşük D vitamini seviyelerine sahip olma riskiniz yüksektir:
- Doğal olarak daha koyu tenli olanlar
- Sürekli olarak cildinizin çoğunu örten giysiler giymek
- Sağlık sorunları nedeniyle evde çok kalmak
- Karaciğer veya böbrek hastalığı olanlar
- D vitamini etkileyen bazı ilaçlar, bazı epilepsi ilaçları kullananlar
Yeterli D vitaminini nasıl alırım?
D vitamininin ana kaynakları güneşe maruz kalma ve D vitamini içeren gıdalardır. Yeterli D vitamini almak, tek başına diyetle elde etmek zordur. Çoğu insan güneş ışığına maruz kalmasıyla yeterli D vitamini alabilir.
- D vitamini eksikliği riski altındaysanız doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşun. Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında ayda bir aldığınız bir tablet olan kolekalsiferol adı verilen bir D vitamini takviyesi yazabilir.
- Çoğu insan güneş ışığına maruz kalmasıyla yeterli D vitamini alabilir.
- Eylül ayından Nisan ayına kadar, sabahın erken saatlerinde veya öğleden sonra yüzünüz, kollarınız ve elleriniz açıkta olacak şekilde günlük yürüyüş yapmanız önerilir.
- Yaz mevsiminde, 6-8 dakika kadar az güneşe maruz kalmak yeterli olabilir.
- Aynı miktarda D vitamini üretmek için yaklaşık 30-50 dakika güneşe maruz kalma gerektiğinden, Mayıs’tan Ağustos’a kadar açık hava etkinliği en iyi öğlen saatlerinde planlanır.
- Daha koyu tenli kişiler, eşdeğer D vitamini üretimi düzeylerine ulaşmak için 3 ila 6 kat daha fazla güneşe maruz kalmaya ihtiyaç duyabilir.
- Doğrudan cilt üzerinde güneş ışığı önemlidir – cam D vitamini yapmak için gereken ultraviyole B ışınlarını engellediği için camdan geçen güneş ışığı işe yaramaz.
Cildinizi güneşe maruz bırakmak mantıklıdır. Ama güneş yanığına karşı dikkatli olmalısınız.
D vitamini besin kaynakları
D vitamini, yağlı balıklar (somon, ringa balığı ve uskumru) gibi birkaç gıdada az miktarda bulunur.
Karaciğer, yumurta ve bazı az yağlı süt ürünlerinde çok az miktarda D vitamini içerir.
Bununla birlikte, tek başına diyetinizle yeterli D vitamini almak zordur.
D vitamini takviyeleri
Çoğu hamilelik multivitamininde D vitamini bulunur. Sadece hamilelik için özel olarak üretilmiş bir multivitamin alın ve ne kadar D vitamini içerdiğini görmek için etiketi kontrol edin.
Hangisinin uygun olduğundan emin değilseniz eczacınıza veya doktorunuza sorun. Hamilelikte D vitamini takviyesi almazsanız ve bebeğinizi emzirmeye devam ederseniz, bebeğiniz yeterince D vitamini alamayabilir.
D vitamini eksikliği riskiniz yüksekse doktorunuz veya diyetisyeninizle konuşun. Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında ayda bir aldığınız bir tablet olan kolekalsiferol adı verilen bir D vitamini takviyesi yazabilir. Bazı kadınlar buna yalnızca kış aylarında ihtiyaç duyabilir.