Hamilelikte Diş Ağrısı İçin Ne Yapılır?

hamilelikte-dis-agrisi-icin-ne-yapilir?

Muhtemelen hamilelikte en büyük kabus diş ağrısı olacaktır. Çeneniz ağrıyorsa ve diş tedavisi kaçınılmazsa ne yapmalı? Öncelikle tedavi olmadan önce diş hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka belirtin. Çünkü hamilelikte diş ağrısı için belli başlı tedaviler sadece acil durumlarda yapılmalıdır. Bununla birlikte, genel olarak, hamile kadınlarda olağan anestezik enjeksiyondan ve hatta çene röntgeninden uzak durulmalıdır. Hamilelikte diş ağrısı ile ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hamilelikte diş ağrısı için röntgen çekilmesine izin verilir mi?

Diş hekiminizin tanı koymak için röntgen çekmeden yapamayacağı durumlar vardır. Tıbbi bir neden varsa, bu nedenle bir röntgen muayenesi yapılabilir. Aksi takdirde muayene doğum sonrasına ertelenmelidir. Bu özellikle gebeliğin ilk 12 ila 14 haftasında geçerlidir.

Bununla birlikte, bunlar tamamen temel hususlardır: Olağan X-ışını teşhisinde (örneğin, akciğer taraması ile), doğal kozmik radyasyona karşılık gelen 10 mGy’nin çok altında radyasyon dozları meydana gelir. Bunlar çene bölgesindeki röntgen filmleri için daha da düşüktür. Olağan güvenlik önlemlerine uyulursa (pelvik bölge üzerinde kurşun önlük), röntgen çekilebilir.

Hamilelik sırasında mümkünse röntgen muayenesinden kaçınılmalı ve sadece mutlak tıbbi gereklilik varsa, özellikle ilk üç ayda yapılmalıdır.

Anastezi alabilir miyim?

Anestezi olmadan acı çekeceğinizden endişelenmenize gerek yoktur. Hamilelikte ağrısız tedavi de sorun teşkil etmez. Lidokain preparatları veya etidokain önerilir. Articain ve Bupivacin de adrenalin ilavesiyle kullanılabilir. Yaklaşık 1: 200.000’lik düşük adrenalin konsantrasyonunun plasentadaki kan akışı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Ancak katkı maddesi olarak norepinefrin, felypressin ve oktapressinden kaçınılmalıdır.

Hangi antibiyotikleri alabilirim?

Gebelikte antibiyotikler çok dikkatli bir şekilde reçete edilir. Bununla birlikte, gebelik sırasında antibiyotik tedavisi gerekliyse, penisilinler, ampisilinler, sefalosporinler ve makrolidler etken madde gruplarından müstahzarlar tercih edilir. Örneğin eritromisin, penisilin alerjileri olanlar için makrolidler bir alternatiftir.

Tetrasiklinler diş ve kemik oluşumunu bozabilir ve bu nedenle artık hamile kadınlarda kullanılmamaktadır.

Doğmamış çocukta işitme hasarına neden olduğundan şüphelenildiği için yaranın aminoglikozid antibiyotik neomisin ile yıkanması da önerilmez. Klorheksidinli ağız gargaraları ve adaçayı çayı zararsızdır.

Hamileliğin erken döneminde nelere dikkat etmelisiniz?

Daha önce de belirtildiği gibi hamileliğin ilk birkaç ayı diş sağlığı için de özel bir durumdur. Aşağıda, erken gebelikte ağız sağlığı ile ilgili en önemli bilgilerin bir özeti yer almaktadır (yaklaşık ilk sekiz hafta ila üç ay):

  • Erken gebelikte diş eti iltihabı, periodontal hastalık veya kanal tedavisi gibi daha derinlemesine tedaviler tavsiye edilmez. En iyi durumda, tedavi hamilelikten önce veya sonra gerçekleşir.
  • Erken gebelikte diş eti ağrısı, diş eti kanaması veya diş ağrısı oldukça normaldir. Sebepler oldukça yüzeysel ise, diş hekiminiz hamileliğinizin ilk birkaç ayında bile size yardımcı olabilir.
  • Diş hekiminden kontrol randevularınızı alın! Her durumda yılda iki kez diş hekimine gitmelisiniz. Hamileliğin başında ve sonunda bu iki kontrole gitmeniz tavsiye edilir.
  • İyi diş bakımı her zaman önemlidir, ama özellikle (erken) hamilelikte. Kendi ağız hijyeniniz bebeğinizi de etkileyecektir, hastalıklar ona geçebilir.

Sonuç

Hamilelik sırasında lokal anestezik ile gerekli diş tedavisi, doğmamış çocuk için endişe duyulmadan ve dolaylı olarak zarar görmeden mümkündür. Mümkün olduğunca röntgen ışınlarından kaçınılmalıdır. Nitröz oksidin kısa süreli kullanımı, genellikle iyi bir oksijen kaynağı garanti edildiği sürece, bazen mümkündür. Tedaviniz için hangi anestezinin uygun olduğu önceden diş hekiminizle detaylı olarak tartışılmalıdır. Hamilelik sırasında anestezinin riskleri ve yan etkileri hakkında bilgi aldığınızdan ve gerekirse jinekoloğunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Hamilelikte diş ağrısı yaşamamak için hijyen kurallarına dikkat edin.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir