Bağlıca Özel Anka Montessori Özgün Gelişim Gündüz Bakımevi kurucularından uzman eğitimci Açelya Ünver Erdoğan, eğitim alanında dördüncü bir bölüm olarak çocuk gelişimi üzerine yapmaya başladığı doktorasının kendisine ve kurumuna sağlayacağı katkıları anlatıyor.
Kısa bir süre önce doktora eğitiminiz için hazırlıklara başlamıştınız. Öncelikle bundan biraz bahseder misiniz?
Eğitimim adına aldığım en güzel ve en doğru kararlardan biri “Çocuk Gelişimi” bölümü üzerine doktora yapmak oldu. Oldukça zor ve meşakkatli bir sürecin başındayım. Akademik teorik bilgilerimi pratiğe dökmek benim en büyük hedeflerim arasında. Doğum öncesinden ergenliğe, erken çocuklukta gözlem ve değerlendirme, çocuk ruh sağlığı, çocuk psikolojisi, gelişim teorileri, erken çocuklukta oyun gibi konular üzerine bilimsel araştırmalar yapmakta ve geride bıraktığım her güne çokça yeni bilgiler sığdırmaktayım.
Doktora sırasında en çok hangi konular üzerinde yoğunlaştınız? Bunun sebebini de açıklar mısınız?
“Çocuk Gelişimi” doktora programım ve araştırma konularım üzerinde en çok yoğunlaştığım alan “doğum öncesinden ergenliğe çocuk gelişimi” konusu oldu. Teorik olarak on bir bölümden oluşan bu alan büyüme ve gelişme; doğum öncesi gelişim; fiziksel büyüme ve motor gelişim; bilişsel, sosyal, duyuşsal, ahlak, cinsel, öz bakım becerisi; dil ve iletişim vb. konuları ele almakta. Okul öncesi eğitim kurumu kurucularından biri olduğum için günlük yaşam ve iş hayatımda gerek öğretmen meslektaşlarıma gerek ebeveynlere, zorlandıkları zaman rehberliği en doğru şekilde yapabilmek adına bu konular üzerine yoğunlaştım.
Eğitim alanında yaptığınız araştırmalar, pratiğinize nasıl yansıyor?
Aslında bu, eğitim adına okuduğum dördüncü üniversitem benim: Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği, Açık Öğretim Fakültesi Edebiyat Bölümü, Eğitim Yönetim ve Denetimi Yüksek Lisans Programı, Çocuk Gelişimi Doktora Programı…
Aldığım bütün eğitim programlarında; okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise kademesine kadar hemen hemen her kademede eğitimcilik yaptım ve hepsinin çokça katkısını gördüm. Edinilen bütün bilgiler, alanda pratiğe döküldüğü zaman çok daha fazla pekişiyor. Pekiştikçe yeni yöntem, teknik, modeller keşfediliyor. Bu keşifler sayesinde eğitim adına öğrenci, ebeveyn ve meslektaşlarıma ihtiyaç halinde yol gösteren konumunda oluyorum. Yoluma devam ettiğim bu süreçte alana ait çeşitli seminer ve eğitimler vermek, alanda doğru bilinen yanlışları pratik ve teorik bilgiyi uygulamalı göstermek hedeflerim arasında.
Güncel araştırmaların, anaokulunuzda uyguladığınız yöntemleri nasıl etkileyebileceğini düşünüyorsunuz?
Güncel araştırmalar eğitim ve çocuk gelişimi alanında çokça değişkenlik gösteriyor. Yaşadığımız çağda bilgi her gün kendini yenileyen, her daim tazeliğini korumak isteyen bir kavram. Bu bağlamda yeni tip kuşak çocukları ve ebeveynleri; çağdaş, yenilikçi bir eğitim bakış açısıyla ele almak gerekir. Yenilikçi eğitim; güncel araştırma ve konularını da aynı zamanda şekillendirir. Anka Montessori kreşimizde kullanmış olduğumuz model -adından da anlaşıldığı gibi- İtalyan modeli bir eğitim olup devamlılığının sağlanabilmesi adına Türk eğitim modeli ile harmanlandığında daha etkili sunum ve sonuç alınacağı kanaatindeyim.
Eğitim politikaları hakkında bilgi edinmek, anaokulunuza nasıl bir katkı sağlayabilir?
Eğitim politikası; bir ülkenin geleceğini, eğittiği insanlar yoluyla ilerletmek hedefine uygun olarak makro ve mikro düzeyde mevcut eğitim sisteminin korunması veya değiştirilmesine yönelik gücün kullanımını içeren kararlar olarak ifade edilebilir. Anaokulu ve kreş gündüz bakımevimizde 2-6 yaş grubu yavrularımıza eğitim ve bakım hizmeti verirken her bir yavrumuzu gelecekte söz sahibi olacak kişiler, ülkemiz adına kararlar alacak, geleceğin aydın ve parlak yüzleri olarak görmekteyiz. Bu bağlamda mevcut eğitim sistemini doğru korumakta, çağdaş ve yenilikçi eğitim sistem ve modellerini takip etmekteyiz. Eğitim adına yapılan bu politikalar çocuklara yenilikçi bir bakış açısı katmakta ve daima kendini her alanda güncelleyen bireyler haline getirmektedir.