Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

agiz-kokusu-nasil-giderilir?

Tıbbi istatistiklere göre dünya nüfusunun yaklaşık %25’i ağız kokusu veya ağız kokusundan muzdariptir. Ağız kokusu, kişisel veya cinsel yaşamlarını ciddi şekilde engelleyebileceğinden, birçokları için sıkıntı ve utanç kaynağı olabilir. Ağız kokusu genellikle hijyenik olmayan ağız koşullarından kaynaklanır. Ağız kokusuna neden olan diğer faktörler ise sigara içmek, ağız kuruluğu, uyuşturucu kullanımı, alkol tüketimi ve çok fazla kafein içmektir. Çocuklar, genellikle yanlış ve neredeyse hiç fırçalamama ve burun boşluğunda kalmaya devam eden yiyecek parçacıkları nedeniyle ağız kokusundan muzdariptir.

Diş çürümesi ve diş eti hastalıklarının yanı sıra, giderek daha fazla insanın diş hekimine gitme ihtiyacı hissetmesinin üçüncü nedeni ağız kokusudur . Her dört kişiden birinin her gün ağız kokusundan muzdarip olduğu bulunmuştur. Ağız kokusu sorununu gidermek için çok basit ev ilaçları, düzenli fırçalamak, yeterli miktarda sıvı içmek ve diş ipi kullanmaktır. Sigarayı bırakmak gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleri de ağız kokusu sorununu büyük ölçüde ortadan kaldırır.

Bazen ağız kokusu kanser, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları gibi başka bir hastalığın yan etkisi veya burun, ağız ve boğaz sorunları nedeniyle olabilir. Ağız kokusunun en yaygın belirtisi, ağızdan gelen ve gitmeyi reddeden kötü bir kokudur.

Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?

Diş hekimini ilk ziyaret ettiğinizde, tedavinizin ilk adımı olarak diş hekimi, durumunuzun derecesini altı noktalı bir yoğunluk ölçeğinde derecelendirmeye çalışacaktır. Bunu yapmak için dilin arkasını kazıyacak ve durumun ciddiyetini değerlendirmek için sıyrıkları analiz edecektir. Kokunun yoğunluğunu ölçebilen birkaç dedektör vardır. Bunlar halimetre, Beta-galaktosidaz testi, BANA testi ve gaz kromatografisini içerir.

Doktor muhtemelen yılda en az iki kez diş hekimini ziyaret etmenizi önerecektir. Ayrıca, henüz yapmadıysanız, antibakteriyel özelliklere sahip bir diş macununa veya gargaraya geçmenizi isteyecektir.

Enfeksiyon gibi diş eti rahatsızlıklarının varlığında diş etleri ile dişleriniz arasındaki bölgede oluşan bakteri oluşumunu gidermek için diş hekiminizden yardım almanız daha iyi olabilir.

Denetleyen diş hekimi bir diş eti enfeksiyonu teşhisi koyarsa, bir periodontist veya diş eti uzmanını ziyaret etmeniz istenebilir. Diş eti hastalığı diş etlerinin dişlerden uzaklaşmasına neden olur. Bu, ağızda bunun yerine bakterilerle dolacak derin ceplerin oluşmasına neden olur. Bu bakteriler sonuçta diş eti kokusuna neden olur.

Tedavi için kimler uygundur? 

Aşırı ağız kokusu veya diş çürüğü veya diş eti hastalıkları veya yan etki olarak ağız kokusuna neden olabilecek başka herhangi bir hastalığı olan herkes tedavi için uygundur.

Tedavi sonrası kurallar nelerdir?

Ağız kokusu için tedavi sonrası yönergeler, antibakteriyel özelliklerle zenginleştirilmiş bir diş macunu veya gargara kullanmayı, günde en az iki kez düzenli olarak fırçalamayı (sabah uyandıktan sonra ve yatmadan önce) önerir. Ayrıca, diş hekiminizi yılda en az iki kez ziyaret etmek gerekir. Ayrıca diş fırçanızı iki ila üç ayda bir değiştirin. Fırçanızı değiştirirken, sert fırçalama durumunda diğer türler diş eti kanamasına neden olabileceğinden yumuşak kıllı olanları satın aldığınızdan emin olun. Kendinizi nemli tutarak ve gün boyunca bol sıvı alarak ağzınızın kurumasını önleyin. Suya erişiminiz yoksa, tükürük üretimini uyarmak için sakız çiğneyin veya bir tatlıyı emdirin.

Tedavinin sonuçları kalıcı mı?

Tedavi sonrası yönergelere kesinlikle uyulursa, tedavinin sonuçları uzun vadede kalıcı olabilir.

Ağız kokusu tedavisinin alternatifleri nelerdir?

Tedavinin diğer alternatifleri arasında, her yemekten sonra (mümkünse) fırçalama, diş ipi kullanma, takma dişlerin temizlenmesi zorunludur, dili fırçalama, çünkü genellikle gıda parçacıkları ve ölü hücreler vücudun en üst tabakasında biriktiği için yaşam tarzı ve ev ilaçları sayılabilir. Bazı durumlardada bir dil kazıyıcı kullanmak büyük ölçüde yardımcı olur.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir