Akut Tonsillit Tedavisi

akut-tonsillit-tedavisi

Boğaz ağrısı ve ateş gibi belirtiler akut bademcik iltihabı belirtileri olabilir. Bu yaygın durumu nasıl tedavi edebiliriz?

Akut tonsillit iltihabını tedavi etmek için en yaygın yöntem genellikle penisilin kullanmaktır. Çoğu durumda, bu ilaç, başka herhangi bir ilaca ihtiyaç duymadan bakterileri tamamen yok eder. Ancak, başka önlemler gerektiren istisnalar olabilir.

Akut tonsillit nedir?

Tonsillit, faringotonsiller bölgenin iltihaplanması ile akut ateşli bir süreçtir. Durum, palatin bademciklerinde ve orofarenksin diğer lenfoid oluşumlarında oluşur. Akut tonsillite neden olan en önemli bakteriler arasında beta-hemolitik streptokok grup A (EbhGA) bulunur.

Halk dilinde bu hastalık anjina olarak bilinir. Oral bakteri florasını doğrudan etkiler ve dolaylı olarak vücudun diğer bölgelerini etkiler. Herkes buna duyarlıdır; ancak, 3 yaşından büyük çocuklarda ve daha büyük yetişkinlerde çok yaygındır.

Bu durum 2 ila 4 günlük bir kuluçka döneminden sonra aniden kendini gösterir. Ağrı kulak bölgesine ulaşabilir ve ensede rahatsızlığa neden olabilir. Bu rahatsızlık nedeniyle boynu hareket ettirmek bir sorun haline gelir.

Semptomlar neler?

Genel olarak, bir akut bademcik iltihabı vakasına şu semptomlar eşlik eder:

  • Ateş
  • İştahsızlık
  • Genel halsizlik
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Şişmiş bademcikler
  • Letarji – henüz tanımlanamayan fizyolojik bir nedene bağlı olarak geçici ve tam hassasiyet ve hareket kaybından kaynaklanır.

Akut tonsillit nasıl teşhis edilir?

EBhGA bakterilerinin vücutta olup olmadığını belirlemek için, bir musluk eksüdası kültürü gereklidir. Bu, hastanın yaşı ve semptomlarına göre yapılır; Aile epidemiyolojisi de enfeksiyonu doğrulamak için önemlidir.

%99 etkili olan test, bademcik ve arka faringeal duvardan EbhGA’nın hücre duvarı karbonhidratını tanımlayabilir. Antikorların ve özellikle bu patojenik ajanın varlığını belirlemek için bir serolojik test de yapılabilir.

Meksika Sağlık Sekreterliği’nden Dr. María Estela García Díaz’a göre, gerçek faringeal enfeksiyon ile üst solunum yollarını etkileyen soğuk algınlığında oluşan faringeal kızarıklığı ayırt etmek en iyisidir. Bunun nedeni tedavinin farklı olmasıdır.

Akut farenjit hastalığına neden olabilecek nedenlerin sonbaharın sonunda ve kışın başlangıcındaki ani sıcaklık değişiklikleri olduğu da biliniyor.

Akut bademcik iltihabı için herhangi bir tıbbi tedavi var mı?

Antibiyotikler

Bademcik iltihabı için antibiyotik tedavisi penisilin ve amoksisilin kullanımından oluşur. Bazı durumlarda penisilin G benzatin derin kas içi yoldan tek doz olarak uygulanır. Ağrılı olmasının yanı sıra, kusma olmadıkça veya oral tedavi işe yaramadıkça bu alternatif önerilmez.

Ayrıca Dr. Hijano Bandera’nın mantığına göre, beta-laktamlara karşı gecikmiş alerji öyküsü durumunda sefadroksil dışında oral sefalosporinler ve makrolidler ilk tercih antibiyotik olarak kullanılmamalıdır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Antibiyotiklerin Yan Etkileri

Gargaralar

Ağız gargaraları, ağız ve boğaz bölgesindeki mukoza zarlarına etki eden sulu çözeltilerdir. İyileşme süreci ağzın çalkalanmasından oluşur; tükürük yutulmadan ağız açık tutulmalıdır.

En yaygın bileşikleri su, etanol, nemlendiriciler ve aromalardır. Genellikle aşağıdaki özelliklere sahiptirler:

  • Antiseptikler: Bazı gargaralar dokularda bulunan bakterileri yok ettikleri için enfeksiyonları önleme işlevine sahiptir.
  • Lokal anestezikler: Bunlar dil ve boğazdaki ağrı ve hassasiyeti azaltır. Bazı örnekler lidokain, benzokain ve tetrakaindir.
  • Dekonjestanlar ve balgam söktürücüler: En sık görülenleri kafur, klorofil, gomenol, mentol, terpineol, çam özü ve okaliptüstür.

Semptomatik tedavi

Sonuç olarak, akut bademcik iltihabını tedavi etmek için semptomları hafifletmeyi amaçlayan önlemler alınabilir:

  • Kendi kendinize ilaç almanız tavsiye edilmez.
  • Tüm evi her gün en az 20 dakika havalandırın.
  • Hijyen önlemleri alın: Tek kullanımlık mendil kullanın, öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın, öksürdükten sonra bulaşmayı önlemek için ve ayrıca yiyeceklere temas edecekseniz ellerinizi yıkayın.
  • Sadece yumuşak yiyecekler yiyin ve sıvı alımını artırın: Narenciye sularından kaçının çünkü çok asidiktirler ve iltihaplı mukozayı tahriş ederler. Ayrıca, alkol ve tütünü hayatınızdan çıkarın ve baharatlı yiyecekler yemeyin.

Akut tonsillitin prognozu nedir?

Çoğu durumda, bademcik iltihabı semptomları, tedaviye başladıktan iki ila üç gün sonra düzelir. Nadiren komplikasyonlara neden olur.

Tedavi sürecini tamamlarsanız enfeksiyonu iyileştirmek neredeyse her zaman mümkün olduğundan, prognoz oldukça cesaret vericidir. Bununla birlikte, bazı hastaların tam iyileşme elde etmek için birden fazlasına ihtiyacı vardır.

Son olarak, ağrı devam ederse tıbbi yardım almanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Bu gibi durumlarda asetilsalisilik asit gibi analjezik, ateş düşürücü ve iltihap önleyici ilaçlar gerekebilir. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir