Anhidroz, diğerlerinin yanı sıra yanıklar, genetik patolojiler veya sinir yaralanmalarından kaynaklanabilir. Bu makalede, anhidroz hakkında her şeyi öğrenin.
Anhidroz, ısıya tepki olarak anormal ter eksikliği ile karakterize bir durumdur. Ter bezleri ter üretmez veya yeterince üretmez. Diğerlerinin yanı sıra hipohidroz, adiyaforez veya oligohidroz olarak da bilinir.
Anhidroz tüm vücudu veya sadece bazı kısımlarını etkileyebilir. Bazen teşhis edilmesi zor olabilen nadir bir hastalıktır.
Bununla birlikte, ölümcül olabileceğinden olası semptomlarının farkında olmak önemlidir. Vücut terlemezse sıcaklığını düşüremez ve aşırı derecede ısınabilir. Bu yazıda size anhidroz ve nedenleri hakkında her şeyi anlatacağız.
Anhidroz hakkında her şey: neden oluşur?
Anhidrozun birçok nedeni vardır. Bu durum en yaygın olarak yanıklar, enfeksiyonlar veya diğer yaralanmalar gibi cilt travmalarından kaynaklanır. Morfin veya botoks gibi ilaçlardan da kaynaklanabilir.
Bu duruma yol açabilecek diğer faktörler şunlardır:
- Konjenital hastalıklar. Bazı displaziler ter bezlerinin gelişimini etkileyebilir. En belirgin vaka hipohidrotik ektodermal displazidir. Ayrıca cilt, saç ve dişler gibi diğer ektodermal yapıları da etkiler.
- Metabolik hastalıklar. Örneğin, Fabry hastalığı.
- Cilt hasarı. Yukarıda bahsettiğimiz gibi yanıklar anhidroza neden olabilir. Ayrıca radyasyon tedavisi veya sedef hastalığı gibi hastalıklar da buna neden olabilir.
- Sinir yaralanması. Diyabet veya Guillain-Barré sendromu gibi sinirlere zarar veren patolojiler (nöropatiler) ter bezi disfonksiyonuna neden olur.
Anhidrozun dehidrasyon nedeniyle oluşabileceğini de unutmamalıyız. Benzer şekilde, kuru gözler ve mukoza zarları ile karakterize olan Sjögren sendromundan kaynaklanabilir.
Anhidroz hakkında her şey: neden olduğu semptomlar
Anhidrozun ana semptomu, terin olmaması veya yeterince ter üretilmemesidir. Ek olarak, ter vücudun sıcaklığı düzenleme yolu olduğu için baş dönmesi ve sıcaklık hissi gibi başka semptomlar da ortaya çıkabilir.
Benzer şekilde, çoğunlukla yüz ve boyunda olmak üzere bazı bölgelerde kas krampları, güçsüzlük ve kızarıklık oluşabilir.
Etkilediği vücut bölümlerine bağlı olarak iki tür anhidroz vardır:
- Kısmi anhidroz. Belli bir bölgede oluşur. Belki bazı sağlıklı bölgeler normalden daha fazla ter üretir.
- Toplam anhidroz. Tüm vücutta oluşur. Bu tip çok daha ciddi semptomlara neden olur. Aslında, egzersiz ve ısı, bundan muzdarip insanlarda sıcak çarpmasına neden olabilir.
Sıcak çarpması
Sıcak çarpması, vücudun sıcaklığı 40 dereceyi aştığında meydana gelir. Bu acil bir durumdur. Tedavi edilmezse farklı organlara zarar verebilir ve hatta ölüme neden olabilir.
İlk başta kafa karışıklığı, deliryum, mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Solunum ve kalp atış hızı hızlanır. Vücut ısısını düşürmek ve vücut fonksiyon bozukluğunu önlemek için mümkün olan en kısa sürede harekete geçmek gerekir.
Çocukların sıcak çarpmasına karşı çok savunmasız olduklarını belirtmekte fayda var. Bunun nedeni, iç sıcaklıklarının yetişkinlerden daha hızlı artmasıdır. Ayrıca vücutları ısıyı daha az etkili bir şekilde yayar. Bu nedenle bu durumlara dikkat etmelisiniz.
Anhidroz nasıl teşhis edilir
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu genellikle teşhis edilmesi zor bir durumdur. Bu nedenle, doktor iyi bir tıbbi öykü almalı ve tüm semptomları bilmelidir.
Ayrıca termoregülatuar ter testi (TST) gibi ek testler istenebilir. Bu, hastanın ter ile temasında renk değiştiren bir tozla kaplanmasından ibarettir. Hasta vücut ısısını yükselten bir kameraya yerleştirilir ve dijital fotoğraflarla terleyip terlemediği gözlemlenir.
Doktorlar ayrıca daha invaziv bir teknik olan cilt biyopsisi isteyebilir. Genellikle parsiyel anhidrozlu hastalarda isterler.
Anhidroz hakkında her şey: tedavi
Tedavi, durumun nedenine bağlı olacaktır. Bir ilaç kaynaklı olduğunda, hastanın onu almayı bırakması gerekir. Anhidrozun nedeni bir tıkanıklık olduğunda, eksfolyantların kullanımı bazen ter kanallarının tıkanmasına yardımcı olur.
Bu durum önlenemese de, örneğin bazı önlemler sıcak çarpmasını önlemeye yardımcı olabilir. İlk olarak, sıcak günlerde hafif giysiler giymek ve güneşe maruz kalmaktan ve şiddetli fiziksel aktivitelerden kaçınmak önemlidir. Serinlemek için su içeren bir sprey şişesi de kullanabilirsiniz.
Anhidroz kısmi olduğunda genellikle sorun yaratmaz ve tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, vakayı değerlendirebilmeleri için bir uzmana danışmanız önerilir.
Çözüm
Birçok farklı neden, genellikle fark edilmeyen anhidroza yol açabilir. Burada bahsettiğimiz belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza görünmekten çekinmeyin. İlgili testleri talep edecekler ve tedaviyi veya bununla mücadele için gerekli önlemleri önereceklerdir. This might interest you…