Aşırı Omeprazol Kullanmanın Sonuçları

asiri-omeprazol-kullanmanin-sonuclari

Omeprazol, proton pompa inhibitörleri (PPI’ler) grubuna ait bir ilaçtır. Belirli endikasyonlar için çok faydalı ilaçlardır, ancak uzun süreli kullanımda yan etkileri tetikleyebilirler. Bu makalede daha fazlasını öğrenin!

Aşırı derecede omeprazol ve diğer proton pompası inhibitörlerini almak, birkaç hafif yan etkiye neden olur. Ancak, küçük bir oranda da olsa, bu etkiler o kadar hafif olmayabilir.

Omeprazol, proton pompa inhibitörleri (PPI’ler) grubuna ait bir ilaçtır. Bu ilaç grubu, midenin asit salgısı üzerinde güçlü bir inhibisyon uygular ve bu da onlara büyük terapötik etkinlik sağlar.

Bu şekilde, gastroözofageal reflü veya epigastrik mide ekşimesi olan hastalarda semptomları hafifletebilirler. Bununla birlikte, potansiyel ilaca bağlı sindirim kanamasını önlemede de faydalıdırlar.

Aşırı derecede omeprazol almak

Kendi etkinlikleri nedeniyle, aşırı omeprazol ve bu tür ilaçlar endikasyonlarının ötesine geçmiştir. Etkili semptomatik kontrol ve lezyonların hızlı iyileşmesi ile ilişkili derin bir asit inhibisyonu üretirler.

Ancak bu ilaçların potansiyel yan etkileri vardır. Seyrek ve genellikle hafif olmalarına rağmen, bazı durumlarda ciddi değişiklikler meydana gelebilir. Bu nedenle çalışmalar, omeprazolün kronik kullanımının tamamen zararsız olmadığını göstermiştir.

Aşırı derecede omeprazol almanın yan etkileri

En sık görülen yan etkiler şunlardır:

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Mide bulantısı ve ishal
  • Karın ağrısı
  • Kabızlık ve şişkinlik
  • Deri döküntüsü

Daha seyrek görülen ancak uzun süreli tüketimle ilişkilendirilen diğer yan etkiler, mide asidinin koruyucu bariyer işlevinin kaybıyla ilgilidir. Bu olumsuz etki, bakteriyel aşırı çoğalma ile bağırsak florasındaki değişiklikleri desteklemektedir. Clostridium difficile enfeksiyonunu destekleyebileceğini gösteren veriler vardır.

Ayrıca Candida enfeksiyonu insidansının arttığına dair veriler de vardır. Pnömoni prevalansının daha yüksek olduğu ilişkiler tam olarak net değil, bu yüzden bunu doğrulamak için daha fazla çalışma yürütmek için araştırmacılara ihtiyacımız var. Ayrıca, bu çalışmaların daha kapsamlı olması gerekir.

Gastroözofageal reflü için kullanılmasına rağmen, omeprazol yan etki olarak benzer semptomlara neden olabilir.

Bazı maddelerin emilimi ve metabolizmasındaki değişiklikler

Omeprazolün kötüye kullanımı ve bunun sonucunda hipoklorhidri, bazı maddelerin emilimi ve metabolizmasındaki değişikliklere yatkınlaştırıcı bir faktör olarak kabul edilir. Hipoklorhidrinin B12 vitamini emilimindeki güçlükle ilişkili olduğunu gösteren veriler vardır.

Uzmanlar, kronik omeprazol kullanıcılarında kırık riskinin arttığını gözlemlediler. Bununla birlikte, bunun kalsiyum emilimindeki değişiklikler veya daha yüksek bir osteoporoz prevalansı ile ilişkili olduğunu henüz kanıtlamadılar.

Mide asiditesinin azalmasıyla üretilen aşırı gastrin salgısı, mide veya pankreas kanseri geliştirmeye olası bir yatkınlıkla ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, hiçbir veri omeprazolün kötüye kullanımını bu neoplazmaların insidansındaki artışla ilişkilendirmez.

Bununla birlikte, bazı insanlarda aşağıdaki gibi nadir reaksiyonlara yol açabileceğini bilmelisiniz:

  • Hipomagnezemi
  • İnterstisyel nefrit
  • Kronik böbrek hasarı
  • Rabdomiyoliz

Omeprazol ile uzun süreli tedavi endikasyonları

Omeprazolün ve herhangi bir ilacın kötüye kullanılmasını önlemek için gerçek endikasyonlarını bilmek önemlidir. Proton pompası inhibitörleri ile tedavi endikasyonlarının listesi çok uzundur, ancak çoğu durumda bunlar sınırlı bir süre içindir.

Omeprazolün kronik kullanımının ana endikasyonları, aşağıdakiler gibi bastırılmasını gerektiren asitle ilişkili kronik bir hastalığın olduğu durumlardır:

  • Özofajit
  • Tedavi kesildiğinde tekrarlayan gastroözofageal reflü hastalığı
  • Barrett’s özofagusu: kanser öncesi olarak kabul edilir
  • Zollinger Ellison hastalığı

Barret özofagusu gibi bazılarında hastalar omeprazolü kronik olarak kullanabilir ve çok güvenlidir. Doktorlar ayrıca, yaşlı yetişkinler veya daha önce kanaması olanlar gibi yüksek sindirim kanaması riski taşıyan hastalarda kronik kullanıma işaret etmektedir.

Çözüm

Omeprazol ve diğer proton pompa inhibitörleri, mide asidine bağlı hastalıkların tedavisinde oldukça etkili ve güvenli ilaçlardır. Gastrointestinal kanamanın önlenmesinde de faydalıdırlar.

Bununla birlikte, omeprazol ile tedavi endikasyonlarının çoğunun 6-8 haftalık tedaviyi geçmediğini bilmelisiniz. Bu süreden daha uzun süre kullanılması nadirdir, kesin göstergeleri vardır ve olumsuz etkilerle sonuçlanabilir. 

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir