Hiçbirimiz güvensizliklerden tamamen kaçamayız. Bir dereceye kadar sağlıklıolsalar da belli bir sınırın üzerine çıktıklarında çeşitli şekillerde aleyhinize çalışabilirler. İstikrarlı, zengin ve kalıcı bir ilişki istiyorsanız, aşkta göz ardı edemeyeceğiniz güvensizlik belirtileri vardır.
Sorun şu ki, bazen o kadar belirsizlerdir ki orada olduklarının farkına bile varmazsınız. Onların doğal davranışlar olduğunu düşündüğünüz uzun yıllar boyunca taşıyor olmanız da muhtemeldir.
Bugün, onları tanımladıktan sonra üzerlerinde çalışmaya başlamak için bir rehber olarak kullanabileceğiniz, aşkta güvensizlik ve yedi belirtisi hakkında bir yazı hazırladık.
Aşkta güvensizliğin yedi belirtisi
Araştırmacılar, düşük benlik saygısı ve ilişki memnuniyetsizliği ile bağlantılı olarak, aşkta güvensizliğin birçok romantik ilişkinin sona ermesinde ortak bir faktör olduğu konusunda hemfikirdir. Bu, birçok şekilde açıklanabilir, ancak en yaygın olanlardan biri güvensiz bağlanmadır.
Güvensiz bağlanma, bir ilişki kurarken (arkadaşlık, romantik ve diğerleri) korku ve belirsizlik ile karakterizedir. Genel olarak, çocuklukta ebeveynler, vasiler veya birincil bakıcılarla ilişkiler yoluyla gelişir. Üç tür vardır: endişeli, kaçınan ve korkak-kaçınan.
Bu tür bir bağlanma, partnerinizle olan yaşamınızda birden fazla yankı uyandırır. Ayrılık olasılığını artırmanın yanı sıra, kanıtlar bunun cinsel tatminsizlik için bir faktör olduğunu da gösteriyor.
Aşkta, onu tanımlamak için kullanabileceğiniz bazı güvensizlik belirtilerine bakalım.
1. Güvensizlik belirtileri: Terk edilme korkusu
Terk edilme korkusu, aşkta güvensizliğin ana işaretlerinden biridir. Aslında, bu davranış modelini onaylamak veya reddetmek için başlangıç noktasıdır.
Birçok nedenden dolayı kendini gösterebilir. Neredeyse hepsinde, düşük benlik saygısından kaynaklanmaktadır. Hadi bazı örneklere bakalım:
- Partneriniz için yeterince iyi olmadığınızı hissediyorsunuz.
- Hayat arkadaşı olarak daha iyi birini bulabileceğinizi düşünüyorsunuz.
- Alternatif olarak, ilişkinin beklentilerini karşılayamayacağınızı hissedebilirsiniz.
- İlişki biterse başka birini bulamayacağınıza inanıyorsunuz.
Bu makaleyi kesinlikle beğeneceksiniz: Bağımsız Düşünmenin ve Özgüvenli Olmanın Yolları
Tahmin edebileceğiniz gibi, terk edilme korkusu sağlıklı bir ilişkinin önüne geçen büyük bir engeldir. Bu nedenle hem sizi hem de ilişkinizi zedeleyen çeşitli davranışlar geliştirebilirsiniz. Örneğin, bir ayrılığı tetiklememeleri için (aldatma, şiddet vb.) belirli eylemlere tolerans gösterebilirsiniz.
2. Partnerinizden çok bağımsızsınız
Güvensiz bağlanma ile ortaya çıkan ilginç bir şey, bunun tam ters yoluyla gelişmesidir. Terk edilme korkusu hissetseniz bile, bu ilişkide bağımsız olmanızı engellemez. Bu davranış çocuklukta başlar ve neredeyse aynı sonuçlarla yetişkinliğe kadar uzanır.
Örneğin, eşinize danışmadan kararlar verebilir, sevgi eylemlerini gizleyebilir veya hatta reddedebilir, mesafeli veya soğuk bir tavrı özümseyebilirsiniz vb. Bağımsızlık, güvensizliklere ve terk edilme korkusuna karşı bir savunma mekanizması olarak gelişir. İkincisi gerçekleşirse, içten içe, en azından ona o kadar bağlı değilim ve beni çok fazla etkilemeyecek diye düşünebilirsiniz.
Bunu ilginç bulabilirsiniz: “Ghosting”in Üstesinden Gelmenin Yolları
3. Güvensizlik belirtisi: Güvenden vazgeçmeyi zor buluyorsunuz
Güven, her ilişkide merkezi bir fikirdir. Partnerler arasında güven eksikliği olduğu için birçok ilişki dağılır. Bununla birlikte, güvensizlikleriniz, er ya da geç ilişkiyi birçok yönden etkileyecek olan bu güvene teslim olmanızı engelleyebilir.
Güven eksikliğinin bazı açık örnekleri, eşinizin sadakatinden şüphe duymanız, size karşı hissettiklerini söylediklerinden şüphe duymanız ve sürekli olarak size doğruyu söylemediğinden şüphelenmenizdir.
Basitçe söylemek gerekirse, güvenin her zaman belirsizliği tolere etmeyi içerdiğini unutmayın. Hoşgörüye değil, yalnızca belirsizliğe odaklanırsanız, işler sadece kötü koşullarda sona erebilir.
4. İlişkinizin mükemmel olmasını istiyorsunuz
Bu, kökenleri toplumdan miras kalan sağlıksız bir romantik anlayışta olan aşklardaki güvensizliğin belirtilerinden biridir. Birçoğu aşkı aşırı boyutlarda idealleştirme eğilimindedir, öyle ki bazı filmlerde, dizilerde ve reklamlarda anlatılan aşk fikrine yanaşır.
Bu nedenle, ilişki mükemmel olmalıymış gibi davranabilirsiniz. Bazı yönleri beklentilerinizi karşılamadığında, bunun berbat bir ilişki olduğunu düşünürsünüz ya da devam etmenin bir anlamı olmadığını düşünürsünüz.
Bir partneri aşırı derecede idealize etmek, güvensizlik ve korku belirtisinden başka bir şey değildir. Bu, aslında başarısızlığı garanti eden bir şeydir.
5. Geçmişteki ilişkileri referans alıyorsunuz
Bu, mevcut ilişkinizi geçmişte sahip olduğunuz ilişkilere dayanarak değerlendirdiğinizde olur. Bunu, olumlu olabilecek iyi şeyleri belirlemek yerine, aynı şekilde kötüye gittiğinden şüphelenmenize yol açan paralellikler ve çağrışımlar bulmak için yapıyorsunuzdur.
Bu, elbette bazı açılardan faydaları olan bir teknik de olabilir. Ancak sorun, ilişkileri zorlamaya başladığınızda, herhangi bir tartışma olmadan bazı ilişkiler kurmaya başladığınız ana kadardır. Yaptığınız her şeyi geçmişte bir başkasıyla yaptığınız şeylerle karşılaştırmak asla iyi bir sonuç vermeyecektir.
6. Güvensizlik belirtisi: Kıskançsınız
Evet, kıskançlık aşkta güvensizliğin bir başka işaretidir. Kıskançlık, sahip olduklarımıza tutunma içgüdümüzün dışavurumundan başka bir şey değildir. Bu bir içgüdü olduğundan, her zaman belirli bir miktarda kıskançlık geliştireceksiniz. Ancak bu, patolojik kıskançlığın tezahürü için bir bahane değildir.
Bu nedenle, eşinizin tekrarlayan kıskançlığı, güvensizliğin bir belirtisidir. Her şeyin sıkı kontrolünüz altında olmasını istiyorsunuz, bu yüzden kıskançlığı bunu başarmak için bir araç olarak kullanıyorsunuz. Söylemeye gerek yok, kıskançlık er ya da geç ilişkiyi zehirleyen bir olgudur.
7. Küçük çatışmaları büyük kavgalara dönüştürüyorsunuz
Güvensiz bağlanmanın bir başka özelliği de – en azından bilinçsizce – kendinizi sabote etmeye çalışabilmenizdir (bu, ilişkiyi sabote etmek anlamına gelir). Diğer şeylerin yanı sıra bu, küçük anlaşmazlıkları büyük kavgalara dönüştürmenize yol açacaktır.
Güvensizlikleri, endişeleri, korkuları, kıskançlıkları ve iç çatışmaları ifade etmek için kullanabileceğiniz herhangi bir boşluk, kendi yararınıza kullanılacaktır. Bu, genellikle güvensiz bağlananlar tarafından bilinçsizce yapılan, sevdiğiniz birini uzaklaştırmanın başka bir yoludur.
Elbette, aşkta birçok ek güvensizlik belirtisi vardır: cinselliğin reddi (veya cinsel karşılaşmalar sırasındaki tatminsizlik), patolojik bağımlılık, bir eşin bağımsızlığı tarafından tehdit edildiğini hissetme ve düşük duygusal kontrol. Bunların tümü, ilişkileri yavaş yavaş bozan davranış kalıplarını temsil eder.