Atmosware Ile Yazılım Ihtiyacını Karşılamaya Talibiz!

atmosware-ile-yazilim-ihtiyacini-karsilamaya-talibiz!

“Çok hızlı ama bir o kadar da kontrollü büyüme hedefindeyiz.” diyen Atmosware Genel Müdürü Atilla Yıldız, odak alanlarını seçerken de baz alacakları parametrenin, kullanılacak teknolojiler ve yazılımın parçaları olacağını söyledi.

Turkcell’deki kariyeri 2000 yılında başlayan Atilla Yıldız, geçtiğimiz 20 yılı aşkın süre içerisinde İş Zekâsı Sistemleri’nden Katma Değerli Servisler’e kadar birçok farklı birimde ve rolde görev aldı. 2018’den bu yana yürüttüğü Turkcell Endüstriyel ve Finansal Teknoloji Çözümleri Direktörlük görevinin ardından, Eylül ayı itibarıyla Atmosware Teknoloji grup şirketinde Genel Müdür olarak yeni görevine başladı.

25 yıldan daha fazla geçmişe sahip köklü bir şirket olan Turkcell’i her zaman değişimin öncüsü olarak nitelendiren Yıldız, “Turkcell kariyerimin ilk yıllarında faaliyet alanımız, en temel telekomünikasyon hizmetlerinden olan ses ve SMS hizmetlerinden ibaretti. Bugünse anlık mesajlaşma platformundan dosya yönetim platformuna kadar geniş bir yelpazede dijital servisler üretirken, bir yandan finansal teknoloji çözümlerine dair ürünler ortaya koyan, birçok alanda yer alan dev bir teknoloji şirketinden bahsediyoruz.” ifadeleriyle, kariyeri boyunca Turkcell’de tanıklık ettiği vizyoner dönüşümü anlatıyor. 

Yazılım sektörüne yeni bir soluk getirecek yazılım girişimiyle Turkcell, yakın zamanda Atmosware grup şirketini hayata geçirdi. Atmosware şirketinde Genel Müdür olarak şapka takacak olan Atilla Yıldız, şirketin kurulmasının arkasındaki temel motivasyonu ve itici güçleri şu sözlerle aktardı:

“Atmosware ile kaliteli yazılım geliştirmek ve yazılımcı yetiştirmeyi amaçlıyoruz”

“Dijital dönüşümün daha sık ifade edildiği bu dönem gösteriyor ki; bu dönüşümü tamamlamayan şirketler geride kalmaya mahkum. Turkcell ise kurumsal kültürü içinde refleksleri çok gelişmiş bir şirket olarak, bu dönüşümü çok önceden tamamlamış ve ilham kaynağı olacak bir konumda. Esasında, dijital dönüşümün tamamlanması önemli bir adım ancak daha da önemli olan dönüşümün devamlılığını sağlamak. Bu devamlılığın sağlanmasında da dijital çağın en temel bileşenlerinden olan yazılım büyük bir role sahip. 

Doğal bir sebep-sonuç ilişkisiyle karşı karşıyayız: Dijitalleşme ile yazılıma olan ihtiyaç ve yazılıma olan ihtiyaç ile beraber de yetişmiş yazılımcıya olan ihtiyaç artıyor. Ekosisteme yön verme sorumluluğunda olan Turkcell, yazılımcılar arasından ihtiyacı olanları istihdam etmekle yetinemez. İşte bu vizyon ve motivasyon, Atmosware’in temel yapı taşını oluşturyor. Atmosware %100 Turkcell iştiraki ile kaliteli yazılım geliştirmek ve yazılımcı yetiştirmek amacıyla kuruldu.”

Atmosware hizmet, ürün ve çözümleriyle hangi sektörlere ve alanlara odaklanacak? Özellikle kurumsal şirketler ve KOBİ’ler için ayrı bir yol haritası belirlenecek mi?

Atmosware olarak, önceliğimizde iyi yazılımcı yetiştirmek ve kaliteli kod üretmek var. Bu şartı sağlayabildiğimiz müddetçe, tüm sektörlere hitap edecek şekilde çalışma alanlarımızı genişletmeyi planlıyoruz. Çok hızlı ama bir o kadar da kontrollü büyüme hedefindeyiz. Bu sebeple odak alanlarımızı seçerken de bizim için parametre, sektörden ziyade kullanacağımız teknolojiler ve yazılımın parçaları olacak. Daha somut ifade etmek gerekirse, ilk etapta odak alanlarımızı önyüz, backend ve mobil yazılım geliştirme şeklinde planladık. Bu odak alanlarını içerecek şekilde önce kendi ve Turkcell grup şirketlerimizin yazılım ihtiyacını kapsayacak yol haritamızı hazırladık.

Başlangıçta üç temel iş modelimiz olacak. İlki, şirketlerin yazılımcı ihtiyacını karşılamak ki bu noktada ilk çalışma ortağımız elbette Turkcell olacak. İkinci modelimiz ise kendi ürünlerimizi geliştirmek. Son olarak da firmaların yazılımcı ihtiyacından ziyade, direkt yazılım ihtiyacını karşılayacak şekilde işlerine talip olmayı hedefliyoruz. 

Değişen iş yapış şekilleri, çalışanların ve şirketlerin verimliliklerini sizce nasıl etkiliyor? Buradan hareketle, Atmosware’de nasıl bir çalışma kültürü kurmayı planlıyorsunuz?

Şirketlerin verimliliklerini etkileyen en önemli unsur çalışanları. Çalışanların da verimliliklerini elbette en çok etkileyen unsurlardan biri çalışma şekilleri. Tarih boyunca en ideal çalışma şekli üzerinde araştırmalar yapıldı ve yapılmaya da devam ediyor. Pandemi sürecinden önce Dünya Ekonomi Forumu açık ofiste çalışma ile kapalı ofiste çalışmanın karşılaştırmasını yaptığı bir araştırmada, kapalı ofisin daha verimli olabildiğini raporluyordu. Şimdiyse uzaktan çalışmanın verimliliğine dair araştırmalara yoğunlaşılmış durumda. Çevik metodolojiler yine iş yapış şekline dair ne denli akıl konduğunun ve iyileştirilmeye çalışıldığının bir başka örneği. Her iş rolü için aynı iş yapış şekli ve çalışma ortamı en verimlisidir diyemeyiz. Her işin doğasında kendine has unsurlar var. Yazılım özelinde ise odaklanabilmek ve yardımlaşma ortamına sahip olmak, verimliliğe doğrudan tesir eden unsurlar.

Atmosware olarak bizim için de en önemli konulardan birisi, iş yapış şekli. Bunun için çalışanlarımıza sunduğumuz değer önerilerimizden biraz bahsetmek isterim. Öncelikle çalışanlarımız, lokasyon bağımsız diledikleri yerde uzaktan çalışabilecekler. Uzaktan çalışma, günümüzün rekabetçi ortamı için de önem arz ediyor. Öncesinde yazılımcı ihtiyacının gün geçtikçe arttığından söz etmiştik. Pandemi ile beraber uzaktan çalışmanın daha sıklıkla uygulandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu yazılımcı kaynağımızın henüz sınırlarımızın içerisindeki ihtiyacı karşılayamamışken, yabancı firmaların ihtiyacına konu olabilmelerini de beraberinde getiren bir durum. 

Yine Atmosware olarak, çalışanlarımızın kendilerini sürekli geliştirebilmeleri ve iş tatminini yaşayabilmeleri için her zaman en son teknoloji yaklaşımlarını uygulamalarını sağlayacağız. Çalışanlarımıza olan güven ile beraber yeni teknolojileri sürekli denemelerinden korkmak bir yana, denemeleri için cesaretlendireceğiz. Araştırmalar gösteriyor ki özellikle kariyerlerinin henüz ilk 10 yılında olan yazılımcılar için ‘legacy’ diye tabir ettiğimiz, evvelinden miras kalmış altyapılar üzerinde çalışmaları, iş değiştirme sebepleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu farkındalıkla beraber, henüz inşa edilirken kolay değiştirilebilir ve güncellenebilir kaliteli ve temiz kod yazmak, biraz da bu sebeple en önem verdiğimiz konulardan birisi. 

Şirketimizin kurulum amaçlarından birisinin yazılımcı yetiştirmek olduğunu ifade etmiştik. Burada, sadece kariyerinin başında olan çalışma arkadaşlarımızı düşünmüyoruz. Çalışırken öğrenme; deneyim yılı fark etmeksizin yaşatmak istediğimiz bir deneyim. Yazılım, yenilenme hızının çok fazla olduğu bir alan. Bu alanda emek veren arkadaşlarımızın yine en çok serzenişte bulunduğu konulardan biri de iş yoğunluğu esnasında yenilikleri takip etmenin güçlüğü. Buradaki dengeyi de hep beraber gözeterek, sürekli gelişimin oluşmasını sağlayacağız.

Farkımızın en çok öne çıktığı alan ise henüz yazılımcı olmamış ama yazılımcı olmak isteyen, kariyer yolu buna imkan vermemiş olanları bünyemize dahil edip eğitimlerini sağlayarak istihdama kazandırmak. Özel olarak tasarladığımız eğitim programlarımız ile bu arkadaşlarımızı, temiz ve kaliteli kod yazan, sağlam altyapı ile donatarak problem çözme kabiliyetleri yüksek bir şekilde ekosisteme kazandırmayı hedefliyoruz. Çalışırken öğrenmeleri ise bu eğitimde en etkili silahımız olacak. Saha deneyimini yaşamaları için usta-çırak ilişkisi ortamı sağlayacağız. Eğitimleri esnasında haftada bir tam gün deneyimli yazılımcı ekip arkadaşlarının önderliğinde iş hayatına tanıklık edebilecekler.

Atmosware ile teknoloji ihracatı ve yetişmiş insan gücü noktasında neleri başarmayı hedefliyorsunuz? Bu yapılanma sürecinde hangi başlıklar önceliğiniz olacak?

Yazılımcı olmak isteyen ama kariyer yolu buna imkan tanımamış arkadaşlarımızı bünyemize alarak yetiştirmek en büyük odak alanlarımızdan birisi. Burada yükselerek artan yazılımcı ihtiyacı için ekosisteme fayda sağlamış olacağız. İstihdamdaki yazılımcı oranımızı, gelişmiş ülkelerdeki orana yaklaştırmamız gerekiyor. Aslında buradaki adım, teknoloji ihracatı için de bir katalizör görevi görmüş olacak. 

Kurguladığımız oyun planında, temiz ve kaliteli kod yazan nitelikli yazılımcılarımızdan oluşturacağımız mühendislik takımlarımız ile küresel anlamda kullanılabilecek ürünler geliştireceğiz. Henüz yeni kurulduk ama hedeflerimiz büyük. Uzun yıllardır sektörde olmamızın sağladığı tecrübe ile bu hedeflere emin adımlarla koşacağımıza inanıyoruz.

Kaç Defa Okundu: 21

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir