Ayrılık Sonrası Yaşanabilecek 5 Pişmanlık

ayrilik-sonrasi-yasanabilecek-5-pismanlik

Fotoğraf: @hannaschonberg

Sonunda, sadece denemediğimiz fırsatları, korktuğumuz ilişkileri ve almayı çok beklediğimiz kararları pişmanlıkla hatırlarız. -Lewis Carroll

Ayrılıklar neredeyse evrensel olarak tüm insanlar için zordur. Bir ilişkiyi sonlandırmış olsak bile, pişmanlık duyabiliriz; nasıl sona erdiği, nasıl davrandığımız, ne söylediğimiz (söylemediğimiz) veya hatta ilişkinin sona erdiği hakkında…

Pişmanlık, geçmişte yaşanan bir olayla ilgili hayal kırıklığı, utanç, mahcubiyet, üzüntü veya pişmanlık duygusu yaşama deneyimidir. Psikolojik bir bakış açısından, pişmanlık iki ana bileşeni içerir:

1. Farklı bir sonucun olabileceği hayal edilen düşünce.

2. Daha farklı davranmış olsaydınız sonucu etkileyebileceğinize dair inanç.

Romantik ilişkilerin bitmesinin ardından yaşanan pişmanlık oldukça yaygındır. Yapılan bir araştırma, insanların romantik ilişkilerde; aile, kariyer, eğitim ve finans dahil diğer yaşam alanlarından daha fazla pişmanlık yaşandığını gösteriyor.

En yaygın pişmanlıkların çoğu, farklı bir ilişki sonucu yaşamayı dilediğimiz etrafında döner ve bu, partnerlerimizi nasıl algıladığımızdan etkilenir. Bazı durumlarda pişmanlıklarımız, ilişkimize zarar veren şeyleri yaptıklarımızdan daha çok yapmadıklarımıza veya hareketsiz kaldıklarımıza odaklanır.

İnsanların ayrılık sonrası pişmanlık duyabileceği 5 yaygın şey 



1

Partnerinizi reaktif bir durumda bırakmak


Bazen, deneyimi gerçekten işlemeye zaman bulamadan, ilişkileri heyecanlı bir anın hararetinde bırakırız. İnsanlar bu şekilde ayrıldıklarında, bazen ilişkiyi düzeltmeye veya üzerinde çalışmaya yetecek kadar uzun süre ilişkide kalmadıkları ve nasıl ilerleyecekleri konusunda tepkisel olmayan bir sonuca varamadıkları için pişmanlık duyarlar.

2

Çok uzun süre kalmak


Bazen pişmanlık, uzun zaman önce ayrılmanın daha iyi olacağını ve sizin için sağlıklı olmayan ve değişmesi muhtemel olmayan bir kişi veya durum için büyük miktarda zamanı boşa harcadığınızı bilmekten kaynaklanır. Ancak bunun sizin için sağlıklı veya uzun vadede arzu edilir bir şey olmadığını bile bile kaldınız.

3

Kendi değerlerinizi yok sayacak davranışlarda bulunmak


Çoğumuz için gerçek kendimiz olmak önemlidir. Kendi değerlerinizi ihlal ettiğinizde, bu konuda kendinizi iyi hissetmeniz zordur. Örneğin, sadık olmaya değer veriyorsanız ve aldattıysanız ya da bu değerle bağdaşmayan bir davranışta bulunduysanız, büyük bir pişmanlık duyabilirsiniz.

4

Kimliğinizi ve özsaygınızı kaybetmek


İlişkiyi sürdürmeye çalışmak için kendi ahlaki pusulanızdan taviz verirseniz, bu sizi kim olduğunuzu ve buraya nasıl geldiğinizi sorgulamaya itebilir. Örneğin, başka biriyle cinsel temasta bulunarak, ilaç kullanarak veya eski sevgilinizi takip ederek acınızdan uzaklaşmaya çalıştığınızda, çok acı verici olabilecek kişisel öz-yeterlilik ve saygınlık kaybı hissedebilirsiniz.



5

Başkalarını incitmek


Bazen bir ayrılığın duygusal acısını yaşarken başkalarına zarar verebiliriz. Ailenizi, arkadaşlarınızı, iş arkadaşlarınızı ve çocuklarınızı incitmiş olabilirsiniz. Ayrılığınız sırasında dolaylı olarak zarar gören sevdiklerinizin parçalarını toplamaya çalışmak sizde pişmanlık bırakabilir.

Çıplak gerçek 

Bir ayrılıktan dolayı pişmanlık duyabileceğiniz pek çok şey vardır, çünkü çok büyük bir acı ya da duygusal çalkantı içindeyken genellikle en iyi halimiz gibi davranmayız. Romantik bir ayrılığın ardından duyulan pişmanlıklar genellikle, ilişkiniz sırasında farklı bir sonuç yaratmak için farklı seçimler yapmış olmayı dilemek etrafında yoğunlaşır.

Gerçek şu ki, her zaman seçimleriniz aracılığıyla hayatınızı değiştirebilirsiniz. Bazen bir ilişkide kendimizi daha kötü hissetmemize neden olan seçimler yaparız; hatta bunu o zaman biliyor olabiliriz, ancak yardım alamamış veya değişmemize yardımcı olacak adımlar atmamış olabiliriz. Bu nedenle, o günden sonra sahip olduğunuz bilgilerle en iyi seçimleri yaparak her günü olabildiğince dürüst yaşamaya çalışın. Zamanla mümkün olan en tatmin edici hayatı böyle yaratabiliriz.

Ayrılıklar aynı zamanda muazzam bir büyümeye ve sağlıklı kişisel gelişime de yol açabilir…

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir