Başarılı Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

basarili-cocuk-nasil-yetistirilir?

Nasıl Başarılı Çocuk Yetiştiririm

Genellikle bir hedefe ulaşılması durumu şeklinde açıklanan başarı kelimesinin anlamı, sanıldığından çok daha derin olabilir. Söz konusu olan başarılı bir çocuk yetiştirmekse; mutluluk ile başarıyı birlikte yürütmek sadece önemli değil, aynı zamanda gerekli olacaktır…

Bu açıklamayı derinleştirmek gerekirse; çocuğunuzu sadece performans merkezinde eğitmek onun mutsuz olması anlamına gelebilir. Mutsuz ve başarılı insanların ortak özelliği olarak, ilerleyen yaşlarda yalnızlık sorunu yaşaması da söz konusu olabilir. Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz ödül ve ceza ilişkisinin çocuk yetiştirme alışkanlıklarının dışında tutulması gerektiğinin altını çizerek yazımıza başlayabiliriz…

Ödül – Ceza – Konsantrasyon ve Yönetmek

Çocuk yetiştirme konusunda kabul edilen tek bir gerçek vardır ki; ödül ile cezalandırmanın aynı düşüncenin meyveleri olduğudur. Belli bir süre sonra her ikisinin de temellerinde çocuğu yönetmek ve yönlendirmek davranışı ortaya çıkacaktır.

Peki ama ne yapalım? Bu sorunun cevabı çocuk sevgisinde yatmaktadır. Çocuğun kazanmayı sevmesi kadar bazen kazanamayacağını ve her zaman her konuda başarılı olamayacağını da öğrenmesi gerekir. Ancak bu şartlar altında devamlı olarak yerini korumak için stres yapmayacak aynı zamanda mutlu olmak içinde zaman ayırabilecektir.

Sorumluluk Verin

Üzerine düşeni yapması, problemlerinden uzaklaşmaması anlamına gelecektir. Çocuğunuzun sorumluluklarını sizin üstlenmeniz ona yardımcı olmaktan çok zarar verecektir. Bu sebepten problemlerle karşılaştığında ebeveynlerine kaçan bir çocuk değil üstüne giderek sorunları çözen bir birey olacaktır. Her zaman için üstesinden gelebileceği sorumlulukları sizin gözetiminizde çözemeye alışmasını sağlayabilirsiniz.

Tabakta Kıracak Elbette!

Bazen hata yaptığı/yapabileceği sonucu ile yüzleşmesi gerekmektedir. Bu sebepten bir hata yaptığında onun üzerini örtmemeli ya da hata yapacağını hissettiğiniz anda müdahale etmemelisiniz. Sonuçları ile kendisi yüzleşmeli ve aldığı sorumluluk bilinci ile hata konusunda mücadele etmelidir.

Tabak kırma konusuna gelirsek: Yanlışlıkla tabak kıran bir çocuğun olduğunu düşünelim. Bu çocuğun çıkarması gereken dersler: İsterse o tabağın kırılmasına engel olabileceği, o tabağın geri getiremeyeceği, her şeye rağmen bir sonraki sorumluluk aldığında daha dikkatli olması gerektiğini düşünmelidir. Eğer çocuk kırılan tabağa takılı kalıyorsa, sorumluluk kabul etmiyorsa yada çok üzülüyorsa sorumluluk konusunda daha detaylı düşünmek gerektiğini söyleyebiliriz. 

Hayallerim Hayallerindir Evlat!

Bazı ebeveynler (itiraf etmek gerekir ki sayıları bir hayli fazladır) çocuklarına kendi başarısızlıklarını ödev verirler. Bu durumla bir ömür boyu yüzleşmek zorunda kalan çocuklar ilgileri ve becerileri dışında mesleklere yönlendirilebilir. Babanın doktor olmak istemesi ama imkansızlıklar sonucu okuluna devam edememesi durumu gibi…

Böyle bir durum yaşanması halinde çocuğun öncelikli ödevi bir an önce büyüyerek tıp fakültesini kazanmak olacaktır. Yeteneklerinin farkında olmaksızın büyüyecek bu çocuk ancak doktor olup kendi kendi ile yalnız kaldığında gerçek yeteneklerinin farkına varabilir. Çoğunlukla o kadar zaman geçtikten sonra bunun keşfedilmesi için biraz geç olduğunu da söyleyebiliriz.

Çözümü Yok mu

Çocuklarınızın yetenekleri hakkında bilgi sahibi olmak için en doğru zamanlarınız ilkokul çağları olacaktır. Bu konuda size; ilgilendiği konular, mutlu oldukları anlar hakkında bir takım ipuçları vereceklerdir. Her zaman için aynı ödevi yapmak ve aynı sorumluluklar altında kalmak durumunda kalan çocukların bu yetenekleri ortaya çıkamayabilir.

Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız bir profesyonelden destek almanız gerekebilir. Onu kendi gözlüğünüzü çıkararak izlemeniz mantıklı bir adım olacaktır. Yaptığı yanlışlara ve hayata bakışına objektif bir şekilde yaklaştığınız zaman çocuğunuzun hoşuna giden mesleğe ulaşması konusunda yardım edebilirsiniz. Annelerimiz için oluşturduğumuz Çocuk bakımı Soru cevap sitesi üzerinden de sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Unutmamanız Gerekenler

  • Onun ayrı bir birey olduğu
  • Sizden farklı yeteneklere sahip olduğu
  • İlerleyen zamanlarda sizin doğru sandığınız yetiştirme şeklinden şikayetçi olabileceği

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir