Bebeklerde Kepçe Kulak Nasıl Düzelir?

bebeklerde-kepce-kulak-nasil-duzelir?

Kulaklar, vücudun yetişkin boyutuna ulaşan ilk bölümlerinden biridir. Kulak aşırı derecede çıkıntı yaptığında kepçe kulak olarak kabul edilebilir. Nüfusun yaklaşık % 2’si kulaklarının çok dışarı çıktığını düşünüyor. Sorun genellikle kalıtsaldır ve kulakta olağan kıkırdak kıvrımlarının olmamasından kaynaklanır. 

Çoğu kepçe kulak vakası, erken çocukluk döneminde, genellikle okulda alay etmekle ilgili bir sorun haline gelir. Çoğu cerrah, çocuk ameliyatın ne içerdiğini anlayacak yaşa gelene kadar kepçe kulaklar için ameliyat yapılmamasını tavsiye eder. Bu aşamada çocuğun daha çok iş birliği içinde olması ve sonuçtan memnun olması daha olasıdır. Ek olarak kepçe kulakları olan tüm yetişkinlerin bunların düzeltilmesini istemediği de dikkate alınmalıdır. Bu nedenle ve kulak kıkırdağı erken yaşlarda genellikle yumuşak olduğu için beş yaşın altındaki çocuklara nadiren kepçe kulak ameliyatları yapılmaktadır.

Kepçe kulak nedir?

Başın yanından 2 cm’den fazla dışarı çıkan kulakların çıkıntılı veya kepçe olduğu kabul edilir. Kepçe kulaklar, işitme kaybı gibi herhangi bir işlevsel soruna neden olmaz.

Çoğu insanda, çıkıntılı veya kepçe kulaklara, az gelişmiş bir antihelikal kıvrım neden olur. Antihelikal kıvrım doğru şekilde oluşmadığında, sarmalın (kulağın dış kenarı) dışarı çıkmasına neden olur.

Çıkıntılı kulakları olan çoğu insan, kulak kanalının açıklığının hemen dışında yer alan ve tüm kulağı başın yanından uzaklaştıran kase şeklindeki boşluk olan derin bir kulak kepçesine sahiptir.

Kepçe kulak tedavisi

Kepçe kulakları için cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

  • Ameliyatsız kulak düzeltme

Doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde kulakta çıkıntı fark edilirse kulak kalıbı bu deformiteyi düzeltebilir ve ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Bebeklerin kulakları yumuşak ve esnektir, bu da onları cerrahi olmayan bir kalıplama cihazına duyarlı hale getirir.

 

  • Otoplasti ameliyatı

Kepçe kulakları düzeltmek için yapılan ameliyata gerileme otoplasti denir. Kulaklar neredeyse tamamen büyüdüğünde 5-6 yaşlarında yapılabilir.

Çıkıntılı kulakları düzeltme prosedürü genellikle kulak arkasındaki bir kesi ile yapılır. Kıkırdak, antihelikal bir kıvrım oluşturmak için yeniden şekillendirilir. Bu, kulağı başa daha yakın yeni konumunda destekleyecektir. Bazen, tüm kulağı başın yan tarafına yaklaştırmak için konkalın arkasına ek sütürler yerleştirilir. Kulakları yeni pozisyonlarında tutmaya yardımcı olmak için ameliyat sonrası bir pansuman kullanılır. Bu pansuman tipik olarak 1-2 hafta yerinde kalacaktır. Genel anesteziye ihtiyaç duyulmasına rağmen ameliyat ayakta tedavi bazında yapılır ve çocuğunuz aynı gün evine dönebilir.

Bir otoplasti sonrasında bir miktar rahatsızlık hissedilir ve bazı durumlarda hastalar kanama, morarma, enfeksiyon ve yara izi yaşayabilir. Çok nadiren, düzeltilmiş bir kulak ikinci bir ameliyat gerektirecek şekilde dışarı çıkabilir. Bununla birlikte, operasyon genellikle çok başarılıdır ve hastaların % 90-95’i kepçe kulak ameliyatından memnundur.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir