Sosyal medyada yükselen “Bimbocore” akımı, göz alıcı renkler, iddialı makyajlar ve aşırı süslü stil öğeleriyle karşımıza çıkıyor. Şeker gibi bir tarzı yansıtan bu trendin masumane havasının arkasında yatan gerçekler ise daha karmaşık.
Fiziksel olarak çok seksi, aptal ve sarışın kadınları tanımlamak için kullanılan bimbo kavramı, kadınların bedensel ifadeleri ve toplumsal normlar üzerindeki baskılarla dolu tartışmaları da alevlendiriyor. Özellikle 2000’ler boyunca “aptal rolü” oynayan, bunu yaparken de çekici ve masum görünen kadınlar revaçtaydı. Bu ifadenin öncülerinden olan Paris Hilton’ın söyleşilerinden de anlıyoruz ki, bu onun kendine biçtiği farklı bir kimlik ve bir pazarlama stratejisiydi.
Barbie filminin çıkmasıyla patlayan “Barbiecore” trendinin yarattığı pembe dalgası, sosyal medya platformlarındaki içerikleri uzun bir süre beslemeye devam etti. Bu akımla birlikte de gündem bimbolara yöneldi ve dış görünüşe dayalı değerlendirmeler yükselişe geçti.
İçerik üreticileri, bu estetik akımın yarattığı yüzeysel unsurlardan etkilenip trendi içselleştiriyor ve kendilerini “bimbocore” stilinin içinde buluyor. Trendi takip edenler; seslerini inceltiyor, saçlarını sarıya boyatıyor ve pembe kıyafetler içine giriyor. Birçok kullanıcı, trendi feminenliğin yüceltilmesi olarak kutlarken cinsellik çağrışımlarında da bulunuyor. Bir diğer kısım ise bu trendin kadınlara değil de erkeklere hizmet ettiğini söylüyor. “Aptal ve seksi” davranmanın bir akım hâline gelmesinin anlamsız olduğunu savunan kullanıcılar, kadın bağımsızlığında daha güçlü bir duruşa ihtiyaç duyduklarını söylüyor.
“Bimbocore” güzellemesi yapan içerikler, her ne kadar kadınsı görünen süslerle ve Barbievari detaylarla dolu olsa da, sanıldığı kadar masum bir alt metin taşımayabiliyor. “Bimbocore” trendi, bir bakış açısında kadınların kendi bedenleri üzerindeki kontrol ve özgürlük arayışlarını yükseltiyor; bir diğerinde ise cinselliği yalnızca bir nesne olarak sunan ve bireyleri belirli kalıplara sokan bir perspektifin derinleşmesine yol açabiliyor.
İlginizi çekebilecek bir diğer yazı >>>>> Trad Wife hareketi beraberinde tartışmaları getiriyor
Kapak: @parishilton
Sude Ilgın Sak
Koç Üniversitesi’nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi okurken Medya ve Görsel Sanatlar alanında da çift ana dal yapan Ilgın, üniversitenin ilk yıllarından itibaren içerik üreticiliğine ilgi duydu. 2023 Ağustos ayında Marie Claire’de staja başladı. 2024 Eylül itibarıyla Marie Claire bünyesinde dijital editör olarak moda, güzellik ve yaşam gibi konularda yazı yazmaya devam ediyor.