Boraks, önlem alındığı ve solunması veya cilt ve mukoza zarlarıyla temasından kaçınıldığı sürece temizlikte büyük bir müttefik olabilir. Size daha fazlasını anlatacağız.
Boraks zehirlenmesi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir: soluma, yutma veya cilt teması yoluyla. Buna karşılık, solunum problemleri, sindirim problemleri ve tahriş gibi farklı etkilere neden olabilir.
Bu madde temizlik ürünlerinde, çamaşır deterjanlarında ve hatta kozmetiklerde bulunur. Aynı zamanda çocukların oynadığı slime’ın bir bileşenidir. Küçük çocukların, daha düşük dozlarda bile reaksiyon riski altında olduğu düşünülmektedir.
Bu nedenle, tamamen güvenli bir madde olarak kabul edilemez. Ve tamamen ekarte edecek kadar ileri gitmek gerekli olmasa da, boraks dikkatli ve bazı önlemler alınarak kullanılmalıdır.
Boraks nedir ve ne için kullanılır?
Sodyum tetraborat veya sodyum borat olarak da adlandırılan boraks, suda çözünür bir tuzdur. Bu alkali kimyasal piyasada beyaz bir toz halinde bulunabilir.
Aynı zamanda, diğerleri arasında temizlik, çamaşır yıkama, kişisel bakım kozmetikleri de dahil olmak üzere farklı amaçlara sahip çok çeşitli ürünlerin bir bileşenidir. Sodyum borat, diş macunlarında, gargaralarda, losyonlarda, cilt kremlerinde, nemlendiricilerde, güneş kremlerinde, boyalarda ve emayelerde, herbisitlerde ve daha önce bahsettiğimiz çocuklar için slime’da bulunur.
Bu anlamda, hem evsel hem de endüstriyel kullanımları ve uygulamaları çeşitlidir :
- Küf ve küf lekelerini yok etmek için
- Giysiler için dezenfektan, çamaşır suyu ve leke çıkarıcı
- Koku nötrleştirici
- Haşere ve böcek kontrolü
- Ayaklar için mantar önleyici
- Ahşap koruma
- Yangın söndürücülerde
- Gıda endüstrisinde kıvam vermek için
- Sert su yumuşatıcı
- Kaynakta eritme elemanı
- Cam ve seramikte bir bileşik
- Havai fişeklerde renklendirici
Boraks zehirlenmesinin belirtileri
Küçük konsantrasyonlarda, boraks her zaman toksik değildir. Öyle olsaydı, kozmetik ürünlere veya yiyeceklere dahil edilmezdi. Ancak saf halde ve daha büyük miktarlarda olduğunda farklı reaksiyonlara neden olabilir.
Bunlar maddenin solunmasına, yutulmasına, deriye bulaşmasına veya mukoza zarlarıyla temas etmesine bağlı olarak değişir. Buna karşılık, temas zamanla korunduğunda reaksiyonun yoğunluğu artar.
Ten teması
Uzmanlar bu maddenin deri yoluyla emilebileceğine inanıyor. Deri teması ile boraks zehirlenmesinin olası etkileri arasında kuruluk, tahriş, kızarıklık, kaşıntı veya batma ve ayrıca ağrı bulunur.
Temas uzun sürerse, egzama, eritematöz döküntüler ve psoriatik dermatit tetiklenebilir. Araştırmaya göre, çocuklarda yapıştırıcı, boraks ve boyalarla yapılan ev tipi macun (balçık) kullanımına karşı alerjik bir reaksiyon olarak kontakt dermatit vakaları gözlemlenmiştir.
Mukozal reaksiyon
Mukoza zarlarıyla, özellikle gözle temas, tahrişe, iltihaplanmaya ve ağrıya neden olabilir. Sürekli veya tekrarlanan maruziyet alerjik konjonktivitlere yol açabilir.
Boraks inhalasyonu
Maksimum maruz kalma sınırının, sekiz saat boyunca metreküp (m3) hava başına 2 miligram (mg) boraks konsantrasyonu olduğu tahmin edilmektedir. Veya süre kısaysa (15 dakikadan az) 6 mg/m3.
Bu seviyelerin üzerinde boraks zehirlenmesi meydana gelebilir.
Solunması halinde farklı etkiler ortaya çıkabilir:
- Mukoza zarının kuruluğu
- Solunum yollarının tahrişi
- Ağız, burun ve boğazda kızarıklık
- Dudakların çatlaması
- Solunum bozukluğu
- Pulmoner ödem
Bu maddeyle uğraşan kişilerde kuru öksürük, burun kanaması, boğaz ağrısı, bronşit ve larenjit gibi başka semptomlardan da bahsedilir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, birkaç yıl boyunca sodyum borata maruz kalan işçilerin solunum semptomlarını inceledikten sonra, akciğer fonksiyonunda kümülatif maruziyetle ilişkili olabilecek bir değişiklik olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını bildirmektedir.
Boraks yutulması
Sodyum boratın yüksek dozlarda alınması mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı gibi gastrointestinal sorunlara, ayrıca baş ağrılarına, kas spazmlarına ve genel halsizliğe neden olabilir.
Böbrek ve merkezi sinir sistemi fonksiyonlarını bile etkileyebilir. Şiddetli vakalarda şok, kan basıncında düşme, taşikardi, oligüri ve siyanoz meydana gelir.
Yetişkinler için 10 ila 25 gramın (0,4 ila 1 oz) ve çocuklar için 5 ila 6 gramın (0,2 oz) öldürücü olabileceği tahmin edilmektedir.
Diğer efektler
2021’de yapılan bir incelemeye göre, boraks zehirlenmesinin hayvan gebelikleri üzerinde etkileri olduğu ve cenin ağırlığında %20’lik bir azalma olduğu düşünülüyor. Bununla birlikte, insanlarda aynı olduğuna dair bir kanıt yoktur. Kanserojenite ile de ilişkilendirilmemiştir.
Boraks kullanırken dikkat edilmesi gerekenler
İlk tavsiye, çocuklara sodyum borat içeren macun almamaları veya yapmamaları yönündedir. Sadece cilt tahrişine maruz kalmazlar, aynı zamanda ellerini ağızlarına götürmeleri de olasıdır.
Öte yandan boraks, haşerelerle mücadelede ve temizlikte etkili bir alternatif olsa da, potansiyel toksisitesi nedeniyle kullanım sırasında önlem alınması tavsiye edilir.
Bu konudaki güvenlik önerileri arasında aşağıdakiler dikkate alınmalıdır:
- Cilt ile temasından kaçının
- Hiçbir şekilde içmeyin
- Temizlik için doğal alternatifler kullanın
- Eldiven, yüz siperi veya maske ve gözlük kullanın
- Bu maddeyi, kullanımı hakkında önceden bilgi sahibi olmadan kullanmayın.
- Oda sıcaklığında, sıkıca kapatılmış kaplarda ve çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği yerlerde saklayınız.
- Maddeyi tutarken kullanılan giysileri ve ayakkabıları bir kenara koyun ve yıkayın.
Boraks zehirlenmesi durumunda yapılması gerekenler
Boraks zehirlenmesi durumunda alınacak önlemler temas şekline bağlı olacaktır. İşte bazı yönergeler:
- Göz teması: Derhal bol su ile yıkayınız. Göz kapaklarını birkaç kez açıp kapatın. Kontak lensleri çıkarın.
- Cilt teması: Giysileri çıkarın, cildi sabun ve suyla yıkayın ve yeniden kullanmadan önce giysileri iyice yıkayın.
- Soluma: Boraksı soluyan kişiyi temiz havaya çıkarın. Solunum güçlüğü durumunda oksijen verilmelidir (acil servis aranmalıdır).
- Yutma: Kişinin bilinci açıksa birkaç bardak su veya süt içiriniz. Daha sonra destekleyici hidrasyonun yanı sıra antiemetikler ve elektrolitler gerekebilir. Bazen kusturulması gerekecek ve ayrıca acil servisleri aramanız gerekecek. Aktif kömür tavsiye edilmez.
Boraks güvenli midir?
Hem ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA ) hem de Avrupa Kimyasallar Ajansı (ECA) , toprak üzerindeki potansiyel etkisinden dolayı boraksı kısıtlı bir madde olarak kabul etmektedir.
Ancak Amerikan ajansı, gıda katkı maddelerinde kullanımını onaylamıyor. 3 yaşından küçük çocuklar için formüle edilmiş vücut bakım ürünlerinde de bulunmasına ilişkin kısıtlamalar vardır.
Ancak ihtiyati tedbirlerin alınması, cilt veya göz ile teması, solunması veya yutulmaması şartıyla temizlik veya çamaşır deterjanı olarak da kullanılabilir. İlginizi çekebilir …