Anadolu’nun her yanı doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine nefis tatlar sunuyor. Özellikle Adana mutfağı üzerine yoğunlaşan Nakkaş Restoran’ın şefleri, formsanté okurları için birbirinden lezzetli yemekler hazırladı. Ayran çorbasından patlıcanlı bulgur pilavına, çöp şişten gavurdağı salatasına bu besleyici ve hafif tatları denemek için haydi mutfağa!
ADANA MUTFAĞINDAN HAFİF YEMEKLER VE TARİFLER *
AYRAN ÇORBASI
Malzemeler
- 1 su bardağı buğday
- 1 kg süzme yoğurt
- Tuz
- Nane
- 2 kaşık zeytinyağı
- Toz kırmızı biber
Hazırlanışı
Buğdayı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün haşlayarak buğdaylar yumuşayıncaya kadar pişirin ve süzün. Yoğurdu suyla karıştırarak, ayrandan daha kıvamlı bir hale getirin. Dilediğiniz kadar tuz ilave edin, buğdayları içine atarak karıştırın. Mevsime göre kuru ya da taze nane ile tatlandırın. Zeytinyağını tavada hafifçe kızdırarak toz kırmızı biberi içine atın, bir kez çevirip hemen altını kapatın. Soğuduktan sonra ayran çorbasının üzerine bir kaşık yardımıyla az miktarda dökerek servise hazırlayın.
GAVURDAĞI SALATASI
Malzemeler (4 kişilik)
- 3-4 adet domates
- 1 mor soğan
- 1-2 adet sivri biber
- Yarım demet yeşil nane ve maydanoz
- 1 su bardağı ceviz
- Tuz, sumak, nar ekşisi
- Sızma zeytinyağı
Hazırlanışı
Domatesleri minik küpler şeklinde doğrayın, soğanı ince halkalar halinde kesin. Diğer malzemeyi de ince ince kıyın. Tuz ve sumak atarak karıştırın. En son üzerine dilediğiniz kadar zeytinyağı ve nar ekşisi dökerek servis edin.
KÖZLENMİŞ SOĞAN
Malzemeler
- 250 g arpacık soğan
- 1 tutam tuz ve pul biber
- 1 kaşık zeytinyağı
- 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı
Arpacık soğanları kabuklarıyla beraber bir tepsiye dizip, 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp kabuklarını soyun. Üzerine tuz, zeytinyağı, pul biber ve ince kıyılmış maydanoz serperek karıştırın.
ÇÖP ŞİŞ
Etin seçimi: Çöp şiş için özellikle kıvırcık kuzu etinin tercih edilmesi gerekiyor. Kuzunun but kısmından en iyi sonuç elde ediliyor. Kasabınızdan minik kuşbaşı şeklinde hazırlamasını isteyin.
Terbiyesi: Sadece tuz ve toz kırmızı biberi istediğiniz miktarda etin üzerine serpin ve elinizle karıştırın. Şişe dizin.
Izgarası: Mangalda pişiriyorsanız etin ateşten 15 cm uzaklıkta olmasına dikkat edin. Ayrıca sağlık açısından odun ya da kömürün tamamıyla yanmış, kor haline gelmiş olması büyük önem taşıyor. Pişirirken kömürleşmesi kanserojen maddelerin oluşmasına neden oluyor. Bu bölümlerin kesinlikle yenilmemesi gerekiyor.
PATLICANLI BULGUR PİLAVI
Malzemeler (5 kişilik)
- 2 su bardağı bulgur
- 1 baş kuru soğan
- 1 kaşık biber salçası
- 1 kaşık domates salçası
- 2-3 tane sivri biber
- 1-2 adet taze kırmızı biber
- 1-2 domates
- 1 büyük patlıcan
- Bir tatlı kaşığı pul biber
- Birer tutam tuz, karabiber ve nane
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı
Patlıcanı minik küpler şeklinde doğrayıp tuzlu suda bir süre bekletin. Böylelikle hem yağ çekmesini engellersiniz hem de acısını almış olursunuz. Süzüp bir kağıt havlunun üzerine alın, kurulayıp kızgın yağda soteleyin ve bir kenara ayırın.
Pilavı pişireceğiniz tencereye zeytinyağını koyun, soğanı ince ince kıyın ve bu yağda pembeleşinceye kadar çevirin. Üzerine doğradığınız biberleri ekleyin, bir-iki kez çevirip salçayı ve pul biberi ilave edin. Bulguru ekleyip birkaç kez tahta kaşıkla çevirdikten sonra minik minik doğradığınız domatesleri, tuzu, karabiberi ve naneyi ekleyin. Suyunu koyup ( 1 bardak bulgura 3 bardak su) kısık ateşte pişirmeye başlayın. Suyu çekmeye yakın sotelediğiniz patlıcanları da tencereye ilave edip, yavaşça karıştırın. Toplam 15 dakika pişirdikten sonra altını kapatın. Üzerine bir havlu kapatıp dinlendirdikten sonra servis edin.
KURU PATLICAN-BİBER DOLMASI
Malzemeler
- Yarım dizi kuru patlıcan ve biber
- 300 g kıyma
- 1 su bardağı pirinç
- 1 büyük baş soğan
- 2 adet domates
- 3 diş sarımsak
- 1 kaşık pul biber
- 1 tutam karabiber, isteğe göre tuz
- Birer kaşık domates ve biber salçası
- 1 tutam kuru nane
Hazırlanışı
Patlıcan ve biberleri kaynar suda 3-5 dakika kaynatarak yumuşamalarını sağlayın. Aynı zamanda patlıcanın acısını da almış olacaksınız. Soğanları, sarımsakları ince ince doğrayın, domatesleri minik küpler haline getirin ve diğer tüm malzemeyi de ekleyerek bir kabın içinde karıştırın. Patlıcan ve biberleri süzüp hazırladığınız içle doldurun. Pirincin şişeceğini hesaplayarak çok fazla doldurmayın, bir parmak boşluk bırakın. Tencerenin altına kemikli et dizin, üzerine de dolmaları sıralayın. Alta patlıcanları üste ise biberleri koyun. Üzerilerine porselen bir tabak koyarak dağılmalarını engelleyebilirsiniz. Dolmaların üzerine gelecek şekilde su ekleyip pişirmeye başlayın. Yaklaşık 20 dakika pişirin, bir çatal yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin. Ateşten aldıktan sonra ağzı kapalı olarak demlenmeye bırakın. Tercihe göre yoğurtla birlikte servis edin. Not: Bu tarifte yağ yer almıyor, çünkü tencerenin altına dizilen ve dolmaların içine konulan ette yeterince yağ bulunduğu varsayılıyor. Eğer yağsız bir et tercih ettiyseniz isteğinize göre birkaç kaşık zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
✎ Aytaç Özkardaş GOZZI
Fotoğraflar: Ozan KUTSAL
Formsanté Dergisi Eylül 2012 Sayısı