Bu küçük, koyu renkli, glütensiz, lifli ve antioksidan açısından zengin tohumlar çok popüler. Ve iyi bir sebeple! Chia tohumları, ünlüler ve sporculardan çocuklara kadar herkes için harikadır.
Chía kelimesi Maya kökenlidir ve “güç” anlamına gelir. Binlerce yıldır, bu tohumlar Orta Amerika ülkelerinde diyetin temelini oluşturuyor. Zamanla, yavaş yavaş her türlü farklı mutfağa dahil oldular. Bunun nedeni, chia tohumlarının vitaminler, omega-3 yağ asitleri ve minerallerle dolu olmasıdır.
Chia tohumları başlangıçta Maya ve Aztek diyetlerinin bir parçası olsa da, artık dünya çapında genişlemişlerdir ve hem iştah açıcı hem de tatlı olmak üzere tüm farklı tariflere dahil edilmiştir : meyveli tatlılar, tatlılar, ekmekler, salatalar vb. yemeğinizin tadını değiştirmezler, ancak ona farklı, hafif gevrek bir doku verebilirler.
Besin değerleri
American Society of Nutrition’a göre, bu süper besin sütten 5 kat daha fazla kalsiyum içerir ve bu da onları veganlar ve laktoz intoleransı olanların beslenme düzenleri için ideal bir besin haline getirir. Chia tohumları ayrıca:
- Sebzelerden daha fazla protein içerir.
- Demirde ıspanaktan üç kat daha zengindir
- Yaban mersini ile karşılaştırıldığında üç kat daha fazla antioksidan bulundurur (hücre oksidasyonunu önlemeye yardımcı olabilir).
- Muzdan iki kat daha fazla potasyum sağlar.
- Yulafa oranla iki kat daha fazla lif içerir. (sindirimi teşvik eder).
Ayrıca bakınız: Her sabah yulaf yemek için 13 sebep
Chia tohumunun faydaları
1. Açlığı gidermeye yardımcı olur
Meksika Ulusal Politeknik Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, chia tohumları, açlığı doyurmaya önemli ölçüde yardımcı olabilecek özellikler içerir. Bu nedenle, öğünler arasında acıktığınızda diğer, yüksek kalorili seçeneklere başvurmanızı önlemek için atıştırmalıklarınıza (en azından) bir çay kaşığı chia tohumu eklemek iyidir.
Sıvı ile temas ettiklerinde, chia tohumları midede orijinal boyutlarının 10 katına kadar şişerek tok hissetmenize yardımcı olur. Tabii ki, iştahınızı dindirmeye yardımcı olarak, kilo vermeyi de teşvik edebilir veya sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilirler.
2. Sıvı alımını teşvik eder
Gün içinde genellikle çok fazla sıvı tüketmeyen biri misiniz? Belki unutuyorsunuz veya su içmeyi sevmiyorsunuz. Bu durumda, su alımınızı artırmanın ve onu chia tohumları ile takviye etmenin sıvı alımını artırabileceğine inanılıyor. Ancak, bu teoriyi doğrulayan hiçbir çalışma yoktur.
3. Eklem ağrısını azaltır
Şili Üniversitesi Tıp Bölümü tarafından yürütülen bu çalışmada gösterildiği gibi, chia tohumlarındaki omega-3 yağ asitleri anti-enflamatuardır. Bu nedenle, eklem ağrısı çekiyorsanız veya dizler gibi belirli bölgelerde yaralanmalara yatkınsanız bunlar iyi bir seçenektir. Arjantin’deki Plata Adventist Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, artrit ve osteoartritin neden olduğu rahatsızlığı hafifletmek için de iyi.
4. Çevre kirliliğinden korur
Şehirlerde yaşamak birçok sağlık sorununa neden olabilir. Strese ek olarak, toksinler ve kirlilik de hesaba katılması gereken önemli faktörlerdir. Bunu tütün dumanına ve UVA ışınlarına eklerseniz, sonuçlar çok ciddi olabilir.
Chia tohumlarının sizi bu toksinlerden korumaya yardımcı olabileceğine inanılıyor. Ancak bu iddiayı destekleyecek yeterli bilimsel kanıt yoktur.
5. Chia tohumları çok fazla enerji barındırır
Son zamanlarda konsantre olmada güçlük çekip kendinizi güçsüz ve çok yorgun mu hissediyorsunuz? Öyleyse, diyetinize chia tohumu eklemeyi düşünmenin zamanı geldi. Sabah uyandığınız andan itibaren daha aktif olmanıza yardımcı olacaklar.
Çoğu meyve ve sebzeden daha fazla protein ve potasyum içerdikleri için, eksik olan enerjiyi size verebilirler. Pazartesi sabahları için ideal!
Ayrıca bakınız: Potasyum açısından zengin 10 meyve
6. Kas kütlesini artırmaya yardımcı olur
Chia tohumu tüketmenin bir başka avantajı da enerjiyle ilgilidir. Egzersiz yaptığınızda ve daha fazla kas yapmak istediğinizde, bazen sağlığınız için iyi olmayan veya olumsuz yan etkileri olan takviyelere başvurabilirsiniz.
Bu takviyeler için mükemmel bir doğal alternatif, kas kütlesini artırdıklarına inanılan chia tohumlarıdır. Bununla birlikte, İspanyol Nutrición Hospitalaria dergisinde yayınlanan bu çalışma, böyle bir iddia için kanıt bulunmadığına inanarak bu gerçeği çürütmektedir.
Sonuç olarak
Ulusal Tıp Enstitüsü’nün Gıda ve Beslenme Kurulu, chia tohumlarının tüm faydalarından yararlanmak için aşağıdaki günlük miktarları önermektedir:
- 58 yaşın altındaki erkekler = 37 gr
- 58 yaş üstü erkekler = 30 gr
- 50 yaşın altındaki kadınlar = 25 gr oz
- 50 yaş üstü kadınlar = 22 gr
Bunları öğünlerinize dahil etmek istiyorsanız, önceden en az yarım saat suda bekletmenizi tavsiye ederiz. Bu, doğal özelliklerini güçlendirmeye yardımcı olacak ve diğer yemek ve içecekleri zenginleştirmek için kullanılabilecek chia “sütü” üretecektir.
Chia “sütü” yapmak için bir bardak suya bir kaşık dolusu tohum ekleyin. Islatıldıktan sonra karışımı süzün ve hemen için. Tohumlar genellikle küçük olduğundan, her zaman süzmek gerekli değildir – hepsi kişisel zevkinize bağlıdır. Bir şans verin!