Çocuklarda Epilepsi Tedavisi

cocuklarda-epilepsi-tedavisi

Epilepsi veya nöbetler çocuklarda çok yaygın değildir. Çocuklarda epilepsi genetik bir eğilimden kaynaklanabilir. Diğer nedenler arasında hastalıklar, kafa travması ve beyne oksijen gitmemesi sayılabilir. Bununla birlikte, çocuklarda epilepsinin nedeninin tespit edilemediği birçok vaka vardır. Çocuklarda epilepsi riski çok yüksektir. Bunun nedeni nöbet durumunda olan çocuklar, bu durumda kendi hareketlerini kontrol edemeyecekleri için kendi varlıklarına zarar verebilecek şeyler yapabilirler. Şiddetli nöbet ataklarının yanı sıra çocuklarda beyin hasarına da neden olabilmekte ve onlar için akademik ve sosyal dezavantajlar oluşturabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda epilepsi tedavisi son derece önemlidir. 

Çocuklarda epilepsi için tedavi seçenekleri söz konusu olduğunda, en yaygın şekli, nöbet ataklarının yoğunluğunu ve sıklığını kontrol etmeye yardımcı olan oral ilaçların verilmesidir. Genellikle, bu ilaçlar epilepsi semptomlarını yönetmek için yeterlidir. Bununla birlikte, ilaçların epilepsi semptomlarını kontrol edemediği ciddi vakalarda, doktorlar farklı bir epilepsi tedavisi yapabilir. Bununla birlikte, ameliyat son çare olarak kullanılır. Çocuğun, başka bir sağlık sorununa neden olmadan nöbetleri durdurabileceğinden veya azaltabileceğinden emin olmak için ameliyattan önce kapsamlı bir değerlendirmeden geçmelidir.

Tedavi nasıl yapılır?

Çocuklarda epilepsi tedavisinde kullanılan 20 farklı ilaç türü vardır. Doktor, ilgili çocuğun özel durumuna bağlı olarak bunlardan herhangi birini reçete edebilir. Bu ilaçlar çocuk tarafından ağızdan tüketilmelidir. Çocuğun ilacı alması için günlük bir program belirlemek çok önemlidir. Ebeveynler, çocuklarının tek bir dozu bile kaçırmadığından emin olmaya çalışmalıdır. 

Epilepside beyin cerrahisine gelince, bunlar çok çeşitlidir ve aşağıda listelenen farklı prosedürleri içerir:

  • Lob rezeksiyonu: Bu ameliyatta hastanın şakak lobu cerrahi aletler yardımı ile kesilerek epilepsiye son verilir. Ameliyattan sonra bölge dikilir. 
  • Lezyonektomi: Bu ameliyat, beyin lezyonlarının, daha spesifik olarak tümörlerin çıkarılmasına odaklanır.
  • Corpus Callosotomy: Bu aynı zamanda bölünmüş beyin ameliyatı olarak da bilinir ve bu ameliyatta doktor, beynin korpus kallozum olarak bilinen bir bölümünü çıkarır. Bu genellikle çok aşırı epilepsi formuna sahip çocuklar için önerilir. 
  • Fonksiyonel Hemisferektomi: Bu operasyonda, cerrah hastanın beyninin bir yarım küresini diğerinden ayırır ve ayrıca beyin dokusunun bir kısmını çıkarır. 
  • Çoklu Subpial Transeksiyon: Bu prosedürde, cerrah hastanın beyin dokusunda nöbetleri durdurmaya yardımcı olan birkaç sığ kesi yapacaktır. 
  • Vagus Siniri Stimülasyonu: Bu ameliyat, çocuğun derisinin altına bir cihazın yerleştirilmesini içerir, bu da nöbetlerin yoğunluğunu kontrol etmenin yanı sıra azaltmaya yardımcı olur. 
  • Duyarlı Nörostimülasyon Cihazı: Bu prosedürde de, hastanın kafatasına, kafa derisinin hemen altına bir nörostimülatör (bir tür cihaz olan) yerleştirilir. Bu nöbetleri durdurmaya yardımcı olabilir. Bir çocuğa reçete edilen ameliyat, durumuna bağlı olacaktır.

Tedavi için kimler uygundur? 

Epilepsiden muzdarip herhangi bir çocuk ilaç tedavisi için uygun bir adaydır. Ameliyat sadece çok ciddi vakalar için yapılır.

Kimler tedavi için uygun değildir?

Epilepsisi ilaçla kontrol altına alınabilen çocukların ameliyat olmasına gerek yoktur.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Çocuklara yönelik epilepsi ilaçları çift görme, kızarıklık, uyuşukluk, baş dönmesi, ayaklarda dengesizlik ve mide bulantısı gibi birkaç yan etki taşır. Epilepsi beyin ameliyatları aynı zamanda kanama ve enfeksiyon, var olan sorunların kötüleşmesi, görme kaybı, felç, konuşma sorunları, motor becerilerin kaybı ve nöbetlerin geri dönmesi gibi riskleri de beraberinde getirir.

Tedavi sonrası kurallar nelerdir?

Epilepsili çocuklar için ilaçlardan bahsetmişken, çocuk tüm hayatı boyunca ilaç kullanmak zorunda kalabileceğinden tedavi sonrası kılavuzlar yoktur. Epilepsi beyin cerrahisi söz konusu olduğunda, tedavi sonrası kılavuzlar, yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak değişebilir. Ancak genel kurallar, doktor izin verene kadar yatak istirahati, saçı veya başı yıkamamak, strese girmemek, ağır cisimler kaldırmamak veya yorucu faaliyetlerde bulunmayı içerir.

İyileşmesi ne kadar sürer?

Epilepsi ilaçları ömür boyu alınması gerektiğinden, böyle bir iyileşme süresi yoktur. Ameliyata gelince, iyileşme süresi oldukça uzundur ve normal hayata dönmek birkaç ay (üçe kadar) sürebilir. Çocuklarda epilepsi ameliyatından sonra anti-nöbetlerin en azından birkaç yıl devam etmesi söz konusudur.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir