Çocuğunuz kabız mı? Bu makalede çocuklarda kabızlığı tedavi etmek için en etkili çözümlerden bazılarını keşfedin.
Çocuklarda kabızlık yetişkinler tarafından tüketilen geleneksel müshillerle tedavi edilmemelidir.
Bu ilaçların, özellikle erken yaşta hatalı kullanımlarının, bağırsak üzerinde bu organın işleyişini bozabilecek tahriş edici bir etkisi vardır.
Bu makalede, sağlık açısından herhangi bir risk oluşturmadan çocuklarda kabızlığı kontrol etmeye yardımcı olan 13 doğal ve evde tedavi yöntemini keşfedin.
Çocuklarda kabızlık
Kabızlık, seyrek bağırsak hareketleri ve sert veya kuru dışkı ile karakterize olan çocuklarda yaygın bir sorundur. Ek olarak, çocuklarda kabızlığa işaret eden şu belirtiler olabilir:
- Bağırsak hareketleri sırasında ağrı.
- Haftada 3’ten az bağırsak hareketi.
- Karın rahatsızlığı ve ağrı.
- İç çamaşırında sıvı veya macunsu dışkı izleri
- Sert dışkı yüzeyinde kan.
- Ağrı ve rahatsızlıktan dolayı bacak bacak üstüne atmak, kalçalarını sıkıca sıkmak veya vücutlarını bükmek gibi banyoya gitme dürtüsünü bastırma belirtileri gösterebilirler.
Birçok çocukluk çağı kabızlığı vakası ciddi değildir ve diyet ve tuvalet alışkanlıklarındaki değişikliklerle çözülebilir. Ancak, örneğin duygusal sorunlar veya hareketsiz yaşam tarzı gibi diğer faktörleri göz ardı edemeyiz.
Bu sorun devam ederse ve sebebini bilmiyorsak, uygun testleri yapmak için mümkün olan en kısa sürede doktora gitmeliyiz. Bu şekilde herhangi bir hastalık ekarte edilebilir ve uygun tedavi yapılabilir.
Çocuklarda kabızlığı gidermek için 13 ev tedavisi
Yukarıda bahsedildiği gibi, çoğu zaman bu sorun evde bazı basit adımlar ve yöntemlerle çözülebilir.
1. Zeytinyağı
Federal São Paulo Üniversitesi tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, aç karnına bir kaşık zeytinyağı kabızlık için etkili bir yöntemdir. Çocuklar, bağırsaklar düzene girene kadar birkaç hafta sürdürebileceğimiz bu basit alışkanlığa genellikle hızlı ve iyi tepki verirler.
- Sızma zeytinyağı hafif bir müshildir ve dengeli bir diyet için gerekli olan çok sağlıklı bir besindir.
- Aç karnına almanın yanı sıra normal bir pansuman olarak da kullanabiliriz.
2. Elma
Elma, nasıl tükettiğimize bağlı olarak bağırsak geçişini düzenleyebilen lif, fruktoz ve sorbitol açısından zengin bir meyvedir. Araştırmacı Johnson W. McRorie tarafından yürütülen bu araştırma böyle olduğunu belirtiyor.
- Kabızlıkla mücadele için sabahları kabuğuyla birlikte yemeliyiz. Ancak pestisit içermemesi için organik meyve olmasını öneriyoruz.
3. Erik
Erik, çocuklarda kabızlığı en doğal yoldan önlemek için mükemmel bir hafif müshildir. Łódź Teknik Üniversitesi (Polonya) tarafından yapılan bu çalışma bunu doğrulamaktadır.
Sabahları kahvaltıyla birlikte 3 veya 4 kuru erik sunulabilir. Bunlar gece boyunca bir bardak su içinde bırakılmalıdır. Onları tüketmenin bir başka yolu da, meyve suyu şeklinde, tek başına veya tadını beğenmezlerse elma suyuyla karıştırılarak yapılır.
4. Çocuklarda kabızlığı gidermek için daha fazla meyve: Kivi
Kivi, sağlıklı bir bağırsak için çok faydalı olan başka bir meyvedir. Pek çok insan, lif ve enzim içeriği sayesinde bağırsak işlevini kolaylaştırmak için her sabah bir kivi yer.
- Evdeki küçükleri sevindirecek lezzetli ve besleyici bir meyve suyu veya smoothie hazırlamak için tek başına tüketebilir veya elma ve erik ile birleştirebiliriz.
5. Keten tohumu
Keten tohumu, bağırsak hareketlerini kolaylaştırdığı bilinen bir yöntemdir. Sadece onları gece boyunca suda bırakmanın gerekli olduğunu bilmemiz gerekiyor.
- Islatıldığında, tohumlar müsilaj olarak bilinen çözünür lif salacaktır.
- Sabahları aç karnına tohumları ile birlikte suyu içilmelidir. Daha güvenli olması için ezilmiş tohumların kullanılması tercih edilir.
- Kahvaltıda yulaf ezmesi ile birlikte tüketmek, yoğurtla karıştırmak veya biraz meyve ile dövmek de mümkündür. Bu şekilde, müstahzarın jelatinimsi kıvamı çok fark edilmez.
Çocuklar için doğru miktar günde yarım çay kaşığıdır. Önerilen miktarı aşmayın ve yeterli su alımını sağlamak da önemlidir.
6. Chia tohumları
Lahore Veterinerlik ve Hayvan Bilimleri Üniversitesi (Pakistan) tarafından yürütülen bu araştırmaya göre, chia tohumları keten ile aynı şekilde çalışır. Bu nedenle kullanım ipuçları her iki durumda da aynıdır.
- Suya konulduğunda jelatinimsi kıvamda olan lifi serbest bırakırlar.
- Bu, bağırsağı tahriş etmeden sindirim sistemi boyunca bir etki yaratır.
Bu makaleyi beğendiniz mi? Bunu da okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Hazımsızlığı Yatıştırmak İçin 4 İyileştirici Bitki
7. Limon suyu
Yarım limon suyu ile bir bardak ılık su, sindirim sistemini rahatlatabileceği ve bağırsak hareketlerini artırabileceği için vücut üzerinde müshil etkisi vardır. Bu, kabızlığı olan bir çocuğa verebileceğimiz en basit ve en doğal çözümlerden biridir.
İçindekiler
- 1 bardak su (200 mililitre).
- Doğal limon suyu
Hazırlık
- Bir bardak suyu içilebilecek bir sıcaklığa kadar kaynatın ve limon suyunu ekleyin.
- Karışımı aç karnına için.
8. Bal
Arı balının hafif bir müshil etkisi vardır ve ayrıca bağırsakları boşaltır. Bu sorunun tedavisi için etkili önlemler arasında sayılabilir. Bu durumda, yukarıda belirtilen çalışmanın yazarlarının da belirttiği gibi, 2 yaşın altındaki çocuklara uygulanmamalıdır.
9. Yulaf ezmesi: Çocuklarda kabızlığı tedavi eden bir kahvaltı
Yulaf ezmesi, lif açısından en zengin tahıllardan biridir ve kabızlığı olan çocuklar için ideal bir seçenektir. Tam tahıllar, hem dışkı kıvamını hem de sıklığını artırabilen gıdalardır. Çorbalara, et sularına, kremalara, güveçlere, kurabiyelere, smoothie’lere vb. ekleyebilirsiniz.
Journal of Medicinal Food’da yayınlanan bir araştırmadan elde edilen verilere göre, 7 ila 12 yaş arasındaki çocuklarda iki hafta boyunca yulaf ezmesi tüketimi, bazı gastrointestinal semptomları ve kabızlık hissini de iyileştirdi.
10. Psyllium
Psyllium, pisilyum veya zaragatona, bağırsak üzerinde yüksek dengeleme gücüne sahip bir tohum kabuğudur. Dışkıya sıvı ve hacim ekleyen müshil bir takviyedir.
Çocukların yemeklerine eklenebilir. Ancak, bu tür ürünlerin çocuklarda bir sağlık uzmanına danışmadan kullanılması önerilmez.
11. Su
Lif tüketimini arttırırsak, onu daha iyi sindirmek için daha fazla su içmeyi ve bunun bağırsak geçişi üzerindeki etkilerinin olmasını sağlamayı unutmamalıyız.
Çocuğun gün boyunca su içtiğinden emin olmalıyız. Buna ek olarak, Nestlé Su Enstitüsü tarafından yürütülen bu çalışmada da teyit edildiği gibi, susuz kalmak çocuklarda kabızlığın bir nedeni olabilir.
12. Masaj
Çocuğun karnına hafifçe masaj yapmak kasları gevşetir ve bağırsak aktivitesini uyarmaya yardımcı olur. Geceleri, çocuk yatağa gittiğinde, karnına birkaç kez masaj yapacağız. Bağırsak yolunu takip etmemiz önemlidir.
- Sağ kasığın üstünden başlayacağız.
- Kaburgaların altına kadar gideceğiz.
- Sol taraftaki kaburgalara geçeceğiz.
- Sol kasığa doğru ineceğiz.
13. Tuvalet rutinindeki değişiklikler
Bağırsak hareketleriyle ilgili kalıp ve davranışlarda değişiklikler uygulamak, çocuklarda kabızlık sorunlarını iyileştirebilir. Onları yemeklerden sonra tuvalete gitmeye alıştırmak, olumlu bir tuvalet rutini oluşturabilir.
Çocuğunuzun tuvalet eğitimi sürecindeyseniz ve kabızlık oluşuyorsa, bezini tamamen çıkarmadan önce kabızlığın geçmesini beklemek tercih edilebilir.
Çocuklarda kabızlığı tedavi etmek için başka ne yapılmalı?
Diyet ve tuvalet alışkanlıkları çocuklarda kabızlığın tedavisi ve iyileştirilmesinde temel dayanaklardan ikisidir. Ancak kuşkusuz olumlu katkı sağlayacak başka sağlıklı uygulamalarla da desteklenmesi gerekir.
- Çocukların aktif bir yaşam sürmeleri, fiziksel aktivite ve açık havada oyun oynamaları zorunludur.
- Lif, diyetin önemli bir bileşenidir, ancak yeterli yağ ve protein içeren dengeli ve eksiksiz bir diyetin parçası olarak sağlanmalıdır.
- Bu durumda bazı yiyecekler tavsiye edilmez. Aşırı süt ve meyve sularının yanı sıra gazlı içecekler, fast food ve kızarmış yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
Yukarıda belirtilen tüm çözümler, ilaç, fitil veya lavman kullanmaya gerek kalmadan bu sorunu iyileştirmenin ve (bazı durumlarda) çözmenin iyi bir yoludur.
Ancak, doktora hızlı bir şekilde danışmanızı öneren bazı belirtilerin farkında olun: ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, dışkıda kan, karında şişlik, bağırsak hareketleri sırasında ağrı veya rektal prolapsus.
Çocuklarda kabızlık bazı ev ilaçları ile düzelebilir
Seyrek bağırsak hareketleri veya sert dışkı çocuklar arasında yaygın olabilir. Çoğu zaman diyetteki değişikliklerden veya tuvalet eğitimindeki zorluklardan kaynaklanır.
Çoğu durumda, genellikle geçicidir ve diyet, uygun hidrasyon, fiziksel aktivite ve diğerlerinde bir değişiklikle düzelir. Bununla birlikte, komplikasyonları önlemek ve daha ciddi sorunları dışlamak için çocuk doktorunuza danışın. İlginizi çekebilir …