Kış bitip, bahar ayları gelince diyet mevsimi de start alıyor. Deniz zamanının ayak sesleri duyulmaya başlamışken kilo verip, form tutmak isteyen ancak bu süreçte zorlananlar ise diyet değil, azap yaşıyor. Oysa doğru diyetisyenle, kişiye özel hazırlanan beslenme düzeni uygulanırsa yaşamın rutini içinde, hiç de zorlanmadan kilo vermek mümkün olabiliyor.
Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal
Form tutmak, kilo kontrolü sağlamak her zaman önemli. İşin içine pandeminin girmesi, sokağa çıkma yasakları ve sınırlı sosyalleşme gibi durumlar ise hareketsizlik ile dengesiz beslenmeyi beraberinde getiriyor. Bu da alınan fazla kilolara ve bunları verme sürecinde kişiyi mutsuz etmeye varan sonuçlara yol açabiliyor. Diyet yaparken tartı odaklı yaşanmaması gerektiğini söyleyen, bu durumun strese yol açabileceğine dikkat çeken uzmanlar, profesyonel desteğin önemini vurguluyor. Tartı odaklı yaşamak ise inişli-çıkışlı göstergelerle kişinin motivasyonunu düşürebiliyor. Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Merve Umay Candaş Demir, diyet sürecine başlamadan önce ilk cevap verilmesi gereken sorunun “Neden?” olması gerektiğini aktararak, “Neden kilo vermek-almak istendiğine, neden kilo vermeye-almaya ihtiyaç olduğu sorusuna doğru cevap verilebilirse, doğru başlangıç yapılmış oluyor. Sağlık problemleri, beden algısı, form, ortalama değerler ve öncelikle neden diyet yapmak istediğinizi bilmeniz, size hem motivasyon kaynağı olacak hem de doğru bir yol haritası çizmenizi sağlayacak. Bilinçsiz diyet, bedensel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor; kısa vadeli kazanımlar ise uzun vadeli zararlara yol açıyor” diyor.
Diyetisyen seçimi önemli
Diyet sürecine hazırlanırken neden kilo alınıp-verildiğinin bulunmaya çalışılması gerektiğini kaydeden Uzm. Kln. Psk. Demir, cevapsız soruların stres ve kaygı yaratacağını ifade ederek, şöyle devam ediyor: “Vücudunuzu suçluluk psikolojisi altında üzmemek için kilo verme-alma nedenlerini bir uzman desteğiyle de arayabilirsiniz. Belki de sorun, duygusal açlık yaşamanızdır! Bunun için geçmişe odaklanmayın. Diyet
sürecinin geçmiş, başarısız deneyimleri sizi negatif düşüncelere sürüklemesin. Geçmişin tecrübelerini edinin ama yüklerini taşımayın. Yeni bir sayfa açtığınızı unutmayın.”
İlk adım, neden diyet yapmak istendiğine verilen “doğru cevap” ile atılıyor. Bunu, vücut değerleri ve ideal diyete yatkınlığı öğrenmek için en uygun diyetisyenin seçilmesi izliyor. Diyetisyen seçiminde dikkat edilmesi gerekenler; iletişim becerileri, güven, alan yeterliliği, motivasyon, destek gibi ikili uyumu etkileyecek özellikler olarak belirtiliyor. Çünkü diyet kişisel olduğundan, başarıda doğru iletişim büyük önem taşıyor.
Süreci profesyonellere bırakın
Kilo almak-vermek, fazla kiloluçok zayıf olmak gibi durumların bir suç, mahcubiyet, utanç özelikleri taşımayacağını belirten Uzm. Kln. Psk. Demir, “Buradaki tek kaygı, beden ve ruh sağlığı tehdididir. Kendinizi sevmekten vazgeçmeyin. Özel olduğunuzu, varlığınızın başlı başına anlam taşıdığını unutmayın” dedikten sonra sözlerini şöyle sürdürüyor: “Diyet yaparken tartı odaklı yaşanmaması gerekiyor. Bu da strese yol açıyor. Diyetisyenle alınan yolda, kilo takibi de kontrol altında oluyor. Dolayısıyla süreci profesyonellere bırakmak gerekiyor. Tartı odaklı yaşamanın inişli-çıkışlı göstergelerle motivasyonunuzu düşürebileceğini unutmayın. Kilo verme-alma sürecinde zamana dikkat edin. Kısa süreli fazla kilo değişimleri bedensel algınızı bozabilir. Aynada kendinize düşman yaratmayın, aynalar rakibiniz değildir.”
“Beslenme programları ve diyet listeleri hazırlanırken beynimizin beklentilerinin de göz ardı edilmemesi gerekiyor. Dolayısıyla sağlıksız besinlere alışık hale getirdiğimiz, tatmin ettiğimiz beynimizi artık bu besinlerden kurtarıp, yerine doğru besinleri koymak gerekiyor.”
MUTSUZ EDİYORSA, PSİKOLOJİK DESTEK ALIN
Kilo takıntısı olmaması gerektiğini söyleyen Uzm. Kln. Psk. Merve Umay Candaş Demir, ideal kilonun diyetisyen tarafından belirleneceğini ifade ediyor. Hayat içerisinde ideal kilonun altına düşülen ya da üstüne çıkılan durumlar olacağını dile getiren Uzm. Kln. Psk. Demir, erken tedbirlerle kontrol altında tutulabileceğini ve kişilerin kendilerini tartıda mutsuz hissetmemesi gerektiğine dikkat çekiyor: “Diyet deneyimleri sizi depresyona sürükleyebilir. Çağımız kilo verme-alma sürecini, sadece diyet yapma ile sınırlı tutmuyor. Diyetisyen desteği almak şart! Bunun yanında psikolojik destek gerektiren noktaları da kaçırmamak önem taşıyor. Diyet dediğimiz süreç, sağlıklı bir yaşam formu. Dolayısıyla insan sağlıklı yaşam için kendine yatırım yaparken ‘mutlu’ olamıyorsa, uzun süreli isteksizlik ve mutsuzluk hali yaşıyorsa mutlaka psikolojik destek alması gerekiyor.”
İLGİLİ İÇERİKLER
- Pandemi sonrası diyet psikolojisi ve sahte açlıklar
- Yaz tatili öncesi kilo vermek için 1 haftalık diyet örneği
- Beyninizi hazırlayın, diyete başlayın! İşte 7 günlük yaz diyeti
- Bilmeniz gereken 30 diyet sırrı