Diz Arkasındaki Ağrının 7 Nedeni

diz-arkasindaki-agrinin-7-nedeni

Diz arkasındaki ağrının çeşitli nedenleri vardır ve hepsinin doğru teşhis ve tedavi için tıbbi değerlendirmeye ihtiyacı vardır. Anatomik olarak dizin arkası popliteal fossa olarak adlandırılır. Popliteal arter, popliteal ven ve çeşitli tendon ve kasları içerir.

Buradaki ağrı nedenlerinin çoğu, lokomotor sistem problemlerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle değerlendirmek ortopedi ve travmatoloji doktorunun inisiyatifindedir.

Yaklaşım nedene bağlı olacaktır. Neredeyse her zaman anti-inflamatuar ağrı kesicilerin reçete edilmesinden, fizyoterapinin planlanmasından ve rahatsızlığı azaltmak için yerel yöntemlerin uygulanmasından oluşur.

Diz arkasındaki ağrı nedenleri

İşte diz arkasındaki bazı yaygın ağrı nedenleri. Bu durumun 7 olası nedenine bir göz atalım.

1. Varisli damarlar

Varisli damarlar terimi, damarların genişlemesini ifade eder. Alt ekstremitelerde bacaklarda ve yüzeyel venöz yollarda daha sık görülür.

Kalbe venöz dönüşü kolaylaştıran kapakçıkların yetersizliğinden kaynaklanır ve bu da kanın tutulmasına neden olur. Popliteal bölgede bulunduklarında diz arkasında ağrıya neden olabilirler. Ayrıca, bacaklarda ağırlık hissi eşlik edebilir veya kaşıntıya neden olabilir.

Tedavi cerrahi veya infiltrasyon ile yapılır. Bununla birlikte, varisli damarlar tekrarlama eğilimindedir.

Varisli damarlar kan dolaşımını yavaşlattığı için ağrıya neden olur ve bu da bölgede sıvı birikmesine neden olur.

2. Osteoartroz

Osteoartroz, kemiklerin uçlarını yastıklayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanır. Herhangi bir eklemi etkileyebilir, ancak en yaygın olarak eller, dizler, kalçalar ve omurgada bulunur.

Diz eklemini etkilediğinde en çok hasar gören diz arkasıdır. Bu nedenle, diz arkasında yaygın bir ağrı nedenidir.

Aşağıdaki faktörlerle ilişkilidir:

  • İleri yaş
  • Önceki eklem yaralanmaları
  • Eklem üzerinde tekrarlanan stres
  • Aşırı kilolu olmak

Kesin tedavisi yoktur. Semptomlar kontrol edilebilir, ancak hasar geri döndürülemez. Fiziksel rehabilitasyon, sağlıklı kilonun korunması ve ağrının ilaç veya fiziksel tekniklerle kontrol altına alınması önerilir…

İlginizi çekebilir: Sırt Ağrısı için En İyi Yoga Pozisyonları

3. Baker kisti

Kistler, sıvı dolu hacim genişlemeleridir. Baker kisti, anatomik konumu nedeniyle popliteal kist olarak da adlandırılır.

Baker kisti eklem sıvısı içerir ve artrit, menisküs yaralanması veya kıkırdak aşınması gibi dizin diğer patolojileri ile ilişkilidir. Çözünürlüğü, altta yatan patolojinin tedavisini gerektirir.

Ele gelen ve hareketli bir kitlenin varlığı ile diz arkasında ağrı ile kendini gösterir. Ek olarak, sıklıkla diz fleksiyonunda kısıtlama, gerginlik, şişme ve artan hassasiyet vardır.

4. Hamstring kaslarının tendiniti veya bursiti

Tendinit, tendonların iltihaplanmasıdır, bursit ise bir eklemin sinovyal kesesinin iltihaplanmasıdır. Hamstring tendonları uyluk ve dizin arkasında bulunur. Bu nedenle, yoğun fiziksel aktivite yaptığınızda, tendon gerginliğine ve ardından iltihaplanmaya daha yatkın olursunuz.

Bu nedenle herhangi bir fiziksel aktiviteden önce ısınmanız gerekir.

5. Menisküs yaralanması

Menisküs, tibia, patella ve femur arasındaki boşluğu dolduran C-şekilli kıkırdaklardır. Ani hareketler, özellikle yanal veya rotasyonel hareketler bu dokuların yırtılmasına neden olabilir.

Yaralanma bölgesine bağlı olarak ağrı oluşur. Yürürken ya da merdiven inip çıkarken diz arkasında, yanlarda ve önde oluşabilir.

Ayrıca eklem mobilizasyonunda sertlik, şişlik, dizde dengesizlik hissi ve bacağı hareket ettirememe vardır.

Bunu ilginç bulabilirsiniz: Diz Burkulması: Nedenleri, Belirtileri ve Öneriler

6. Yan ve çapraz bağların yaralanması

Femurun tibiaya bağlanmasından sorumlu 4 bağ vardır:

  • Medial yan bağ.
  • Dış yan bağ
  • Ön çapraz bağ
  • Arka çapraz bağ

Bu yapıların yaralanması, diz darbeleri, eklemin aşırı gerilmesi veya koşarken ya da dönerken yön değiştirmekten kaynaklanabilir. Futbol, kayak ve basketbol ile ilişkilidir.

Dengesizlik hissi, diz arkasında ağrı ve şişlik ile kendini gösterir.

7. Popliteus kasının tendiniti

Popliteus kası kısa, yassı ve üçgen şeklindedir. Aşırı efor veya aşırı kas yükü olduğunda, tendon iltihabı meydana gelebilir ve bu da popliteus tendinitine neden olabilir.

Özellikle yokuş aşağı veya bacağı çok uzatarak yapılan koşu ile ilişkilidir. Ayrıca dizi keskin bir şekilde döndürmek te buna neden olabilir.

Futbol, darbelerin yoğunluğu ve neredeyse sürekli koşma ihtiyacı ile dizleri etkileyen bir spordur.

Diz arkasında ağrı olduğunda tanı nasıl konur?

Kesin teşhis doktor tarafından yapılmalıdır. Uzmanlık ilişkili nedene bağlı olacaktır.

Varisli damarlar, kardiyolog veya flebolog tarafından değerlendirilir. Lokomotor sistem ise travmatolog ve ortopedistin alanıdır.

Dizin morfolojisi, iltihaplanma belirtilerinin varlığı (ısı, kızarıklık, ağrı veya şişme), hareketlilik ve yaralanmanın kökeninin bilinmesine izin veren farklı manevralar değerlendirilmelidir. Bazı durumlarda genellikle görüntüleme çalışmaları gerekir; özellikle, bir MR.

Diz arkasındaki ağrı tedavisi

Tedavi nedene bağlı olacaktır. Genellikle lokal inflamasyonu azaltmak için anti-inflamatuar ilaçlar, kremler veya jeller ve ağrı düzelmezse kortikosteroid infiltrasyonu içerir. Ek olarak, fiziksel rehabilitasyon ve hatta anlık hareketsizlik eşlik eder.

Diz arkasındaki ağrı genellikle kas veya tendon kaynaklıdır ve yoğun fiziksel eforla ilişkilidir. Semptomlar düzelmediğinde veya günlük aktiviteleri engelleyecek kadar yoğun olduğunda doktora başvurulmalıdır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir