Doğum Öncesi Vitaminler Nelerdir Ve Neden Önemlidir?

dogum-oncesi-vitaminler-nelerdir-ve-neden-onemlidir?

Prenatal vitaminler, hamile bir kadının doğal diyetini tamamlama rolünü oynar. İşlevleri, bazı özel gebelik gereksinimlerini telafi etmektir.

Prenatal vitaminler, hamilelik sırasında diyetinizi desteklemek için harika bir seçenektir. Yine de birçok annenin bununla ilgili soruları var çünkü dolaşan birçok efsane ve yanlış bilgi var.

Hamilelik için gerekli tüm besin maddelerini almanın en iyi yolunun sağlıklı bir diyet olduğu açıktır. Buradaki nokta, hamilelik sırasında bazı temel besin öğelerinin daha büyük miktarlarda gerekli olmasıdır.

Bu nedenle, hamile kalmadan önce doğum öncesi vitaminleri almanız şiddetle tavsiye edilir. En iyileri hangileri? Riskli midir? Tüm bunlardan aşağıda bahsedeceğiz.

Doğum öncesi vitaminleri nelerdir?

Prenatal vitaminler, bebeğin normal gelişmesini sağlamak için gerekli besin maddelerinin alınmasına yardımcı olan gıda takviyeleridir. Yaptıkları şey, uygun bir diyete takviye yapmaktır. Hamilelik sırasında gerekli olan günlük vitamin ve mineralleri sağlarlar.

Normal beslenmenin, bebeğin sağlıklı büyümesi için hayati önem taşıyan besin maddelerini sağlamada yetersiz kalması olasıdır. Bu takviyeler, aşağıdaki durumlarda olduğu gibi bazı sağlık sorunları veya diyet kısıtlamaları olan kadınlarda daha önemlidir:

  • Vejetaryen veya vegan anneler
  • Laktoz intoleransı veya diğer gıdalara intolerans
  • Tütün veya uyuşturucu kullanımı
  • Yeme bozuklukları
  • Dolaşım sistemi sorunları
  • Önceki gastrik bypass
  • Birden fazla bebeğe hamilelik

Doğum öncesi vitaminlerin önemi

Hamilelik sırasında folik asit, kalsiyum, demir ve omega-3 yağ asitleri gibi besinler için artan bir gereksinim vardır. Prenatal vitaminler, tüm bu elementleri doğru oranlarda almanızı sağlamaya yardımcı olur.

İki ana element folik asit ve demirdir. Bununla birlikte, ideal olarak, bir doğum öncesi vitamin takviyesi bazı ek vitaminler içermelidir.

Folik asit veya B9 vitamini içeren yiyeceklerin annenin diyetinde olması gerekir, ancak takviye edilmesi iyidir.

Folik asit

Gebelikten önceki ay ve gebeliğin başlangıcında yeterli miktarda folik asit alınmasının, bebeğin anensefali veya spina bifida gibi nöral tüp defekti olma riskini %70’e kadar azalttığı tahmin edilmektedir.

Bu madde ayrıca yarık dudak ve damak gibi diğer doğum kusurları ve bazı kalp sorunları riskini de azaltır. Hatta preeklampsi olasılığını da azaltır.

Folik asidin sentetik versiyonu, vücut tarafından doğal gıdalarda bulunandan daha iyi emilir. Doğum öncesi vitaminlerin çoğu bu elementi içerir ve tükettiğimiz ve reçete edilen vitaminlerde durumun böyle olduğundan emin olmak çok önemlidir.

Demir

Hamilelik çok yüksek bir demir alımı gerektirir. Normal diyetten yeterli miktarda elde etmek zordur.

Prenatal vitaminler bu eksikliğin giderilmesine ve kansızlık riskinin önlenmesine yardımcı olur. Bu patoloji erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini artırır.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Anemi Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Kalsiyum

Doğum öncesi vitaminleri her zaman kalsiyum içermez veya düşük miktarlarda içerir. Bu nedenle doğal kaynaklardan da elde edilmesi çok önemlidir. Bu element, kalp de dahil olmak üzere kemiklerin, dişlerin, sinirlerin ve kasların sağlıklı gelişimine katkıda bulunur.

Esansiyel yağ asitleri

Sadece bazı doğum öncesi vitaminler esansiyel yağ asitleri içerir. Bunlara omega-3, DHA (dokosaheksaenoik asit) ve EPA (eikosapentaenoik asit) dahildir.

Üçü de bebeğin beyin, sinir sistemi ve göz dokusunun gelişimine katkıda bulunur. İdeal olarak, doğal gıdalardan ve takviyelerden elde edilmelidirler.

D vitamini

D vitamini, hem anne hem de bebekte dengeli kalsiyum ve fosfor seviyelerini korumak için gereklidir. Bu besinin eksikliği, raşitizm, anormal kemik gelişimi ve fiziksel gelişimde bazı gecikmeler riskini artırır.

Bu eksikliğin preeklampsi ve gestasyonel diyabete de katkıda bulunduğundan şüphelenilmektedir. Bu nedenle, doğum öncesi vitaminlerin bu elementi içermesi önemlidir.

Doğum öncesi vitaminleri ne zaman alınır?

İdeal olarak, anne hamile kalmadan önce folik asit almaya başlamalıdır. Bunun nedeni, bebeğin nöral tüpünün gebeliğin ilk ayında gelişmesidir. Bu tüp bebeğin beynine ve omuriliğine dönüşür.

Bununla birlikte, birçok kadın ilk ayın sonuna kadar hamile olduklarını bile bilmiyorlar. O halde önemli olan şey, öğrenir öğrenmez doğum öncesi vitaminleri almaya başlamalarıdır.

Bir kadının hamile kalmak istediği zaman bu vitaminleri almaya başlaması ideal olacaktır.

Herhangi bir yan etkisi var mı?

Çoğu kadın doğum öncesi vitaminleri iyi tolere eder ve onları almakta zorluk çekmez. Bununla birlikte, bazıları mide bulantısını bildirmektedir. Bu, 30 miligramdan fazla demir alındığında ortaya çıkar. Daha yüksek miktarda mineral sindirim sistemini tahriş eder.

Doğum öncesi vitaminleri yemekle veya yatmadan önce almak en iyisidir. Sorun devam ederse, başka bir ek önermek için doktorunuza danışın.

Ayrıca yan etki olarak kabızlık yaşayan kadınların bir yüzdesi vardır. Yine, bu demirin hatası. Yapılacak en iyi şey, daha düşük oranda besin içeren bir takviye almak ve bol lifli, su ve taze yiyeceklerden oluşan bir diyet sürdürmektir.

En iyi doğum öncesi vitaminleri kadın doğum uzmanı tarafından önerilecektir. Bu, her annenin tıbbi durumuna bağlı olacaktır.

Doğum öncesi vitaminleri alırken ipuçları ve öneriler

Her bir kadın için hangi doğum öncesi vitaminlerin en uygun olduğunu doktor belirleyecektir. Birçok kişi fikrini belirtmek isteyecektir, ancak en güvenli olanı belirlemeye yetkili olan profesyoneldir.

Bazı doğum öncesi vitaminleri bitkisel maddeler içerir. Etkinliklerini destekleyecek veya bu bileşenlerin risklerini tam olarak doğrulayacak bir araştırma olmadığı için bu ürünlerin kullanılması tavsiye edilmez.

Genel olarak konuşursak, hemen hemen tüm anneler aşağıdaki bileşenlerin minimum günlük alımını almalıdır:

  • Folik asit: 400 mikrogram
  • Demir: 27 miligram
  • Kalsiyum: 1000 miligram
  • D Vitamini: 200 ila 600 uluslararası birim

Doğum öncesi vitaminleri alırken, doktor tarafından söylenmediği sürece, başka bir besin takviyesi almanız tavsiye edilmez. Bu kombinasyonlar sorunlara yol açabilir. Doğum öncesi vitaminlerinin doğal beslenmenin bir tamamlayıcısı olduğunu ve ikame olmadığını vurgulamak gerekir. Hamileliğin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için annenin doktorunun beslenme tavsiyelerine uyması ve çok iyi, doğal bir şekilde beslenmesi gerekir. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir