Duvar kağıdı, boyama dışında farklı bir teknikle duvarları kaplamak ve evleri süslemek için kullanılan yapışkanlı bir kağıttır. Bu kaynak, mekanların daha uyumlu, görsel olarak çekici ve dinamik görünmesini sağlayan çok çeşitli desenlere sahiptir. Bu makalede duvar kağıdı uygulamasını nasıl yapacağınızı keşfedin!
Duvar kağıdının kısa bir tarihi
Bu dekoratif unsur, 15. yüzyılda Doğu’da yaratılmıştır. Ancak mekanları süsleyen, kişiliğinizi yansıtan ve monotonluğu ortadan kaldıran bitişler sağladığı için popülerlik düzeyini kaybetmedi. Ayrıca dayanıklı, yıkanabilir ve çok yönlüdür.
Evin her türlü ihtiyacına ve alanına uygun farklı duvar kağıdı modelleri bulunmaktadır. Vinil olmayan duvar kağıdı, ek kaplaması olmayan basılı bir sayfadır; vinil duvar kağıdı, nem veya ısıdan koruyan yalıtkan bir katmana sahiptir ve dokulu duvar kağıdı, duvarlardaki kusurları kapatan bir kabartma oluşturur.
Adım adım: Duvar kağıdı nasıl uygulanır
Duvar kağıdı, ekonomik ve bir uzman tarafından uygulanması kolay olduğu için en çok tavsiye edilen dekoratif unsurlardan biridir. Ayrıca, mobilyalarınızı zenginleştirdiği ve evinizdeki alanı kişiselleştirmenize olanak sağladığı için kullanımı giderek daha sık hale geliyor.
1. Duvarları değerlendirin
Her şeyden önce, duvar kağıdına zarar verebilecek herhangi bir koşul olup olmadığını analiz etmek için duvar bir profesyonel tarafından kontrol edilmelidir. Duvarlarda herhangi bir düzensizlik, gönyesizlik olduğunda, bir spatula ile kazımanız, nedenleri belirlemeniz ve tüm alanı onarmanız gerekir.
Daha sonra, duvarın düzgün ve deliksiz olması için sıva ve zımpara kağıdı ile üzerinden geçmeniz gerekecektir. Öte yandan, duvarın mevcut durumu sağlam ve düzgünse, duvar kağıdının pürüzsüz görünmesi için yalnızca darbe almış alanları düzleştirmeniz gerekir.
2. Duvarı temizleyin
İkinci aşama, yapıştırıcı veya yapıştırıcıların direncini etkileyen toz parçacıklarının birikmesini önlemek için duvarları sterilize etmekten oluşur. Benzer şekilde, duvar kağıdına gelecekte zarar verebilecek bakterilerin çoğalmasını önlemek için kirden kurtulmak çok önemlidir.
Mikroorganizmaların varlığını ortadan kaldırmak için duvarları saf sirke ile temizlemelisiniz. Ayrıca sıcak su ile durulama, kalıntılar ve kötü kokularla mücadele etmek için en iyisidir. Ardından yüzeylerin tamamen kurumasını bekleyin.
Bu yazımız da okuyabilirsiniz: Duvar Lekelerini Temizlemek İçin Dört İpucu
3. Duvarı ölçün
Kurulumdan önce, işe alınan profesyonel, kaç rulo duvar kağıdına ihtiyacınız olacağını belirlemek için duvarların uzunluğunu ve genişliğini ölçmelidir. Ara sıra herhangi bir aksilik durumunda yedeğe ihtiyacınız olması durumunda birkaç metre fazladan hesaplamasını dikkate almanız gerekir.
Aynı zamanda, kesmeye başlamak ve kurulumu kolaylaştırmak için ölçümleri kağıt üzerinde çizebilirsiniz. Keserken, eşit kenarlar elde etmenize yardımcı olması için düz bir cetvel kullanmalısınız.
4. Yapıştırıcıyı uygulayın
Diğer ürünlerden arındırılmış bir fırça ile uygulama yapılacak duvar yapıştırıcı ile kaplanmalıdır. Bu alet, sıvının tüm alanlara yayılmasını sağladığı ve topakların oluşmasını ve görünümü değiştirmesini engellediği için gereklidir.
Yapıştırıcı ayrıca dekoratif kağıdın arkasına da uygulanmalıdır, çünkü bu daha fazla yapışma ve güvenlik sağlar. Malzemenin kırışmasına veya çatlamasına neden olan topaklar bırakmamak önemlidir.
5. Duvar kağıdının yapıştırmaya başlayın
Kağıt, net bir görüş ve daha rahat çalışabilmesi için köşelerden ve en yüksek yüzeylerden başlayarak yerleştirilmelidir. Duvar kağıdını duvara döşerken, kabarcık oluşumunu önlemek ve malzemeyi sağlam tutmak için duvar kağıdını yukarıdan aşağıya doğru uygulamanız gerekir.
Kapı veya pencere çerçevelerinin montajı için sınırda kesilmemiş kağıtlar kullanmanız gerekir. Bunun nedeni, bu alanların çok hassas bir şekilde yerleştirmeniz gereken çok küçük eğriliklere sahip olabilmesidir.
6. Duvar kağıdının geri kalanını yerleştirin
Duvarlar çok geniştir, bu nedenle tek bir duvar kağıdı parçası tüm duvarı kaplamaz. Sonuç olarak, arka arkaya birden fazla duvar kağıdının döşenmesi gerekir.
Ancak, bir şerit ile bir sonraki şerit arasında boş alan bırakmadığınız emin olmak istersiniz. Bu nedenle, kenarları tam olarak birleştirmek için tüm kağıtlar yukarıdan aşağıya doğru uygulanmalıdır. Ayrıca, tasarımların sırasını koruduğunuzdan emin olun.
Parçaların sonradan soyulmaması için birleşim yerlerinde iyi miktarda yapıştırıcı kullanmalısınız. Ardından, tüm duvar tamamlanana kadar her kağıt parçası aynı şekilde yerleştirilmelidir.
7. Fazla kağıdı kesin
Tüm duvar, duvar kağıdıyla kaplandıktan sonra, fazla kağıt parçalarını çıkarmanız ve son rötuşları gerçekleştirmeniz gerekir. Bu son adım, geri dönüşü olmayan hasarlardan kaçınmak için düz bir kesme aleti ile yapılmalıdır.
Duvar kağıdı uygularken dikkate alınması gereken ipuçları
Duvar kağıdı, benzersiz bir ortam yaratmanıza ve ziyaretçilerin dikkatini çekmenize olanak tanır. Bunu yapmak için, aradığınız görünümü elde etmenize ve korumanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını dikkate almalısınız.
Doğru duvar kağıdını seçme
Her alan için ideal duvar kağıdı türünü, yani neme, ısıya veya gerekirse güneş ışınlarının yoğunluğuna dayanıklı olanı seçmeniz gerekir.
Öte yandan duvar kağıdı tasarımı, evdeki diğer renkler ve dekorasyonlarla uyumlu olmalıdır. Bu şekilde, tüm unsurlar eşleşir.
Yapıştırıcıya özellikle dikkat edin
Duvar kağıdını uygularken, uzun süre dayanıklılık ve direnci garanti eden kaliteli yapıştırıcı kullanmalısınız. Ayrıca duvar tipinize uygun ve iç malzemelerinin kalitesini değiştirmeyen bir ürün seçmelisiniz.
Elektrik prizlerini unutmayın
Tüm elektrik prizlerini dikkatlice çıkarmayı unutmayın. Bu özellik, kısa devreleri önlemek ve duvarın göze hoş gelmeyen çıkıntılara sahip olmasını önlemek için anahtardır.
Duvar kağıdı duvara uygulanmadan önce elektrik prizi yerlerinin kesilmemesine dikkat edilmelidir. Boşluk, karşılık gelen boyuttan daha büyük veya daha küçük olabilir ve duvarın tüm estetiğini bozabilir.
Bu nedenle kağıt, çıkışın tüm alanını kaplamalı ve ardından tam konturu izleyerek kesilmelidir. Bu işlem için bir cetvel ve hizalı kesimlere izin veren bir araç kullanmanız gerekir.
Verimli bakım
Kurulumun sonunda, kağıdın özellikleri ve ilgili bakımı için bir uzmana danışılmalıdır. Tasarımın renklerinde leke ve ani değişiklikler olmaması için biriken tozun temizlenmesi şarttır. Bu nedenle vinil duvar kağıdı nemli bir havlu ve vinil olmayan duvar kağıdı kuru bezler veya elektrikli süpürgeler yardımıyla korunabilir.
Keşfedin: Aksesuarlar İçin Duvara Monte Edilebilen Düzenleyiciler
Duvar kağıdı uygulamak çok fazla planlama gerektirir
Planlama, duvar kağıdı söz konusu olduğunda göz ardı edemeyeceğiniz bir andır. Bu aşama, bir bütçe belirlemenize, en iyi uzmanları işe almanıza, yüklemek istediğiniz tasarımların diyagramını çizmenize ve duvar kağıdı türünü seçmenize olanak tanır.
Planlamaya ayırdığınız zaman, hafife alınmaması gereken bir süreç olduğundan, kurulumu gerçekleştirmek için uygun zamanlar üzerinde anlaşmanıza olanak sağlayacaktır. Ek olarak, profesyoneller evinizin dekorasyonunu geliştirmek için en iyi tavsiyeyi bu gibi anlarda verebilir.