Emzirme pozisyonu nasıl olmalı?

emzirme-pozisyonu-nasil-olmali?

Rahat emzirme pozisyonu sadece rahat etmek için önemli değildir, doğru duruşla göğüs ağrısı, göğüs enfeksiyonları veya sırt ağrısı gibi ağrılı emzirme problemlerinden kaçınabilirsiniz. Bu yazımızda hangi emzirme pozisyonlarının olduğunu, neden farklı olmanın mantıklı olduğunu ve hangi durumda hangi duruşun özellikle rahat olduğunu öğreneceksiniz.

Doğru emzirme pozisyonu

Uygun olmayan emzirme pozisyonları, emzirme sorunlarına neden olabilir ve anne ile çocuk arasındaki yakın temas hızla işkenceye dönüştürebilir. Bu nedenle annelerin emzirme sorunları nadir değildir. Doğru emzirme pozisyonu, anne için de rahatlama sağlayabilir.

Sayısız emzirme pozisyonundan hangisinde kendinizi en rahat hissettiğinizi denemelisiniz. Hemşireler, farklı emzirme pozisyonlarını uygulamanıza yardımcı olabilir. Esnek olmak için birkaç varyant öğrenmelisiniz. Ancak sadece doğru emzirme pozisyonu değil, hoş ve sakin bir ortam da önemlidir. İhtiyacınız olan her şeyin elinizin altında olduğu rahat bir köşe oluşturun.

Hangi emzirme pozisyonları vardır?

Her durum ve ihtiyaç için doğru emzirme pozisyonu bulunabilir:

  • Yatarak emzirme pozisyonları: yan yatmak, sırt üstü yatmak, arkaya yaslanmak
  • Oturarak emzirme pozisyonları: beşik duruşu, sırt kavrama
  • Özel emzirme pozisyonları: çapraz kol, futbol tutuşu vb.

Her emzirme pozisyonu, özellikle sezaryen ile doğum yapanlar için aynı derecede rahat değildir. Emzirme yastıkları ile emzirme pozisyonları veya çocuğun yaraya baskı yapmayacağı pozisyonlar tercih edilir. Prematüre bebekler ve ikizler için uygun emzirme pozisyonları da vardır.

  • Sezaryen emzirme pozisyonları: futbol pozisyonu, sırtüstü pozisyon
  • Prematüre bebekler için emzirme pozisyonları: sırtüstü pozisyon, binici pozisyonu

İkiz bebek anneleri, bazen her iki bebeği aynı anda beslemek zorunda oldukları özel bir konumdadır.

Oturarak emzirme pozisyonları

En yaygın emzirme pozisyonlarından biri oturmaktır. Nerede olursanız olun, her zaman bir sandalye veya bank vardır. Emzirme pozisyonlarında oturmanın çok sayıda çeşidi vardır.

Beşik tutuşu

Klasik beşik tutuşunda çocuk, annesinin kollarında, mideye yakın bir şekilde tutulur. Elin biri kalçasını tutar ve baş dayama yeri olarak dirseğin iç kısmı kullanılır. Serbest el göğsü destekler. Evde bir kanepe veya emzirme yastığı ile sırtınızı koruyabilir. Bebek ne kadar küçükse, o kadar aşağı eğilmeniz gerekir.

Çapraz tutmak

Emzirme yastıkları bebeği doğru yükseklikte tutmaya yardımcı olur. Bu pozisyonda baş rahatlıkla meme ucuna getirilebilir. Beşik tutuşuna benzer, ancak burada bebeğinizi emzirdiği göğsün karşısındaki kolla tutuyorsunuz. Bebeğinizin başını elinizle destekleyin ve altını dirseğinizin kıvrımına getirin. Diğer kolunuz göğsünüzü alttan destekleyebilir. Bebeğinizin vücudunun size doğru dönmesini isteyeceksiniz. Bu pozisyon, emme sorunu yaşayan yeni doğanlar için çok iyidir.

Futbol veya arkadan tutuş

Futbol duruşu terimi aynı zamanda arka kavrama için de kullanılmaktadır. Bu emzirme pozisyonlarında bebek kolunuzun altındadır, midesi yanınızda durur ve bebeğin bacakları geriye dönüktür. Omuzlarınızı ve başınızı elinizde tutun ve ön kolunuzla bebeğin sırtını destekleyin.

Eğilmek zorunda kalmamanız için, çocuğun ve kolun altında yeterince yastık olmalıdır. Bu, iki bebeği aynı anda beslemek için en iyi emzirme pozisyonlarından biridir. Sezaryen ameliyatından sonra bile bebek yara izini zorlamadığı için sırt tutuşunun rahat olduğu hissedilir. Süt meme ucunun altında birikirse, bu emzirme pozisyonları yardımcı olur çünkü çocuğun alt çenesi bu bölgeye masaj yapar.

Yatarak emzirme

Kadınlar, özellikle geceleri özellikle rahat emzirme pozisyonları ararlar. Yatakta yatıp, bebeği emzirirseniz, biraz kestirebilirsiniz.

Yan tarafta emzirme

Geceleri yanınızda emzirmek muhtemelen en rahat emzirme pozisyonlarından biridir. Başınızın altında bir yastıkla, siz ve çocuğunuz birbirine bakacak şekilde yatarsınız. Sırttaki başka bir yastık, uzanırken emzirmeyi destekler. Küçüğün başı, koltuk altınızda, doğrudan meme ucuyla aynı seviyededir. Meme değiştirmek için üst bedeninizi çocuğa doğru daha fazla bükmeniz veya karnınızda bebek varken diğer tarafa yavaşça ve dikkatlice dönmeniz yeterlidir.

Sırtüstü emzirme pozisyonu

Yatakta sırtüstü yatarak emzirmek istiyorsanız, vücudunuzun üst kısmını biraz kaldırmalısınız. Bu duruş, kanepeye yaslanıldığınızda da işe yarar. Bu yarı yatarak emzirme pozisyonlarında (“sırtüstü emzirme”) bebek, başı göğsün üzerinde, annenin karnının hafifçe çapraz olarak, karnının üzerinde yatar.

Bu sayede bebeğin emme refleksleri kolaylıkla tetiklenir ve meme ucunu kendi başına ağzı ile tutabilir. Doğumdan kısa bir süre sonra, bu pozisyon, hedefine çok az çabayla ulaştığı ve çok fazla vücut teması sayesinde özellikle güvende hissettiği için yeni doğan bebeği rahatlatır.

Zayıf bebekler için iyi emzirme pozisyonu

Özellikle zayıf bebeklerin anne sütüne ihtiyacı vardır. Onlar için, yüzüstü pozisyon, anne sütünün büyük bir çaba harcamadan tadını çıkarabilmeleri için iyi emzirme pozisyonudur. Sonuçta, kendiniz için uygun emzirme pozisyonu bulduğunuzda, bebeği doğru şekilde konumlandırmanız önemlidir. Bebeğin doğuştan gelen refleksleri buna yardımcı olur. Doğumdan itibaren çocuk içgüdüsel olarak meme ucunu nasıl bulacağını ve emme, yutma ve nefes almayı nasıl koordine edeceğini

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir