Gebelikte Balık Tüketmenin Fayları Nelerdir?

gebelikte-balik-tuketmenin-faylari-nelerdir?

Açık ara denizin bizlere sunduğu en güzel lezzetlerden olan balıklar, aynı zamanda barındıkları protein ve vitaminler açısından da vazgeçilmezimiz olmaya aday durumdadırlar. Eğer genel beslenme programınız içerisinde balıklara yer veriyorsanız, hamile olduğunuz süreçte de bunu en az haftada 1 kez olacak şekilde ayarlamanız hem bebeğinizin ve hem de sizin sağlıklı beslenmeniz açısından inanılmaz derecede önemlidir. Gebelikte balık tüketimi uzmanlar tarafından da önerilen ancak bazı sebeplerden dolayı balık seçiminde dikkatli olunması istenen bir konudur.

Gebelikte Hangi Balıkların Tüketimi Zararlı Olabilir?

            Gebelikte balık tüketiminde öncelikle dikkat edilmesi gereken iki unsur bulunmaktadır. İlki çiğ balık tüketiminin mümkün olduğunca en aza indirilmesidir. Çünkü çiğ olarak tüketilen balıkların bazılarında çeşitli bakteriler de bulunabilmektedir. Bu bakterilerin normal zamanlarda etkisini görme ihtimaliniz çok düşük olmasına rağmen hamilelik gibi hassas bir süreçten geçerli daha dikkatli olmak adına çiğ balık tüketimine ara vermeniz önerilmektedir.

Gebelikte balık tüketimiyle ilgili diğer bilinmesi gereken husus ise bazı balıkların cıva yönünden zengin olmasından dolayı, hamilelikte alının bu fazla civanın bebeğin sağlığını olumsuz etkilediğidir. Cıva az da olsa her balıkta olan bir element olmasına rağmen hamilelik döneminde derin sularda bulunan balıklardan olan levrek, mezgit, lüfer, barbunya, kefal, kalkan ve en yoğun cıva kaynağı olan midyenin yenmesi sakıncalıdır. Bu deniz canlılarının içerisinde bulunan cıva anneden direkt bebeğin bulunduğu plasentaya geçer. Uzmanlar cıvaya maruz kalan anne karnındaki bebeklerin beyin ve sinir gelişimlerini olumsuz etkilediğinin ve bunun sonucunda da bebeğin motor becerileri, dil becerileri ve bilişsel becerileriyle birlikte görme yeteneğinin de olumsuz etkilenebileceğini söylemektedirler.

Hangi Balıklar Gebelikte Tüketilebilir?

            Anne adaylarının beslenme programlarında kesinlikle bulunması gereken balıkların çoğunlukla yüzey balıkları olarak tarif edilenlerden olması gerekmektedir. Hamsi, İstavrit, Palamut, Uskumru, Somon, Sardalya ve Ton Balığı gibi yüzey balıkları gebelikte de anne adayları tarafından tüketebilecek oldukça faydalı balıklardır. Bu balıkların da tabii taze oluşuna dikkat edilmesi çok önemlidir. Anne adaylarının yaşadıkları hassas dönemden dolayı bayat balıktan zehirlenme ihtimalleri daha yüksektir.

            Doğru balık seçimini yapıldığı takdirde, anne adayları ve bebekleri için balıklar diğer et ürünlerine çok farklı vitaminleri de içermektedir. Özellikle içeriğinde yoğun Omega-3 yağ asitleri, D vitamini, folik asit ve demir içeriğiyle mükemmel bir protein kaynağıdır. Gebelikte balık tüketimiyle birlikte anne adayı bebeğinin beyin ve göz gelişimi için oldukça faydalı olan Omega-3 alımını ve anne adayının hafızasının gelişiminde olumlu etkisi olan vitaminleri de karşılamış olacaktır. Ayrıca balıklar içerdikleri D vitamini ve demir sayesinde anne ve bebeğin kansızlık sorununun çözümünde ciddi payları olabilecektir. Bunların dışında gebelikte balık tüketimin anne adayının kalp atışlarına ve bebeğin de kemik gelişimine faydası olduğu bilinmektedir. Doğum sonrası süreçte de anne adayının balık tüketimine devam etmesi sütünün artmasına yardımcı olacaktır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir