Gıda Sektöründe Yeni Bir Dönem

gida-sektorunde-yeni-bir-donem

Pandeminin kalıcı etkileri, tüketicilerin yeme-içme seçimlerinden üreticilerin talebi karşılama yeteneklerine kadar her şeyi etkilemeye devam edecek. Birçok tüketici 2022’de yeni bir başlangıç ​​yapmayı umarken, devam eden pandemi ise yiyecek ve içecek trendlerini şekillendirmede önemli bir rol oynayacak. 

Endüstri uzmanları ve analistlerle yapılan görüşmeler kapsamında 2022’de yiyecek ve içecek endüstrisini etkileyecek en büyük 5 trend ise şunlar olacak:

1. Z kuşağı bayrağı devralıyor

Yetişkinliğe geçiş yapan Z kuşağının toplum ve çevre konusundaki yeni bakış açılarının, gıda sektöründe büyük değişikliklere yol açması bekleniyor. 2018’de yapılan bir araştırmaya göre Z kuşağı, tükettikleri yiyecek ve içecekleri üreten şirketlerin sürdürülebilirliğine, besin değerine ve etiğine fazlasıyla dikkat ediyor. Z kuşağının görüş ve davranışlarını yakından takip eden bitki bazlı bir et üreticisi ise genç tüketicilerin çevreyi korumak için bitki bazlı gıdaları yemeye ve daha az et tüketmeye yatkın olduğunu tespit etti. Şirket tarafından yaptırılan anket çalışması, gençlerin küresel ısınmayı durdurmaya yardımcı olacak potansiyel katkıları konusunda iyimser olduklarını ve %73’ünün kişisel seçimleriyle en azından bir miktar fark yaratabileceklerini düşündüklerini ortaya koydu.

2. Fonksiyonel bileşenlere yeni uygulamalar

Pandemi nedeniyle insanlar sağlıklarına ve zindeliklerine daha fazla dikkat ederken, CPG’ler 2022’de klasik fonksiyonel bileşenleri daha fazla ürününe dahil etmenin yeni yollarını buluyor. Global Data Genel Müdürü Neil Saunders adaptojenler, probiyotikler ve nootropikler gibi bileşenlerin yiyecek ve içeceklere dahil edilme biçimlerinin değiştiğini söylüyor. Örneğin adaptojenler, çay ve kahvelerde bulunan bir toz formundan maden suyu, enerji barları ve çikolata gibi ana ürünlere geçiyor. Genellikle yoğurtta bulunan probiyotikler gibi diğer bileşenler de soda veya beslenme barı gibi farklı durumlarda tüketilebilecek içeceklere ve yiyeceklere dönüşüyor.

2019 yılına ait bir araştırma, tüketicilerin %65’inin tükettileri ürünlerde bir işlev aradığını buldu. Bu nedenle, küresel fonksiyonel içecek pazarının tek başına 2023’te 158,3 milyar dolar değerinde olacağı tahmin ediliyor ve bu konu büyük CPG’lerin de dikkatini çekiyor. Örneğin, bazı ürünlerine beslenme tedavisi veya tıbbi kullanımlar ekliyorlar, stresle mücadele ve rahatlama sağlamayı amaçlayan işlevsel içecekler üretiyorlar, bir portakaldan 30 kat daha fazla C vitamini içeren bir süper meyveden üretilen içecekler piyasaya sürüyorlar.

3. Bitki bazlı et yeni biçimler alıyor

Birçok analist, bitki bazlı et segmentinin 2022’de büyümeye devam edeceğini söylüyor. Ancak bu yılki büyümeyi sağlayan ürünler, birkaç yıl önce bitki bazlı ürünleri bir trend haline getiren burgerler, öğütülmüş gıdalar ve bitki bazlı tavuk kanatlarından çok farklı olacak. Uzmanlar bu alandaki genişlemenin farklı bileşenlerin, teknolojilerin ve analogları üretme yöntemlerinin kullanılması yoluyla geldiğini söylüyor. Soya, buğday ve bezelye proteinleri, bitki bazlı etin en önemli unsurlarından biri olsa da birçok içerik yeni bir görünüme kavuşuyor. Tüketiciler gıdalarında çeşitli tatlar, işlevler ve farklı bitki proteinleriyle ilgilendikçe üreticiler de ufuklarını genişletiyor.

Birkaç bitki bazlı et şirketi, daha fazla et benzeri bitki bazlı ürünler yapmak için yeni teknolojiyi yayıyor ve yüksek nemli ekstrüzyonu mükemmelleştiriyor. Örneğin, vegan ve vejetaryen yiyecekler üreten bir yiyecek markası, şirketin tavuk gibi lifleri daha gerçekçi bir şekilde parçalayabildiğini söylediği tescilli bir teknolojiyi tanıttı. Fermantasyon yoluyla yapılan et analogu ürünler de form ve doku açısından oyunu değiştirecek. Örneğin bazı markalar, kendi başlarına bitki bazlı olmasalar da geleneksel et ürünlerinin yapısını ve dokusunu taklit etmek için misel ve mantarları kullanıyor.

4. Getiri değeri

Marka analitiği takip şirketlerine göre özel markalar, 2021’in sonunda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle tedarik zinciri ve nakliye aksamalarından daha fazla etkilendi. Pandemi döneminde ise birçoğu evden çalışan tüketiciler, işe gidip gelmek veya dışarıda yemek yemek için para harcamadıkları için daha fazla premium ürün satın aldı. Ancak daha fazla insanın ofislere dönmesi ve restoranlarda yemek yemesiyle birlikte ekonominin değişmesi beklendiğinden, getiri değerinin yükselmesi bekleniyor. Ek olarak, enflasyonun gıda fiyatlarını yükseltmesiyle, tüketiciler mümkün olan her yerde tasarruf etmek istiyor çünkü kapasiteleri tükendiği için yeni kapasite elde etme zorluğuyla mücadele eden özel markalar, yüksek kalite monogramlı gıdalar sundukları için daha yüksek fiyat belirleyebiliyor.

5. Yeşillikler de markalı yaklaşımı benimsiyor

Onlarca yıldır ürünlere, meyvelere ve sebzelere markalı ambalajlar verilirken yeşillikler isimsiz kaldı. Ancak, bir zamanlar sıradan olmayan marul, fesleğen ve diğer yeşillikler, bazı şirketler tarafından çevre dostu üretim uygulamalarını öne çıkarmanın veya müşteriyi tam olarak yetiştirildiği çiftliğe bağlamanın bir yolu olarak, artan bir şekilde markalaştırılıyor.

Uzmanlar yeni başlayan üretim şirketlerinin, markalarını oluşturmak için büyük CPG’lerin hikaye anlatımında ne kadar etkili olduğunu fark ettiklerini söylüyor. Şimdiyse bu taktiği kendi lehlerine kullanıyorlar. Foodmix Marketing Communications tarafından yapılan bir araştırma da bu yaklaşımı doğruluyor. Çalışma, alışveriş yapanların %68’inin özel markalı veya markasız seçenekler yerine markalı ürünler için daha fazla ödeme yapacağını gösteriyor. Y ve Z kuşağının üçte ikisi, satın aldıkları taze ürünün markalı olmasının önemli olduğunu düşünüyor. X kuşağı ve baby boomer kuşağının yarısından azına kıyasla, “marka” nesiller boyunca daha yaygın hale geliyor.

Günümüzde tüketicilerin gıda endüstrisinden bekledikleri, pandemi öncesi zamanlardan artık çok farklı ve bu yeni beklentiler 2022’den sonra da devam edecek. Bu nedenle, gıda sektöründe tüketici beklentilerini karşılamak için inovasyon her zamankinden daha kritik hale geliyor. Şirketler trendlere her ne kadar ayak uydurmaya yönelik girişimlerde bulunsa da operasyonlarını gerçekten geleceğe hazırlamak istiyorlarsa, ürünlerini heyecan verici, benzersiz ve cazip hale getirmenin yenilikçi yollarını aramalı. İnovasyonun sadece teknoloji ile ilgili değil, sektörel değişikliğin başarılı olması için de gerekli olduğunun farkında olmalılar.

Kaç Defa Okundu: 18

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir