Şu bir gerçek ki dünyanın neresinde olursanız olun, gözlerinizle iletişim kurabilirsiniz. Nasıl hissettiğiniz, nasıl göründüğünüz veya enerjiniz bakışlarınıza ayna gibi yansıyor. Hem çevresel etkenler hem de yılların etkisi yine en çok göz ve göz çevresinde görülüyor. Dolayısıyla göz kapağı ameliyatının tüm dünyada en sık yapılan operasyon olması hiç de şaşırtıcı değil.
Hazırlayan: Deran Çetinsaraç
Yorgun, mutsuz görünmeyi kim ister ki! Aynanın karşısına geçtiğimizde ilk olarak gözlerimize bakarız. Cildiniz ne kadar iyi olursa olsun; gözleriniz yorgun, mutsuz, uykusuz bir görünüm veriyorsa kendinizi iyi hissetmeniz çok zor. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada kadınlar en çok göz bölgesine yapılan estetik işlemleri tercih ediliyor. Hatta geçmişte çekinilen göz kapağı ameliyatı yani blefaroplasti altın günlerini yaşıyor desek yeridir. Memorial Ankara Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü’nden Doç. Dr. Alper Ural, göz ve göz çevresine yapılan tüm uygulamaları ayrıntılarıyla anlattı.
Göz çevresi cildimizde nasıl bir bölgedir? En erken burada mı yaşlılık izleri görülür? Bu izler nasıl olur?
Göz çevresinde bulunan cilt dokusu, cildin diğer tüm bölgelerine kıyasla çok daha ince bir yapıya sahip. Dolayısıyla en erken yaşlılık izleri bu bölgede gözlenmeye başlıyor. Düzensiz ve yetersiz beslenme, uykusuz kalma, stres, yorgunluk, fazla güneş ışığı maruziyeti gibi birçok faktör göz çevresi bölgesinde yaşlanma belirtilerini gösteriyor. Bununla birlikte bu bölgenin nem kaybına uğraması, bakım yapılmaması, yetersiz su tüketimi ve buradaki mimik kaslarının yoğun çalışması da yaşlılık izleri olarak nitelendirebileceğimiz ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını hızlandırıyor.
Alt ve üst göz kapağında yıllar içinde oluşan ve estetik müdahaleyi gerektiren durumlar neler?
Yıllar içinde yaşlanan yüzde; göz kapağı derisinde sarkma, fıtıklaşan yağ yastıkçıklarına bağlı göz torbalarının belirginleşmesi, deride fazlalık ve kas sarkması, kaşlarda sarkma/düşme, alt göz kapağının uzama veya gevşemesi, göz çevresinde yağ ve hacim kaybı oluşması estetik müdahale gerektiren başlıca sebeplerden.
GÖZ ESTETİĞİNDE BOTOKS NASIL KULLANILIYOR? *
Göz estetiğinde botoks nasıl kullanılıyor? Hangi bölgelere yapılıyor ve nasıl sonuçlar elde ediliyor?
Göz çevresi bölgesi estetiğinde kaz ayağı olarak adlandırılan bölgeye sık olarak botoks uygulanıyor. Bu bölgede gözün kısık bakış dediğimiz hareketini ve gözün kapanmasını sağlayan göz kasının kasılmasıyla yatay ve çapraz şekilde uzanan çizgiler ve kırışıklıklar oluşuyor. Bu bölgeye uygulanan botoks tedavisi, dinamik kırışıklıkları ve çizgilenmeleri azaltıyor, aynı zamanda kaşların özellikle dış kısmını yukarı kaldırarak daha gergin bir göz çevresi oluşturmayı hedefliyor, ki bu da kişiye daha dinç, dinlenmiş ve estetik bir görüntü kazandırıyor. Böylece botoks yaptıran kişilerin bakışları canlılık kazanırken, güldüklerinde veya güneşe doğru baktıklarında göz çevresinde kırışıklıklar oluşmamış oluyor.
HANGİ YAŞLARDA GÖZ BOTOKSUNA BAŞVURULMALI? *
Hangi yaşlarda göz botoksuna başvurulmalı? Ne kadar aralıklarla tekrar edilmeli?
18 yaşından itibaren göz çevresi botoks tedavisi, kadın-erkek fark etmeksizin herkese uygulanabiliyor. Sadece 65 yaşın üstündeki kişilere, hamilelere ve emzirenlere uygulanmıyor. Uygulamanın etkisi beş-yedi gün içinde belirginleşiyor ve etkisi ortalama dört-altı ay sürüyor. Altı aydan sonra bu etkinin muhafaza edilmesi ya da tekrar elde edilmesi için botoks tedavisinin tekrarı tavsiye ediliyor.
Göz ve göz çevresinde mikro yağ enjeksiyonu kullanılıyor mu? Nasıl etki ediyor?
Göz kapağı estetik ameliyatları ya da bununla birlikte yüz estetiği ameliyatlarının birçoğunda yağ enjeksiyonu ekleniyor. Bu işlemlerde liposuction yaparak kişinin kendisinden alınan yağ dokularını rafine edici işlemlerden geçirilerek daha homojen olan mikroyağ ya da nanoyağ olarak isimlendirilen bir yağ elde ediliyor. Kişinin özellikle göz çevresi estetiğinin bütünleyici kısmı olarak sayabileceğimiz elmacık bölgesindeki hacim kayıpları, gözyaşı pınarı çizgisindeki derinlik ya da çöküklük, kaş ve üst göz kapağının dış bölgesi ile birlikte alın ya da şakak bölgesindeki hacim azlığı gibi durumlarda da gerekli ve istenilen miktarlarda bu yağ dolguları sık kullanılıyor. Elde edilen yağ dolguları kişinin kendi öz dokusu olduğundan yan etkisi bulunmuyor. Elde edilmesi oldukça kolay ve düşük maliyetli. Bu yağ dolguları yüzde sağladığı dolgunluğun yanında, cilt kalitesine ve parlaklığına da katkıda bulunuyor.
GÖZ ALTI IŞIK DOLGUSU HANGİ AMAÇLA YAPILIYOR? *
Göz altı ışık dolgusu hangi amaçla yapılıyor? Kimler tercih etmeli? Etkisi ne kadar sürüyor?
Göz altı ışık dolgusu aslında herkeste mevcut olan gözyaşı oluğu ya da göz pınarı çukuru olarak isimlendirilen bölgenin zamanla veya yapısal sebeplerle normalden daha derin ya da çökük olması durumunda, bu bölgeyi estetik olarak ameliyatsız düzeltmek için yapılıyor. Göz altı bölgesindeki bu oluk derinleştikçe ve belirginleştikçe kişiyi yorgun, mutsuz ve uykusuzmuş gibi yansıtıp, aynı zamanda yaşından da çok daha yaşlıymış görüntüsü verebiliyor. Gözyaşı oluğu derinleşen, bu sayılan deformiteleri yaşamaya başlayan ancak ameliyatsız çözüm isteyen yetişkin her yaş grubundaki hastalar göz altı ışık dolgusunu tercih edebiliyor. Göz altı ışık dolgusunda kullanılan en güvenilir dolgular, hyalüronik asit bazlı olanlar. Bunların kalıcılık süresi de yaklaşık 12-18 ay oluyor.
ÜST GÖZ KAPAĞI SARKIKLIĞI İÇİN NELER YAPILABİLİR? *
Üst göz kapağına sarkıklığı giderme amacıyla nasıl uygulamalar yapılıyor?
Üst göz kapağında cilt fazlalığı ya da sarkıklığı temel bazı anatomik referans noktaları göz önünde bulundurulmak kaydıyla deri fazlalığının çıkarılması, deri ve kas çıkarılması şeklinde ameliyat ediliyor. Bu sayede üst kapaktaki sarkıklık giderilmiş oluyor. Ameliyatta dikiş hattı, göz açıkkenki katlantı çizgisine saklandığı için bu bölgedeki izler normal bakışta fark edilmiyor. Buna ek olarak varsa yağ torbasının tıraşlanması da ameliyatın bir parçası olarak prosedüre eklenebiliyor.
GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ GENETİK Mİ? *
Göz kapağı düşüklüğü genetik mi? Göz kapağını kaldırmanın tek yolu ameliyat mı? Bu sorun yorgun ve hüzünlü bir ifadeye mi yol açıyor?
Göz kapağının düşüklüğü birçok faktörle ilişkili. Genetik yatkınlık, çevresel etkenler ve kişinin bireysel durumunun neticesinde karşımıza çıkıyor. Göz kapağı düşüklüğü erken yaşta başlayan kişiler çevrelerindeki arkadaşlarından, ailelerinden hep yorgun, mutsuz ya da hüzünlü durduklarına dair sözler işitebiliyor. Bu da hastalarımızı psikolojik olarak da olumsuz etkiliyor. Gerçek anlamda göz kapağı sarkıklığı ve cilt fazlalığını ortadan kaldırmanın yolu ameliyat. Bunun istisnası olarak, ameliyat olamayacak kişilerde ya da göz kapağı gevşekliği minimum düzeyde ise göz kapaklarında plazma ya da ısı enerjisi ile çalışan cihazların sıkılaştırma etkisinden kısmi olarak faydalanılabiliniyor.
BLEFAROPLASTİ AMELİYATI NEDİR, NASIL YAPILIR? *
Blefaroplasti ameliyatını anlatır mısınız? Geçmişte daha çekinilen bir operasyonken, sizce şimdi niye yıldızı parladı?
Blefaroplasti ameliyatı öncesinde mutlaka detaylı bir muayene yapılıyor. Göz kapaklarıyla birlikte özellikle kaş, alın ve orta yüz ile ilişkisini değerlendirmek gerekiyor. Göz kapağı ameliyatını planlarken bütünsel ve daha iyi bir sonuç elde edebilmek adına alın germe, kaş kaldırma, orta yüz germe gibi prosedürlerin de hastayla beraber değerlendirme yaparak eklenmesi gerekebiliyor. Blefaroplasti ameliyatı hem lokal, hem de genel anestezi altında gerçekleştirilebiliyor. Ameliyat ortalama 40-60 dakika sürüyor. Üst göz kapağında cilt fazlalığının çıkarılması, deri ve kas çıkarılması şeklinde ameliyat ediliyor. Bu sayede üst kapaktaki cilt fazlalığı ve sarkıklığın giderilmi hedefleniyor. Bu ameliyatta dikiş hattı göz açıkkenki katlantı çizgisine saklandığı için bu bölgedeki izler normal bakışta fark edilmiyor. Buna ek olarak varsa yağ torbasının da traşlanmasını ameliyatın bir parçası olarak prosedüre eklenebiliyor. Ameliyattan sonraki ilk iki gün hafif ödem ve/veya morluk olabiliyor ancak bunlar geçiyor. İyileşme hızlı oluyor. İlk birkaç gün göz kapaklarına uygulanacak buz, şişliği ciddi ölçüde azaltıyor. Aynı anda morluk ve şişlik giderici krem kullanılması tavsiye ediliyor. Bu sayede iyileşme de hızlanıyor. Ağrılar için ağrı kesici yeterli geliyor. Ameliyattan beş-yedi gün sonra ince strip denilen şeffaf bantlar ve varsa dikişler alınıyor. Bu ince stripler sayesinde dikişler alınana kadar özellikli herhangi bir pansuman gerekmiyor. Ameliyattan üç ila altı ay sonra ifade yüze tam olarak oturuyor. Göz kapağı estetik ameliyatlarının kalıcılığı ve etkinliği kişiden kişiye değişmekle birlikte 8-10 yıla kadar sürüyor.
Dünyada en sık gerçekleştirilen plastik cerrahi ameliyatlarından olan göz kapağı estetiği ameliyatları ülkemizde son zamanlarda daha popüler hale geldi. Gözler bir insanda ilk bakılan yer. Gözler, göz kapakları yaşımızı, duruşumuzu, pozitif auramızı, enerjimizi çevremize aktardığımız santral. Dolayısıyla bu bölgenin görüntüsü gerek kadın, gerek erkek, her yaştaki insan için büyük önem arz ediyor. Bununla birlikte travmatik bir cerrahi olmaması, hızlı iyileşme süresi, sosyal hayata erken dönüşe izin vermesi, genel anestezi almadan bu operasyonun yapılabilmesi ve aynı gün taburcu olunabilmesi gibi faktörler göz kapağı estetiği ameliyatlarına olan ilgiyi ve talebi özellikle artırıyor.
Göz çevresindeki cildin kalitesini artırmaya yönelik yapılan işlemleri anlatabilir misiniz? Lazer, kimyasal peeling gibi…
Göz çevresindeki cilt kalitesini artırmak ve daha güzel bir form kazandırılmasını sağlamak için uygulanan güncel yöntemler arasında mezoterapi, PRP, gençlik aşısı, kimyasal peeling, lazer tedavisi, karbon peeling ve cilt bakımı bulunuyor. Kimyasal peeling, çeşitli asidik solüsyonlar ile derinin en dış üst yüzeyini soyma işlemine deniliyor. Dış deri soyularak yenilenmiş oluyor; deri daha canlı ve pürüzsüz bir görünüm kazanıyor. Peeling ve lazer gibi yöntemlerle derinin yüzeysel kısmında çok hafif yanık bir etki oluşturuluyor. Deri de tepki olarak kendisini iyileştirmek için birçok hücresel faktörü ve yenilenme sağlayacak maddeleri üretiyor. Temelde cilt yenileyici yöntemler bu şekilde deri kalitesini artırmaya katkıda bulunuyor. Derinin alt tabakalarının yenilenmesi ve daha sağlıklı olmasında ise kişinin kendi kanından hazırlanarak içerisinde birçok büyüme faktörü ile adeta bir kök hücre kokteyli olarak hizmet eden PRP (platelet rich plasma/plateletten zengin plazma) ve içerisinde vitamin, mineral, aminoasit gibi yapıtaşları içeren mezoterapi tedavileri, yenileyici ve onarıcı etkiye sahip. Tekrarlayan uygulamalarda çok yüzeysel kırışıklıkların da azalması sağlanıyor. Yine son zamanlarda popülaritesi giderek artan gençlik aşıları da hücrelerimizin yapıtaşı olan hyalüronik asit içeriyor. Hyalüronik asitin su tutucu özelliği sayesinde, göz çevresine uygulandığında bu bölgelerde dolgunlaşma ile sıkılaşmayı sağlayarak, daha parlak ve canlı bir görünüm hedefleniyor.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Yaşlanma nedeniyle göz çevresine yaptırılabilecek estetik çözümler
- Göz altı torbaları nasıl geçer, niye şişer? Ameliyatsız tedavi nasıl olur?
- Göz kapağı ve göz altındaki yağ bezeleri neden olur, nasıl geçer?