Hamile kaldıktan sonra vücudunuzda, bebeğinizin gelişimine yardımcı olduğu için birtakım değişiklikler görülebiliyor. Hamilelikte ağız kuruluğu, bulantı, kusma gibi yaygın hamilelik semptomlarından birisi. Bu makalede hamilelikte ağız kuruluğu neden olur? Hamilelikte ağız kuruluğu nasıl geçer? Hamilelikte ağız kuruluğu için yapılması gereken testler var mıdır? sorularının yanıtlarına bakıyoruz. Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Şakir Volkan Erdoğan merak edilenleri anlattı…
Hamilelikte ağız kuruluğu neden olur? *
Öncelilikle hamilelikte ağız kuruluğu neden olur? Erdoğan bu soruyu şöyle yanıtlıyor: Gebelerin en sık şikayet ettiği konulardan biri de hamilelik sırasında oluşan ağız kuruluğudur. Bunda pek çok etken söz konusu olabilir. Hormonal dalgalanmalar, dehidrasyon, uyku sorunlarından tutun da pamukçuk, gestasyonel diyabet de hamilelikte ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.
- En yaygın ağız kuruluğu nedeni dehidrasyondur. Dehidrasyon, vücuda alınan suyun hızlıca kaybedilmesi durumudur. Bu, hamileler için tehlikeli bir durumdur. Hamileyken, vücudun daha fazla suya ihtiyacı bulunmaktadır. Bebeğin gelişimi için su içmek çok önemlidir. Ağır dehidrasyonlarda doğum kusurlarına ya da erken doğuma bile neden olabilmektedir. Dehidrasyon, sıcaklama hissi, idrar renginin koyulaşması, susuzluk, yorgunluk, baş dönmesi ve baş ağrısıyla kendini belli eder.
- Bir diğer ağız kuruluğu nedeni gebelik diyabetidir. Bu durum, sadece gebelik sırasında ortaya çıkar ve gebelerin kan şekeri düzeyi yükselir. Bu, doğum sonrasında geçer. Gebelerin, daha fazla insüline ihtiyacı vardır. Gebelik diyabeti de, hamilenin ekstra insülini üretememesiyle ortaya çıkar. Bu sorun, gebe ve bebek için sorunlara neden olabilir. Bu nedenle gebelerin sağlıklı bir beslenmeye ve egzersiz düzenine ihtiyacı vardır. Pek çok gebelik diyabeti yaşayan kadında belirti olmayabilir ama bunun en yaygın görülen belirtisi de ağız kuruluğudur. Ağız kuruluğu ile birlikte yorgunluk, normalden fazla idrara çıkma da belirtilerdendir.
- Bir diğer ağız kuruluğu nedeni pamukçuktur. Candida albicans mantarının aşırı büyümesi sonucu görülür. Bağışıklık sistemi yeteri kadar çalışmıyorsa pamukçuk şikayeti baş gösterebilir. Ağız kuruluğu, tat kaybı, ağızda ağrı, kızarıklık, dilde ve yanak içlerinde peynire benzeyen lezyonlar görülür.
- Uyku sorunları da ağız kuruluğuna yol açabilir. Hamilelikte kadınlar gece sık sık uyanır. Horlama ve uyku apnesi sorunları yaşanabilir. Bu da ağız kuruluğu yapar. Fazla kilo bunda etkendir.
- Ağız kuruluğuna, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, burun içinde kuruluk, boğazda yanma, ses kısıklığı, tat alma duyusunda değişiklik de eşlik edebilir.
Erdoğan’ın diğer sorulara yanıtları ise şöyle:
Hamilelikte ağız kuruluğu ne zaman başlar? *
Gebelerde ağız kuruluğu hormonal değişikliklerden dolayı ilk günlerde başlayabilir. Bazı anne adaylarında bu durum gebeliklerinin altıncı ya da yedinci haftalarında da başlayabilmektedir.
Hamilelikte ağız kuruluğu bir hastalığa işaret midir? *
Hamilelikte ağız kuruluğu hormonlarla ilintili olabilmekle birlikte gebelik diyabeti, diş çürüğü, pamukçuk ve dehidrasyon gibi sorunlara da işaret edebilmektedir.
Hamilelikte ağız kuruluğu nasıl geçer? Hamilelikte ağız kuruluğuna ne iyi gelmektedir? *
- Gebelikte ağız kuruluğunu geçirmenin yollarından biri de su içmenin artırılmasıdır. Gebelerin hem kendileri hem de bebeğin gelişimi için bol miktarda sıvıya ihtiyacı vardır. Bu nedenle gün içinde bol bol su içilmelidir. Ayrıca su içmek, gebelikte bulantının da hafiflemesini sağlayabilir.
- Ayrıca şekersiz sakız çiğnemek, uyunan odanın nem dengesinin doğru ayarlanması da susuzluk üzerine olumlu etkilidir.
- Burundan nefes alınmalıdır.
- Bunun yanında iyi bir ağız bakımı ağız kuruluğunun çözümünde faydalı olmaktadır.
- Kafeinden kaçınmak, lifli beslenmek, egzersiz yapmak, sakin olmak da ağız kuruluğunu çözümleyebilen yöntemlerdendir.
- Eğer ağız kuruluğu bir hastalıktan kaynaklanıyorsa örneğin gebede uyku apnesi varsa, pamukçuk varsa, gebelik diyabeti oluşmuşsa kadın hastalıkları ve doğum uzmanından tedavi yönünde yardım alınmalıdır.
Hamilelikte ağız kuruluğu için yapılması gereken testler var mıdır? *
Horlama varsa uyku testi uygulanabilir. Diş hekimine gidilip ağız sağlığı hakkında bilgi alınabilir. Ayrıca gebelikte şeker yükleme testi ile gebelik diyabeti varsa ortaya çıkabilir. Hamilelerin şikayetlerine göre testler uygulanabilmektedir. Bu nedenle öncelikle bir jinekoloji uzmanına gidilip, sorunun anlatılması gerekmektedir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi! Hamilelik belirtileri ilk hafta nasıl anlaşılır?
- Doğum çantasında neler olmalı? İşte doğum çantası listesi
- Hamilelikte rahim, genital bölge, vajina ağrısı neden olur?
- Hamilelikte ay ay yapılacak tarama testleri ve tahliller
- Anne karnında down sendromu belirtileri neler? Ne zaman, nasıl anlaşılır?
- Fetal DNA nedir? Genetik hastalıklara anne karnında teşhis!
- Gebelikte tek taraflı beslenme nedir? Hamilelikte nasıl beslenilmeli?
- Hamilelikte yenilmemesi gereken meyveler nelerdir?
- Hamilelikte hangi balıklar yenebilir?
- Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur? Ne kadar sürer?
- Hamilelikte saç boyatılır mı? Tehlikesi var mı?
- Hamileliğin en önemli 8 belirtisi… Hamilelik belirtileri en erken ne zaman başlar?
- Hamilelikte risk yaratan durumlar nelerdir? 12 önemli neden