Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?

hamilelikte-bacak-agrisi-neden-olur?

Şişlik ve varisli damarların yanı sıra, hamilelikte bacak ağrısı normal olmasına rağmen bazen rahatsız edici bir durumdur. Kramp aldığınızda ne yapmanız gerektiğini ve ağrı oluşmasını nasıl önleyeceğinizi bilmek hamileliğinizi biraz daha rahatlatabilir. Bu rahatsızlıklar genellikle baldır kaslarınızda veya ayaklarınızdaki ani ve keskin bir ağrıdır. Kramp ise kaslarınızın olması gerektiğinden fazla, sıkı bir şekilde kasıldığını gösterir. Genellikle geceleri olurlar ve hamileliğinizde daha sık görülürler. Çok rahatsız edici olabilirler ve ne yapacağınızı bilmek zor olabilir.

Hamileyken kramplar için önerilen birçok neden vardır: “Fazla kilo almak, metabolizma değişiklikleri, vitamin eksikliği, çok hareketli olmak veya yeterince aktif olmamak…

Nadir olmasına rağmen, hamilelik sırasında bacakta derin damar trombozu (DTV), bir kan pıhtısı oluşabilir. DVT hayati tehlike arz edebilir ve tıbbi tedavi gerektirir. DVT’nin semptomları arasında ciddi bacak ağrısı veya hassasiyet (kramp değil), bacak ve ayağın şişmesi ile ateş bulunur. Bacak mavimsi (siyanotik) veya soluk bir renge sahip olabilir. Bacak ağrılarınız devam ederse (özellikle bacak şişmesi olursa), derhal doktorunuza başvurun.

  • Baldır kaslarını germek. Kanıt eksikliği olmasına rağmen, yatmadan önce germe, hamilelikte bacak ağrısını önlemeye yardımcı olabilir. Kol uzunluğunda bir duvarın önünde durun, ellerinizi önünüzdeki duvara yerleştirin ve sağ ayağınızı sol ayağınızın arkasına getirin. Sağ bacağınızı düz tutarak sol bacağınızı yavaşça öne doğru eğin. Sırtınızı dik ve kalçalarınızı önde tutmaya özen gösterin ve gergiyi yaklaşık 30 saniye tutun. 
  • Hareketli olmak. Düzenli fiziksel aktivite hamilelik sırasında bacak ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Bir egzersiz programına başlamadan önce, doktorunuza başvurun.
  • Bir magnezyum takviyesi alın. Bazı araştırmalar, magnezyum takviyesi almanın hamilelik sırasında bacak kramplarını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ek yardım almak için doktorunuza mutlaka başvurun. Kepekli tahıllar, baklagiller, kuru meyveler, kuruyemişler gibi magnezyum bakımından zengin yiyecekler yemeyi düşünebilirsiniz.
  • Su içmek. Kaslarınızı nemli tutmak, krampları önlemeye yardımcı olabilir. Doğru şekilde sıvı alırsanız idrarınız göreceli olarak berrak veya açık sarı renkte olacaktır. İdrarınız daha koyu sarıysa, yeterince su almadığınız anlamına gelebilir.
  • Ağrıyan ve yorgun bacaklara masaj yapmak, hamilelik sırasında bacak ağrısını gidermek için etkili yollardan biridir. Nazik yoğurma işlemi kan akışını arttırır, iltihaplanmayı azaltır, ağrıyan kasları gevşetir ve vücudunuzu, zihninizi rahatlatır. 
  • Yeterli kalsiyum alın. Bazı araştırmalar, hamilelik sırasında kanınızdaki kalsiyum seviyelerinin azalmasının bacak ağrılarına katkıda bulunabileceğini göstermektedir. Hamileler de dahil tüm kadınlar günde 1000 miligram kalsiyum almalıdır.
  • Soğuk uygulamak. Üçüncü trimesterde bacak ağrınız için hızlı bir çözüm olabilir. Serin bir duş veya banyo yapmayı deneyin. Soğuk ve ılık arasındaki su sıcaklıkları ağrıları, iltihaplı kasları gevşetmeye ve kan damarlarını açmaya yardımcı olur. Bu uygulama dolaşımı artırabilir ve ağrıyı azaltabilir. 
  •  Uygun ayakkabıyı seçmek. Rahat, yumuşak bir ayakkabı seçin. Sert, yüksek bir topuklu ayakkabı giymek hamilelikte bacak ağrısına sebep olabilir.
  • Doğum öncesi yoga yapmayı deneyebilir ve egzersizlerle dinlenebilirsiniz. Yürüme ve su aerobiği gibi hafif egzersizler, dolaşımın artmasına ve bacak krampları ihtimalinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
  • Konumlarınızı sık sık değiştirin. Uzun süre ayakta durmaktan ve oturmaktan kaçının. Bir masa başı işiniz varsa, dinlenmek ya da gezinti yapmak için sık sık mola verin. Gün boyunca ayakta durmanız gerekirse, oturmak ve bacaklarınızı yükseltmek için ara verin.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Bacaklarınızı çapraz bir biçimde yapıp uzun süre oturmayın. Kan dolaşımını engelleyeceğinden ağrıların artmasına sebep olur.
  • Bacak ağrıları, şiddetli ve sık sık oluyorsa doktorunuza danışın. Hemen tedavi olun.
  • Doğum öncesi masaj terapistinin lisanslı olduğundan emin olun. Bunun nedeni, hamile kadınların özel bir bakıma ihtiyaç duymaları ve daha fazla dikkatli olmaları gerektiğidir. Zira ayak bileklerindeki basınç noktaları uterusu uyarabilir ve bazı kremler hamile kadınlar için zararlı olabilir. Masaj yaparken dikkatli olmalısınız. Sadece uzman bir masör hamile kadınların özel ihtiyaçlarını anlar, doğru tekniği ve bilgi birikimini bilir. Masajın size uygun olup olmadığını öğrenmek için doktora danışmalısınız.
  • Kendinizi sersemlemiş, baygın hissediyorsanız ve herhangi bir kasılma varsa, egzersizleri durdurun. Problemlerinizi doktora bildirin.
  • Sırt üstü yatmanızı gerektiren gerilmelerden kaçının.

Hamilelikte bacak ağrısı veya krampları genellikle kendi başlarına kaybolur. Ancak, aşağıdaki durumlar görülürse bir doktora danışmalısınız:

  • Ağrı şiddetli ve kalıcı ise,
  • Kızarıklık ve şişlik fark ederseniz,
  • Ağrı sık görülür ve kendi uğraşlarınızla düzelmezse.

Hamilelikte bacak ağrısı bazen ciddi rahatsızlıkların başlangıcı olabilir. Bir veya daha fazla kan pıhtısı tarafından damar içinde indüklenen kan damarı iltihabı, hamilelikte nadir görülse bile, uterus genişlemesi nedeniyle flebit (toplardamar iltihabı) riski artabilir. Bu sebeple yukarıdaki uyarılara dikkat etmeniz ve mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir