Hamilelikte Dolaşım Sorunları Normal Mi Yoksa Tehlikeli Mi?

hamilelikte-dolasim-sorunlari-normal-mi-yoksa-tehlikeli-mi?

Baş dönmesi, çarpıntı ve hatta bayılma gibi dolaşım problemleri, sadece yaz sıcağında değil, hamilelik sırasında önemli ölçüde daha sık ortaya çıkar. Bu yazıda sizlere bu gebelik belirtilerine neyin sebep olduğunu, hamilelikte dolaşım sorunları için neler yapabileceğinizi ve ne zaman doktora görünmeniz gerektiğini anlatacağım.

Hamilelikte en sık görülen dolaşım sorunları

  • Hamileliğin herhangi bir aşamasında düşük tansiyon, baş dönmesi veya diğer dolaşım sorunları ortaya çıkabilir.
  • Birçok hamile kadın uzun süre oturduktan veya uzandıktan sonra ayağa kalktığında baş dönmesinden şikayet eder. Nadir durumlarda dolaşım çökmesine kadar gider.
  • Vücut, daha hızlı bir kalp atışıyla azalan kan akışını telafi etmeye çalışırken, buna bazen bir kalp atışı veya baş ağrısı eşlik eder.
  • Yaz aylarında hamile kadınların çoğu, kanın bacaklarında “battığı” hissine de aşinadır.

Hamilelikte dolaşım sorunlarına ne sebep olur?

Hamilelik sırasında kan hacmi yaklaşık % 25 artar, bu da vücudunuzun pompalaması gereken yaklaşık bir litre daha fazla kana karşılık gelir. Bireysel organlar, hamileliğin farklı aşamalarında özellikle iyi bir şekilde kanla beslenir, örneğin başlangıçta böbrekler, daha sonra başlıca pelvis, meme ve tabii ki bebeğinizin içinde yüzüp büyüdüğü rahim.

Hamilelik için özellikle önemli olan organlara güçlü kan akışı, vücudun diğer bazı bölgelerinde zayıf kan akışına neden olur. Bu, dolaşım sorunlarına ve baş dönmesine neden olabilir. Vücudunuz en iyi performansı gösterir ve bazen bu süreçte sınırlarına ulaşır.

Hamilelikte oluşan dolaşım problemleri siz ve bebeğiniz için tehlikeli midir?

Kelimenin tam anlamıyla hamilelikteki hafif dolaşım problemleri ciddi bir risk oluşturmaz, ancak düşük tansiyon kendi başına rahatsız edici ve can sıkıcıdır. Fakat tıbbi anlamda hastalık değeri yoktur. Bebeğiniz için endişeli ve korktuğunuz tamamen anlaşılabilir bir durumdur, ancak çoğu durumda gerçekten gerekli değildir.

Ancak bayıldığınızda düşmeniz tehlikeli olabilir. O zaman tabii ki yaralanma riski vardır. Özellikle bu durum karşısında önleme konusundaki ipuçlarımızı dikkate almanız ve dolaşım problemleriniz hakkında bilgi edinmeniz önemlidir.

Hamilelikte dolaşım sorunları için doktoru ne zaman görmelisiniz?

Hamilelik sırasında ortaya çıkan dolaşım problemleri veya baş dönmesinin tıbbi değerlendirmesi, ilk kez ortaya çıktığında mantıklıdır. Bu şekilde, konunun sadece düşük tansiyonla ilgili olduğundan ve kan şekeri sorunları, çok yüksek tansiyon veya benzer semptomlara sahip çok daha tehlikeli diğer klinik tablolarla ilgili olmadığından emin olabilirsiniz.

Ancak semptomların sebebinin tansiyon düşüklüğü olduğu kesin ise sürekli doktora gitmeye gerek yoktur.

Düştükten sonra plasenta ve bebeğiniz için her şeyin yolunda gitmesi için, bayıldıysanız doktora veya hastaneye gitmelisiniz.

Aksi takdirde bebek normal hareket ediyor mu diye endişelenmenize gerek kalma.

Dolaşım sorunlarını nasıl önleyebilirsiniz?

  • Yeterince su içmek

    Günde en az iki ila üç litre olmalıdır.
  • Düzenli öğünler

    Gerekirse, kan şekeri seviyelerinde güçlü dalgalanmaları önlemek için daha küçük atıştırmalıklar (meyve, yoğurt, kuruyemiş) güne yayılır.
  • Değişken ısılarda duş almak
  • Spor / Egzersiz

    Sağlıklı bir hamilelikte hiçbir şey fiziksel aktivitenin aleyhine konuşmaz. Yüzmek, yürüyüşe çıkmak veya bisiklete binmek, kan dolaşımınız ve tansiyonunuz için harikadır. 

Hamilelikte dolaşım problemlerine ve düşük tansiyona karşı hangi tedavi yardımcı olur?

  • Varis çorapları

    Pek çok hamile kadının yazın varis çorabı ile dolaşmak zorunda kalması üzücü bir durum olsa da sabah kalktıktan sonra takmanız önemlidir.
  • Bitkisel yağlar

    Biberiye veya nane yağı, odada, banyoda katkı maddesi olarak veya sadece burnun altına bir bez üzerinde gezdirmek size yardımcı olabilir.
  • İlaçlar

Hamilelikte dolaşım sorunları, baş dönmesi veya düşük tansiyon için kullanılan bazı ilaçlar vardır. En iyisi, ilaç kullanmadan önce doktorla konuşmaktır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir