Hamilelikte İyot Neden Önemlidir?

hamilelikte-iyot-neden-onemlidir?

Hamilelikte iyot, bebeğinizin gelişen beyni, iskeleti ve sinir sistemi için gereklidir. Hamileyken veya emzirirken normalden daha fazla iyota ihtiyacınız vardır. İyot, süt ürünlerinde, yumurtalarda ve deniz ürünlerinde bulunur ve eksiklikleri önlemek için sofra tuzlarının büyük bir kısmı iyotla zenginleştirilmiştir. Doğum öncesi vitamininiz iyot içerdiği ve dengeli beslendiğiniz sürece hamilelik sırasında muhtemelen bir iyot takviyesine ihtiyacınız olmayacaktır.

Hamilelikte neden iyota ihtiyacınız var?

İyot, bebeğinizin beyin, iskelet ve sinir sisteminin gelişimi için gereklidir. Ayrıca bebeğinizin metabolizmasını (vücudun enerji kullanma hızı) da düzenler.

İyot ayrıca tiroid bezinizi düzenlemede önemli bir rol oynar. Hamilelikte iyot eksikliği, düşük, erken doğum ve ölü doğum riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Hamile kadınların ne kadar iyot ihtiyacı vardır?

Hamilelik ve emzirme döneminde normalden daha fazla iyota ihtiyacınız vardır:

Hamile kadınlar: günde 220 mikrogram (mcg)

Emziren kadınlar: günde 290 mcg

Hamile olmayan kadınlar: günde 150 mcg

Hamilelikte İyot İhtiyacını Karşılayabilecek Gıdalar

İyot, başta deniz ürünleri ve deniz sebzeleri olmak üzere diğer gıda maddelerinde bulunan bir mineraldir. Bunların dışında iyotlu tuz da günlük diyetinize iyotu dahil etmenin iyi bir yoludur. Aşağıdakileri diyetinize ekleyerek düzenli bir iyot kaynağı sağlayın.

Deniz yosunu: İyot öncelikle deniz sebzelerinde ve deniz ürünlerinde bulunur. Bunun en zengin kaynaklarından biri de deniz yosunudur.

Peynir: Hemen hemen tüm süt ürünleri iyotla zenginleştirilmiştir. Peynir söz konusu olduğunda en iyi seçenekleriniz çedar ve mozarella olacaktır.

Sardalya : Bu balıklar düşük kalorili ve iyot bakımından zengindir. 

Yumurta: İyot, bebeklerde bilişsel ve zihinsel gelişim için son derece önemlidir. IQ seviyesini de etkiler. Diyetinize iyot almanın en güvenli ve basit yollarından biri yumurta sarısıdır.

Karides: Deniz ürünlerini seviyorsanız, iyot ihtiyacınızın büyük bir kısmını bu besin grubu aracılığıyla karşılıyorsunuzdur. Karidesler iyot bakımından zengindir. Vücutlarında biriken deniz suyundan mineralleri emerler.

Süt: Çeşitli araştırmalara göre, her 250 ml sütte 150 mikrograma yakın iyot bulunur. İneklere verilen sığır yemi ve ot, iyodu sütlerine aktarır.

Yoğurt: Tek bir kase yoğurt, 70 mikrograma yakın iyot vererek günlük iyot ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Ayrıca mideye iyi gelir, kalsiyum ve protein açısından zengindir. 

Deniz tarağı: Bunlar en iyi iyot kaynaklarından biridir. Her 100 gramı günlük iyot ihtiyacımızın yüzde 90’ına yakınını karşılayabilir. Aynı zamanda mükemmel bir B12 vitamini, protein ve fosfor kaynağıdır.

Diğer kaynaklar: Yukarıda belirtilen gıda maddelerinin dışında iyot yüklemenize yardımcı olabilecek diğer bileşenler arasında muz, çilek gibi meyveler bulunur; yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve tatlı patates gibi sebzeler; yer fıstığı, arpa vb. gibi tahıllar, kuruyemişler ve baklagiller yer alır.

Hamile olan kişiler diğer insanlardan daha fazla iyot tüketmelidir. İyot, çeşitli doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur. Özellikle iyot, sağlıklı beyin gelişimini desteklemeye faydalıdır. Hamilelikte iyot almak beyni etkileyen doğum kusurlarını, düşükleri ve ölü doğumları önleyebilir. 

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir