İçinizde büyüyen küçük insan için ne kadar heyecanlı olursanız olun, hamileliğin çok rahatsız edici yan etkilere neden olabileceği inkâr edilemez. Hamilelikte mide yanması, çoğu kadının bu dokuz ay boyunca bir noktada yaşayacağı inanılmaz yaygın bir sorundur. Burada hamilelik sırasında mide ekşimesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğreneceksiniz.
Hamilelikte mide yanması neden olur?
Hamileliğin, bebeğinizin büyümesini ve gelişmesini kolaylaştırmak için vücudunuzda hareketli bir dizi hormonu beraberinde getirdiğini biliyorsunuz. Döllenmiş bir yumurtanın implantasyonu ve hamileliğin sürdürülmesi için gerekli bir hormon olan progesteron, mide yanmasından da sorumludur.
Progesteron, mide asidinin yemek borusuna sızmasını engellemek için kullanılan mide ile yemek borusu arasındaki vanayı gevşetir. Mide, mide asidinden koruyan özel bir katmana sahiptir, ancak yemek borusu korunmaz. Mide asidi yemek borusuna girdiğinde, yüzeyi tahriş eder, aksi takdirde mide ekşimesi olarak bilinen bir kalbe yakın bir bölgede yanma hissine neden olur.
Mide yanması aynı zamanda doğrudan büyüyen bebeğinizden de kaynaklanabilir. Rahim büyüdükçe, mideye fazla yer bırakmaz ve tüm bu basınç mideyi yukarı iterek mide asidinin yemek borusuna sızmasına neden olabilir.
Birçok kadın hamilelik sırasında
yanmasından hızlı bir şekilde kurtulmak ister. Neyse ki, mide yanması için hamilelik sırasında etkili ve güvenli olan birçok doğal ilaç ve tedavi vardır.
Mide yanmasına neden olan diğer unsurlar şunlardır:
- Aşırı yemek
- Baharatlı yiyecekler
- Domates
- Yüksek yağlı yiyecekler ve işlenmiş etler
- Turunçgiller ve meyve suları
- Sigara içmek
- Çikolata, kafein ve soda veya karbonatlı diğer içecekler
- Alkol
- Şişmanlık
- Bazı ilaçlar
- Stres
Hamilelikte mide yanması ne zaman başlar?
Hamilelik sırasında mide yanması özellikle üçüncü trimesterde çok yaygındır. Mide yanması, ilk trimesterde kadınların %22’sini, ikincisinde %39’unu ve üçüncüde %72’sini etkiler. Bunun nedeni, hamilelik sırasında vücudunuzun sindirimi yavaşlatan ve yemek borusu ile mide arasındaki kas kapakçığının gevşemesine neden olabilecek hormonlar üretmesidir.
Hamilelikte mide yanması (ekşimesi) nasıl geçer?
Mide ekşimesini hafifletmek için deneyebileceğiniz çok şey var, ancak ondan tamamen kurtulmanız pek mümkün değil.
Aşağıdakilerden bazıları da size rahatlama sağlayabilir:
- Sindirimi kolay bulduğunuz yiyecek ve içecekleri seçin. Bu, yüksek yağlı veya baharatlı yemekler, çikolata, meyve suları, gazlı ve kafeinli içeceklerin alınmaması anlamına gelir. Sizin için hangi yiyecek ve içeceklerin mide ekşimesine(yanmasına) sebep olduğunu deneyerek de öğrenebilirsiniz.
- Eğer varsa sigara kullanıyorsanız bırakmayı deneyin. Sigara içmek midenizle yemek borusu arasındaki vanayı gevşeterek asitin geri akışını sağlar. Sigara içmek bebeğiniz için de zararlıdır.
- Eğilmek veya çökmek. Özellikle yemek yerken mide yanmasını daha da kötüleştirebilir. İyi bir duruş sürdürmeye çalışın ve öğünlerde düz oturun, böylece midenizdeki baskıyı azaltırsınız.
- Eğer mide ekşimeniz geceleri daha kötüyse, yatmadan iki saat önce herhangi bir şey yemeyin veya içmeyin.
- Yemek yedikten sonra dik oturmaya çalışın, çünkü uzanmak yemek ve mide asidinin yetersiz kalmasına neden olabilir. İki ya da üç yastıkla desteklenmiş uyku, gebeliğin ilerleyen aşamalarında da yardımcı olabilir.
- Diğer durumlar için bazı ilaçlar, örneğin antidepresanlar ve steroidal olmayan antienflamatuar gibi ilaçlar mide yanmasını daha da kötüleştirebilir. İlacınızla ilgili endişeleriniz varsa doktorunuza danışın.
Hamilelikte mide yanması ne kadar sürer?
Mide ekşimesi(yanması) semptomları genellikle hafif ve yönetilebilir niteliktedir. Neyse ki, mide yanması genellikle bebeğinizin doğumuyla sona erer ve vücudunuz gebe olmadan önceki durumuna geri döner.
Hamilelikte mide yanmasına neler iyi gelir?
Hamilelik sırasında mide ekşimesini kontrol ve tedavi etmek için birkaç yol vardır.
- Şekersiz sakız çiğnemek. Yemek borunuzda bulunan aşırı asidi nötralize edebilir, yemeklerden sonra yarım saat çiğneyebilirsiniz. Şekersiz sakız aşırıya kaçmadan gayet iyi bir yöntemdir.
- Diyetinize badem ekleyin. Mide yanmasını nötralize eder. Her yemekten sonra birkaç badem yiyin.
- Süt içmek. İnek sütü rahatlama sağlayabilir, ancak bazıları zamanla mide ekşimesini daha da kötüleştirebileceğini söylüyor. Alternatif olarak fındıklı süt, pirinç sütü veya keçi sütünü deneyin. Sütün ısıtılması ve bir miktar bal eklenmesi, midedeki yanmayı yatıştırabilir.
- Papaya. Taze, kurutulmuş veya dondurularak kurutulmuş papaya da bazı kadınlar için iyi gelir. A ve C vitaminleri bulunan bu meyve mide ekşimesine yardımcı olur.
- Tam tahıl ve sebzeler gibi daha lifli gıdalar mide asidini emmeye ve mide ekşimesi semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
- Nane çayı veya nane şekeri emmek, mide ekşimesini müthiş rahatlatır.
- Bitki çayı için. Zencefil, rezene, nane ve hatmi kökü çayı şeklinde bulunabilir tüm içecekler mide yanmasına iyi gelir.
Hamilelikte mide yanması için ilaç kullanmak
Bazı antasitler, mide ekşimesi semptomlarıyla baş etmenize yardımcı olabilir. Kalsiyum karbonat veya magnezyumdan yapılmış olanlar iyi seçeneklerdir. Bununla birlikte, gebeliğin son üç ayında magnezyumdan sakınmak gerekir. Magnezyum doğum sırasında kasılmalara müdahale edebilir.
Doktorların çoğu, yüksek seviyede sodyum içeren antasitlerden kaçınmayı önerir. Bu antasitler dokularda sıvı birikmesine neden olabilir. Aynı zamanda “alüminyum hidroksit” veya “alüminyum karbonat” gibi, içeriğinde alüminyum bulunan herhangi bir antasitten de uzak durmalısınız. Bu antasitler kabızlığa neden olabilir.
Son olarak, kalp rahatsızlıklarına sebep olan ve aspirin içeren alka-seltzer gibi ilaçlardan uzak durun.
En iyi seçenek için doktorunuza danışın. İlaç kullanmanıza rağmen hamilelikte mide yanması sizi oldukça rahatsız ediyorsa, daha güçlü bir tedaviye ihtiyacınız olabilir.