Hamilelikte Rahim Ağzı Ölçümü Nedir, Neden Yapılır, Ne Zaman Yapılır?

hamilelikte-rahim-agzi-olcumu-nedir,-neden-yapilir,-ne-zaman-yapilir?

Rahim ağzı, rahmi vajinaya bağlayan rahmin silindirik kısmıdır. Hamilelikten önce rahim ağzı kapalı, uzun ve sıkıdır. Ana rolü, spermin vajinal kanaldan rahme gitmesine yardımcı olan sıvıları salgılamaktır. 

Rahim ağzı tipik olarak yaklaşık 3-5 santimetre uzunluğundadır ve hamilelik sırasında yavaş yavaş kısalır. Bununla birlikte, bazen serviks (rahim ağzı) ortalamadan daha kısadır ve bu da hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir.

Rahim ağzı ölçümü neden yapılır?

Rahim ağzı taraması, rahim ağzınızın (rahim boynunuzun) değerlendirildiği ve ölçüldüğü bir ultrason muayenesidir. Hamilelik sırasında serviksin uzunluğunu ölçmek, erken doğum yapma riskiniz olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Uzunluğunu ölçmeye ek olarak, genişlemeyi değerlendirmek için serviksin iç ucuna bakılır ve örneğin öksürürken servikse baskı uygulandığında ne olduğunu görülür. Optimum doğruluk için dahili olarak bir servikal tarama yapılır.

Rahim ağzınızın daha kısa bir ölçümü, bebeğinizi çok erken doğurma riskiniz olduğu anlamına gelebilir. Zaten erken bir doğum yaşadıysanız veya serviksinizde lazer cerrahisi gibi bir prosedür uygulanmışsa servikal taramaya ihtiyacınız olabilir. Rahim ağzı taraması yaptırmak, doktorunuzun servikal serklaj mı yoksa servikal dikiş için mi düşünülüp düşünülmeyeceğine karar vermesine yardımcı olacaktır.

Rahim ağzı taramasını büyüme taramasıyla tek bir randevuda birleştirmek, bebeğinizin büyümesini, sağlığını ve iyiliğini kontrol ederken aynı zamanda önemli bir rahim ağzı ölçümü yapmamızı sağlar.

Hamilelik sırasında normal servikal uzunluk ne kadar olmalıdır?

Gebelik haftasına göre rahim ağzı uzunluğu değişir. Ultrason transvajinal tarama, servikal uzunluğu ölçmeye yardımcı olabilir. İdeal olarak servikal uzunluk 24. haftada 3.5 – 5 cm, 28. haftada 3.5 – 4 cm olmalıdır. 32 haftada, servikal uzunluk 3 – 3.5 cm’dir. 2.5 cm’den kısa bir serviks erken doğum olasılığını artırır.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir