Işığa Duyarlı İlaçlar Nelerdir?

isiga-duyarli-ilaclar-nelerdir?

Işığa duyarlı ilaçlar, hem doğal hem de yapay ışıkla temas ettiklerinde bozulabilen ilaçlardır.

Birçok faktör ilaçların stabilitesini değiştirebilir. Işığa duyarlı bileşenler içerenler, hem doğal hem de yapay ışıktan korunmayı gerektirir. Aksi takdirde, bileşenlerin çoğu bozulacak ve ilaç klinik etkinliğini kaybedecektir.

Bu nedenle üreticiler, ışığın nüfuz etmesini önlemek için bu tür ilaçları opak kaplarda paketlerler. Örneğin, ışığa duyarlı ilaçların bazı enjekte edilebilir formları bu amaç için topaz renkli şişelerde gelir.

Bu ışığa duyarlı ilaçları, uygulama zamanı gelene kadar her zaman orijinal kaplarında saklamak önemlidir. Bunları kaplarından çıkarırsanız, alüminyum folyo veya ışığın geçmesine izin vermeyen diğer opak kağıtlarla kaplanması etkili bir yöntemdir.

Işığa duyarlı ilaçlar üzerine çalışmalar


yayınlanmış çalışmalarbu tür ilaçlarla ilgili hastanelerde dahili incelemeler yapmak gerekir.

Laboratuvarların ürünlerinin ışığa duyarlılık çalışmalarını yürütmesi ve sonuçları teknik veri sayfasına kaydetmesi önemlidir. Bu sayede bilgiye daha erişilebilir ve güvenilir bir şekilde sahip olmak daha kolay olacaktır. Işığa duyarlı ilaçlarla ilgili tüm bilgileri bilmek, ilaçların stabilitesinin önemli bir parçasıdır ve bu nedenle yasa bunu zorunlu kılmalıdır.

Işık koruma önlemleri

İlacın türüne bağlı olarak, ışıktan korunma önlemleri farklı olacaktır.

İnhalasyon, topikal, oftalmik ve otik yollarla uygulanan ilaçlar ile sıvı formlar ve parenteral olarak uygulanan ilaçlar söz konusu olduğunda, ışıktan korunma önlemleri aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

  • Işığa duyarlı olmayan ilaçlar veya ışığa duyarlı aktif maddeler içeren veya ışığa duyarlılık verileri olmayan ilaçlar, ışığa karşı opak birincil koruma ile korunur.
  • Birincil ambalajı ışıktan korunmayan ışığa duyarlı aktif maddeler içeren ilaçlar.
  • Fotosensitivite verilerinin olmaması nedeniyle ışıktan koruma (PL-ND) : Fotosensitivite verilerinin mevcut olmadığı ve birincil ambalajı ışığa karşı koruma sağlamayan aktif maddeler içeren tıbbi ürünleri içerir.

Öte yandan, katı oral formlar için ışıktan korunma önlemleri aşağıdaki gibi sınıflandırılır:

  • Işıktan korumayın : önceki ilaçlarla aynı.
  • Opak malzemelerle (PLR) yeniden paketleyerek ışıktan koruyun : Işığa duyarlı aktif maddeler içeren veya ışığa duyarlılık hakkında hiçbir bilgi bulunmayan ilaçları içerir. Ayrıca birincil ambalajı ışıktan korumaz.

Işığa duyarlı ve ışığa duyarlı hale getiren ilaçlar arasındaki farklar


Işığa duyarlı ilaçlar, hem doğal hem de yapay ışıkla temas ettiğinde bozulabilen ilaçlardır.ışık vücut için toksik olan bileşikler üretebilir.

Yaygın bir hata olmasına rağmen, ışığa duyarlı ve ışığa duyarlı hale getirilen ilaçları birbirinden ayırmak çok önemlidir. İkincisi, ultraviyole radyasyonla birleşerek cilt için negatif reaksiyonlar üreten yeni moleküller oluşturanlardır.

Normal şartlar altında güneşe maruz kalsaydık, bize hiçbir şey olmazdı. Ancak bunu ışığa duyarlı hale getiren bir ilaç aldıktan sonra yaparsak, cilt için ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu tür bir reaksiyon genel nüfus tarafından iyi bilinmemektedir, bu nedenle hem doktorun hem de eczacının hastaları ilacın doğru kullanımı konusunda bilgilendirmesi son derece önemlidir.

Çözüm

İlaçların ışığa duyarlılığı hakkında daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır çünkü günümüzde çok fazla bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca ilaçların doğru saklanması ile ilgili sağlık sorunlarının önüne geçilebilir.

Son olarak, ışığa duyarlı bir ilacın ışığa duyarlı hale getiren bir ilaçla aynı olmadığını unutmayın. Işığa duyarlı ilaçlar ışıkla bozulur ve ışığa duyarlı hale getirenler güneşin ultraviyole ışınlarıyla reaksiyona girerek cilt sorunlarına neden olabilenlerdir. İlginizi çekebilir …

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir