Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?

kabak-cekirdeginin-faydalari-nelerdir?

Kabak çekirdeğinin faydaları oldukça fazladır. Doymamış yağ, vitamin, mineral ve enerji kaynağıdır. Genel olarak, kabak çekirdeği tüketimi metabolizmanızı iyileştirebilir. Ayrıca antioksidan aktiviteyi arttırır ve kan basıncını düşürür. Vücuttaki kötü kolesterolü kontrol altına almak için kabak çekirdeği yemeye başlayın. Ek olarak, osteoporoz, prostat kanseri, böbrek taşı ve uykusuzluk gibi rahatsızlıkları da tedavi edebilir ve önleyebilir.

Kabak çekirdeği nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, kabak çekirdeği balkabağından gelir. Yassı ve oval şekilli olup, kabukları beyaz iken içi açık yeşildir. Bazıları Orta Amerika ve Meksika’da yetiştirilirken, diğerleri ise Avrupa ve Rusya’da yetiştirilen birçok balkabağı türü vardır.

Kabak, sonbaharda hasat edilir ve tohumları, yıl boyunca mevcut oldukları için atıştırmalık bir ürün olarak çok popülerdir. Kabak çekirdeği oldukça yaygındır ve yerel bir bakkaldan atıştırmalık paketler halinde satın alınabilir.

Kabak çekirdeğinin besin değeri

Kabak çekirdeği, olağandışı besin bileşimlerine atfedilebilecek etkileyici sağlık yararlarına sahiptir. Sadece 100 gram kabak çekirdeği, 574 kcal enerji sağlayabilir. 29.84 gram protein vardır.

Ek olarak, her ikisi de insan vücudu için son derece faydalı olan yaklaşık %82,5 tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar içerir. Ayrıca vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Aslında, 100 gramlık bir kabak çekirdeği tek başına günlük gerekli demir alımının %62’sini ve çinkonun %80’ini karşılayabilir.

Kabak çekirdeği ayrıca insan vücudu için en iyi fosfor, potasyum ve magnezyum kaynaklarından biridir. Vitaminler açısından, riboflavin, folat ve pantotenik asit ile birlikte B3 vitamini olarak da bilinen niasinin günlük değerinin %30’unu karşılayabilir. Tüm bu özellikler kabak çekirdeğini çok değerli bir meta haline getirirmektedir.

Kabak çekirdeğinin faydaları

Sadece kabak değil, çekirdeklerinden de çeşitli sağlık yararları elde edebilirsiniz. Kabak çekirdeğinin besinsel faydalarından yukarıda bahsedilmiştir, antioksidanlar ve çeşitli sağlık sorunlarının kontrolünde önemli olan diğer vitamin ve mineraller açısından zengindir.

Kabak çekirdeği, kan şekerini düşürmek ve şeker seviyesini korumak için iyi maddeler içerdiğinden diyabet hastaları için iyidir. Tip 2 diyabet hastaları da bu lif bakımından zengin tohumları tüketebilirler. 

  • Kabak çekirdeği antioksidan içerir

Kabak çekirdeği, vücuttaki serbest radikallerle savaşan fenolik bileşikler açısından zengindir. Bu özellik önemlidir çünkü vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Günlük olarak küçük ila orta porsiyon kabak çekirdeği tüketmek bu amaca hizmet edebilir. Vücudun düzenli olarak temizlenmesi genel sağlık için de önemlidir.

  • Kabak çekirdeği prostat sağlığını iyileştirir

Prostat, erkek sağlığındaki en büyük endişe alanlarından biridir. Erkeklerin kanserli hücreler geliştirdiği en yaygın alanlardan biridir. Kabak çekirdeği idrar söktürücü olarak prostat için iyidir ve bu nedenle iltihaplı prostat semptomlarını hafifletir.

  • Kabak çekirdeği artriti tedavi eder ve enflamasyonu azaltır

Çeşitli vitamin ve minerallerin eksikliği, artrit durumunda olduğu gibi çeşitli doku, organ ve eklemlerin iltihaplanmasına neden olabilir. Artrit, etkilerinin vücudu yıpratmasını durdurmak için zamanında tedavi edilmesi gereken zayıflatıcı bir durumdur. Tedavi, sağlıklı miktarda protein ve anti-inflamatuar bileşiklerin eklenmesini gerektirir.

Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin iltihap önleyici özelliklere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Artritle ilişkili eklem ağrısının azalması ile kabak çekirdeği tüketimi arasında doğrudan bir ilişki vardır. 

  • Kabak çekirdeği iyi bir bitki protein kaynağıdır

Proteinler vücudun büyümesini ve gelişimini doğrudan etkilediğinden, et tüketmeden gerekli miktarda proteinin tüketilmesi vejetaryen beslenmenin en büyük yönlerinden biridir.

Proteinler, birçok enzimatik ve metabolik süreç için gerekli olan bir dizi amino asit içerir. Kabak çekirdeği, zengin bir sağlıklı bitki proteini kaynağıdır. Vücut sadece bir fincan kabak çekirdeği tüketerek günlük ihtiyacı olan protein alımının %25’ini alabilir.

  • Kabak çekirdeği metabolizmayı artırır

Bol miktarda proteine ​​sahip olan kabak çekirdeği, vücuda ihtiyaç duyduğu şeyi verebilir. Kabak çekirdeği, kendinizi yorgun ve enerjisiz hissettiğinizde de tüketilebilir.

Kabak çekirdeği metabolizmayı hızlandıracak ve vücudu daha uzun süre ayakta tutacaktır. Kabak çekirdeğindeki yüksek kalori içeriği, hücre ve doku onarımı için ekstra enerjiye ihtiyaç duyanlar, örneğin travmatik yaralanmalardan kurtulan kişiler için harika bir besin takviyesidir.

Optimal bir metabolizma seviyesi birçok açıdan çok önemlidir. Vücudun günlük işlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlar. Ek olarak, bu enerji vücudun iç fonksiyonlarını normal şekilde yürütmesini sağlar.

Metabolizmanın optimum düzeyde olması için vücudun protein tüketimiyle sağlanan amino asitlere ihtiyacı vardır. Bu amino asitler vücuttaki metabolik ve enzimatik süreçler için çok önemlidir. Düşük bir metabolizma hızı bizi uyuşuk, yorgun, sağlıksız ve zayıf yapabilir ve aynı zamanda beyin fonksiyonlarını da etkileyebilir. Tüm bu yararlar için kabak çekirdeği tüketmeye başlayın.

  • Kabak çekirdeği kötü kolesterolü düşürür

Kabak çekirdeğine özgü bir bileşik olan fitosteroller vücuttaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmekle doğrudan bağlantılıdır. Ayrıca, ateroskleroz ve kan pıhtıları gibi durumların gelişmesini engeller.

Kabak çekirdeği kan damarlarını sağlıklı ve temiz tutar, böylece felç ve kalp krizi riskini azaltır. Kardiyovasküler koşullar geliştirme riski taşıyanlar için yaygın olarak reçete edilen bir gıda ürünüdür.

  • Kabak çekirdeği kan basıncını düşürür

Kabak çekirdeği bakır açısından zengindir ve bakırın vücuttaki kırmızı kan hücresini veya RBC sayısını arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca oksijenli kanın geçişini iyileştirir. Bu özellik, düşük sodyum içeriği ile birleştiğinde kan basıncını düşürür ve buna bağlı olarak kardiyovasküler sağlığı iyileştirir. Kabak çekirdeği paha biçilmez bir kardiyovasküler güçlendiricidir.

  • Kabak çekirdeği uykusuzluğu tedavi eder

Kabak çekirdeği bol miktarda triptofan ve magnezyum içerir. Çalışmalar, her ikisinin de yatıştırıcı özelliklere sahip olduğunu ve sedasyona neden olabileceğini göstermiştir. Uzmanlar, huzursuzluk ve uykusuzluğa neden olan yüksek düzeyde strese sahipseniz kabak çekirdeği yemenizi tavsiye ediyor.

Uykusuzluğun uzun vadede beden ve zihin üzerinde dejeneratif etkileri olabilir. Beyin ve organ fonksiyonlarını azalttığı bilinmektedir. Kabak çekirdeği bu rahatsızlıklarla etkili bir şekilde mücadele edebilir. Dinlendirici bir uyku için geceleri tüketilebilirler.

  • Kabak çekirdeği böbrek taşlarını önler

Kabak çekirdeğinde bulunan (diüretik görevi gören) harika antioksidanların vücuttaki toksisiteyle mücadele ettiği bilinmektedir. Ek olarak, dolaşımın yanı sıra böbrek ve karaciğer fonksiyonu üzerinde de olumlu bir etkisi olduğu bilinmektedir. Bu faaliyetler sayesinde kabak çekirdeği böbrek taşı şeklinde vücutta ürik asit birikimini engeller.

Ürik asidin yanı sıra gut gibi hastalıklara neden olan diğer toksinlerin birikmesini de engeller. Aslında, kabak çekirdeği arınma veya detoksifikasyon diyetine harika bir katkıdır.

  • Kabak çekirdeği kadınlarda osteoporozu önler ve tedavi eder

Kabak çekirdeğindeki minerallerin kombinasyonu, normalde yaşlı kadınları etkileyen bir durum olan osteoporozun önlenmesinde özellikle faydalıdır. Yüksek seviyelerde çinko, bakır, kalsiyum ve diğer mineraller, her ikisi de osteoporoz belirtileri olan kemik yoğunluğunu arttırır ve kemik zayıflığını azaltır.

Kabak çekirdeğinin faydaları oldukça fazladır. Ulaşılabilirliği kolay olması sebebiyle her gün bu önemli gıdayı uygun miktarda tüketmeyi düşünebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir