Kedi Ve Köpeklerde Mevsim Değişikliğinde Dikkat!

kedi-ve-kopeklerde-mevsim-degisikliginde-dikkat!

Mevsim değişimlerinde kedi ve köpeklerin bağışıklık sistemleri düşebiliyor, alerjiler artıyor. Kaşıntı, hapşırık, egzama sorunları çoğalıyor. Sıcak havalarda dış parazitlerle daha sık karşılaşıyoruz. Bu ay yapmamız gerekenler önemli. Veteriner Hekim Merve Erdoğan Turan’a aklımızdaki tüm soruları sorduk…

Beslenme şekillerini değiştirmeli miyiz?

Beslenmeleri özellikle alerjik hastalarda mevsime özel planlanmalı. Yeteri kadar su almaları önemli. Mamaların koruma koşullarına da dikkat edelim çünkü sıcakta bırakıldığında etkilenebiliyorlar. Zaman zaman ıslak mamalardan su desteği de alabiliriz.

Cilt bakımı için önerileriniz neler?

Özellikle yaz aylarında bol su içmesi önemli. Ayrıca kuruyan ve sıcaktan etkilenen patiler için pati balmlarını öneriyorum. Ve en önemlisi her yürüyüş sonrası taramayı ihmal etmemek. Pisi pisi otları köpekler için büyük tehlike. Vücutta herhangi bir yere saplandığında hızlıca içeriye ilerleyebiliyor ve büyük sorunlara neden oluyor. Maalesef ağustos-eylül aylarında da sıkça karşımıza çıkacaklar. Saplanmış halde vücudunda görürseniz mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Kediler ve köpekler yıl boyu tüy döküyor ama özellikle mevsim değişikliklerinde tüy dökümü çok artıyor. Neler önerirsiniz?

Irkına, kilosuna, yaşına uygun spesifik bir mama ile doğru gramajda beslemek önemli. Her gün düzenli olarak taramak yüzde 50 oranında işimizi kolaylaştırır. Ek olarak biotin, çinko ve Omega-3 gibi deri desteği sağlayan vitaminlerden faydalanabiliriz. Tüy dökülmesi fizyolojik bir olay olduğu gibi altında yatan bazı hastalıklar da olabilir. Tiroid hastalıkları, karaciğer hastalıkları, immun kökenli deri hastalıları bunlardan bazıları. Her yıl düzenli check up yapılması bu nedenle önemli.

ÇOK KONUŞULAN BİR MESELE:

KISIRLAŞTIRMA

Köpeklerde kısırlaştırma ne zaman yapılmalı?

Kısırlaştırma operasyonunu dişi hastalarımızda 2,5 kg’ı aştığında, ortalama 5-6 aylıktan itibaren, mümkünse hiç kızgınlığa girmeden yapmayı tercih ediyorum. Çünkü her kızgınlık ve köpeklerde regl sonrası ilerleyen yaşlarda meme tümörüne yakalanma ihtimali artıyor. Erkek hastalarımda mümkünse 12 aydan itibaren hasta gelişimini tamamladıktan sonra yapmayı öneriyorum çünkü erken kısırlaştırılan erkek hayvanlarda idrar yolu sorunları karşımıza sık çıkıyor.

Neden kısırlaştıralım?

Kısırlaştırılmayan dişi hastalarda rahim iltihabı dediğimiz Pyometra, hydrometra, meme tümörleri kaçınılmaz oluyor. Erkek hastalarda da testis tümörleri, prostat hiperplazileri sık karşılaştığımız hastalıklar. Kısırlaştırdığımızda agresyonu da minumuma indirmiş oluyoruz. Ayrıca çiftleşme ile bulaşan birçok hastalıktan da korunmuş oluyorlar.

Sokak hayvanlarının kontrolsüz çoğalmasının önüne geçmek için sizin önerileriniz nedir?

Sokak hayvanları ile alakalı gündemde olan yasa maalesef çok üzücü. Her veteriner hekim gibi benim de önerim belediyelerin, özel kliniklerin, hayvan hastanelerinin iş birliği içerisinde hızlı bir kısırlaştırma programı ve aşılama programı oluşturup sonrasında tekrardan yaşadıkları bölgeye bırakılması. Sokak hayvanlarını uyutmak çözüm değil. Asıl yapılması gereken üretim yerlerinin acilen kapatılması, hayvan satışının yasaklanması. Sokakta yaşayan dostlarımızın da biz hekimlerin desteğiyle belediyeler, klinikler ve hayvan hastaneleri vasıtasıyla kısırlaştırılıp, aşılanması çok mümkün.

EVDE HAZIRLIK

Eve gelmeden önce neler almalı?

Homemade Aromaterapi pati balmı 450 TL

Trixie çift taraflı fırça 299 TL

Ikea mama-su kabı 419 TL

Tchibo mama labirenti 339 TL

Gözde Kaynak

@hawsandpaws

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir