Kepekten Kurtulmak İçin Ne Yapılır?

kepekten-kurtulmak-icin-ne-yapilir?

Kepek için basit ve kolay yöntemleri öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam size göre. Kepekten kurtulmak için evde yapabileceğiniz yöntemleri açıklıyoruz.

Bir toplantı veya resmi bir akşam yemeği için giyindiğinizde olabilecek en utanç verici şey, kaşıntılı bir kafa derisini kaşımaktan sonra siyah bir blazer üzerine bir sürü beyaz kepeklerin dökülmesidir. Kepek, cinsiyet, yaş ve ırkın ötesinde dünyadaki yetişkin nüfusun yarısından fazlasında bulunan tıbbi bir sorundur.

Kepek, sebum (yağ bezlerinin saç derimizde salgıladığı yağlı madde) ve yeni deri oluşumuna bağlı olarak doğal bir şekilde oluşan ölü deri hücrelerinden beslenen Malassezia adlı mantarın neden olduğu bir kafa derisi rahatsızlığıdır. 

Bu mikrop kafa derisinin normal bir parçası olmasına rağmen, sorunlu hale geldiğinde, mantar sebumla beslenir ve birçok kişinin hassas saç derisini tahriş edebilecek yağ asitlerine dönüştürür. Bu aynı zamanda kafa derisindeki kuruluk ve kaşınmanın nedenidir ve ölü deri hücrelerinin görünür pullar halinde birikmesine yol açar. İnsanların bu yağ asitlerine duyarlılık düzeyi, akut veya hafif kepek geliştirip geliştirmediğini belirler. Kepek için ev yöntemlerini arıyorsanız okumaya devam edin.

Malassezia, nemli ortamlarda gelişir ve bu nedenle, aşırı nem ve terleme nedeniyle yaz aylarında rahatsızlık yaratır. Bununla birlikte, kış aylarında soğuk rüzgar saç derisinin nemini alır ve kuruluğa neden olarak kaşıntı ve pullanmaya sebep olur. Açıkçası, kepek tüm yıl boyunca görevdedir. Onu hayatlarımızdan (ve saçlarımızdan) tamamen çıkarmanın bir yolu olmamasına rağmen, onu kontrol altında tutmak için ‘evde’ kullanılabilecek pek çok çare vardır.

İşte kepek için bilmediğiniz bazı doğal ev ilaçları:



Kepekten kurtulmak için ev çözümleri

Saçları yağlamayın ve uzun süre açık tutun

Yağlamanın kepekli saçlara iyi geldiği sbir efsaneden ibarettir. Aslında yağın kepeğe yol açan Malazzesia için yağ sürmenin daha fazla kepeğe yol açacağı düşünülüyor. Kuru, kaşıntılı bir saç derisine yağ sürmek kulağa iyi gibi gelebilir ancak kepek durumunuzu daha da kötüleştirebilir, özellikle de saç derinizde daha uzun süre beklettiğinizde.

Sirke

Sirke, kaşıntılı, kuru cildi tedavi etmeye yardımcı olur ve ayrıca kepeğe neden olan mantar ve bakterileri öldürmeye faydalıdır. Sirkenin asidik içeriği, pullanmayı büyük ölçüde azaltmak için son derece faydalıdır. Dr.Deepali, “En sevdiğim ev ilacı, kafa derisine eşit miktarda beyaz sirke karışımını yıkamadan yaklaşık yarım saat önce uygulamaktır” diyor.

Kabartma tozu

Kabartma tozu, kese görevi görür ve kafa derisini tahriş etmeden ölü deri hücrelerini nazikçe temizler. Eksfoliasyon, saç derisinde kepeği daha da görünür kılan pulların birikmemesini sağlamak için çok önemlidir. Dr.Sirisha Singh, “Kabartma tozu, pul pul dökülme ve mantar önleyici özellikleriyle birlikte kafa derisini rahatlatır, kızarıklık ve kaşıntıyı azaltır.”

Sarımsak

Ortalığa yayılan sarımsak kokusu bazılarını rahatsız etse de tıbbi değeri kesinlikle göz ardı edilemeyecek bir şeydir. Sarımsak, mantar önleyici doğal bir ürün olarak son derece faydalıdır. Çiğ veya ezilmiş sarımsağın faydaları (tıbbi durumları tedavi etmek için pişmiş sarımsaktan kaçının) yüzyıllardır bilinmektedir. Bir veya iki diş sarımsak rendeleyin ve suyla karıştırdıktan sonra hızlı sonuç almak için kafa derinizde kullanın. Koku için biraz bal ve zencefili karıştırabilirsiniz!

Aloe Vera


Aloe vera sadece serinletmekle kalmaz, aynı zamanda cildi hafifçe yeniler. Anti-fungal ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Aloe vera bitkisinin bir kısmını doğrudan kullanmak en iyisidir. Şeffaftır ve kalın bir kıvama sahiptir. Saç derisine uygulayıp ardından kepek önleyici hafif şampuanla yıkanabilir. 

Kepekten kurtulmak için evde yapabileceğiniz yöntemlerle ilgili makalenin sonuna geldik! Yukarıda bahsettiğimiz tüm tavsiyeler doğru ve tutarlı kullanıldığında çoğu kişi için başarılı olsa da, kepek durumu şiddetli ise ve bu yöntemleri kullandıktan sonra bile iyileşmiyorsa, mutlaka bir dermatoloğa danışmalısınız.

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir