Kalsiyum, a ve c vitaminleri, folik asit, manganez, potasyum ve lif yönünden zengin olan kırmızı pancar yüksek antioksidan etkisiyle başta kanser olmak üzere, birçok hastalığın giderilmesine yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar, sağlığa en yararlı besinlerden biri olan pancarın, A, B, C ve P vitaminleri içerdiğini gösteriyor. Öte yandan yapraklarının da son derece faydalı olduğu belirtiliyor. Peki kırmızı pancar nasıl tüketilir? Hangi hastalıklara iyi geliyor? Pancarın faydaları nelerdir? Kırmızı pancar salatası nasıl yapılır? Pancar çorbası nasıl yapılır? İşte nefis pancarlı tarifler…
KIRMIZI PANCAR FAYDALARI *
- Kansızlık probleminin giderilmesine yardımcı olur
- İç organları korur
- Kalp damar hastalıklarının engellenmesine yardımcı olur
- Kanı temizler
- Hazmı kolaylaştırır
- İştah ve yorgunluk sorunlarını
- Diyabet gelişimini engeller
- Kabızlığı önler
- Mide ağrısı ve ekşime sorunlarını giderir
- Karaciğeri zararlı maddelerden arındırır
- Karaciğerin düzgün çalışmasını sağlar
- Kabızlığı önler
- Fiziksel dayanıklılığı arttırır, dinçlik verir
- Kan dolaşımını kolaylaştırır
- Sinirleri yatıştırır
- Tansiyonu düzenler.
KIRMIZI PANCAR NASIL TÜKETİLİR? *
“Pancara rengini veren betalain antioksidan, anti enflamatuar ve detoks özellikleri ile biliniyor ve pancar “betalain” olarak adlandırılan bu fitobesinin tek kaynağı. Ancak yüksek ısı bu değerli bileşenin zarar görmesine neden oluyor, bu nedenle 15 dakikadan fazla buharda pişirilmemesi ya da 1 saatten fazla fırınlanmaması gerekiyor.
Uzmanlar, pancar suyunun yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesini önermiyor. Bu içeceğin, havuç, elma gibi farklı meyve ve sebze sularıyla yarı yarıya seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.
KIRMIZI PANCARIN İYİ GELDİĞİ HASTALIKLAR *
- Hazmı kolaylaştıran bu sebze, bileşimindeki rubidyum maddesi sayesinde sindirime destek oluyor, kabızlığı önlüyor.
- Mide ağrısı ve ekşime sorunlarını gideren pancar ayrıca karaciğerin düzenli çalışmasını sağlayarak, diyabet gelişimini de engelliyor.
- Birçok besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içeren pancar, bu özelliğiyle iç organları koruyor, kalp-damar hastalıklarının engellenmesine yardımcı oluyor. Ancak bu konuda pancarın en önemli yardımcısı kişinin genetik yapısı oluyor.
- Detoks listelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan pancar, kanı temizliyor ve karaciğeri zararlı maddelerden arındırmaya yardımcı oluyor.
- Egzersiz öncesi içilen pancar suyunun fiziksel dayanıklılığı arttırdığı, dinçlik verdiği de biliniyor.
- Yapılan çalışmalarda; pancarda bulunan nitrat adlı maddenin vücutta nitrik okside dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı ve tansiyonu düşürdüğü de gösteriliyor.
- “Günde bir bardak pancar suyu içmek, 24 saat boyunca tansiyonu düzenliyor, sinirleri yatıştırıyor.”
NOT: Ancak uzmanlar, şeker oranı yüksek bir sebze olduğundan pancar suyunun aşırı tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
KIRMIZI PANCAR KAÇ KALORİ? *
100 gram kırmızı pancar sadece 43 kalori. Bu yağsız sebze 78 mg sodyum, 10 gram karbonhidrat, 2 gram da protein içeriyor.
NOT: Günde bir bardak pancar suyu içmek, 24 saat boyunca tansiyonu düzenliyor, sinirleri yatıştırıyor.
“Uzmanlar, pancar suyunun yüksek miktarda ve seyreltilmeden içilmesini önermiyor. Bu içeceğin, havuç, elma gibi farklı meyve ve sebze sularıyla yarı yarıya seyreltilerek tüketilmesi gerektiğini belirtİyor”
KIRMIZI PANCARDAN NELER YAPILABİLİR?
Antioksidan, anti enflamatuar ve arındırıcı özelliklere sahip pancar egzersiz sırasında dayanıklılığı artırması yönüyle de spor yapanlar için önemli bir besin. Ulus Tepe Majeur Restaurant’ın şefleri Formsante okurları için bu süper besini kullanarak nefis tatlar yarattı. İşte pancarla hazırlayabileceğiniz çorbadan içeceğe özel tarifler ve kırmızı pancar salatası…
KIRMIZI PANCAR ÇORBASI *
Malzemeler (6 Kişilik)
- 2 adet pancar
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 diş sarımsak
- 2 adet patates
- 4 dal dereotu
- 3 su bardağı su
- 1 kaşık zeytinyağı
- 1 çay kaşığı toz zencefil
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Hazırlanışı
Tüm sebzeleri küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küp küp doğradığınız sebzeleri sotelenmiş soğana ilave ederek 3 su bardağı su içerisinde haşlayın. Sebzeler yumuşadıktan sonra blenderdan geçirin. Kaynamaya devam eden çorbaya tuz, karabiber, zencefil ve zeytinyağı ilave edin. İnce kıyılmış dereotunu çorbanızın üzerine ekleyerek sıcak olarak servis edin.
CEVİZLİ KIRMIZI PANCAR MEZESİ
Malzemeler
- 3 adet kırmızı pancar
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 2 diş sarımsak
- ½ su bardağı ezilmiş ceviz içi
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4-5 dal maydanoz
Hazırlanışı
Pancarları haşlayın ve soğuduktan sonra rendeleyin. Rendelenmiş pancarın içerisine ceviz, mayonez ve diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyerek servise hazır hale getirebilirsiniz.
PANCAR SALATASI TARİFİ *
Malzemeler (6 kişilik)
- 1 su bardağı kinoa
- 1 su bardağı pancar suyu
- ½ demet maydanoz
- ½ demet dereotu
- 3 sap taze soğan
- 4 adet pancar turşusu
- 6 yemek kaşığı tane mısır
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- ½ limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Derin bir tencerede pancar suyu içerisinde kinoayı kaynatın. Kinoa suyunu çekip yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince doğrayın. Pancar turşularını küp şeklinde doğrayın. Soğumuş olan kinoayı ayrı bir kaba alarak üzerine doğranmış malzemeleri ve tane mısırı ilave edin. Zeytinyağı, tuz ve limon suyunu da ekleyip karıştırın. Salatanız servise hazır.
KIRMIZI PANCAR CİPSİ
Pancarların kabuğunu soyup, ince ince dilimleyin. Derin bir kasede zeytinyağı ve rendelenmiş sarımsak ile sevdiğiniz baharatları karıştırın. Eğer hazır karışım tercih edecekseniz, içeriğinde tuz bulunmayan baharatları kullanmaya özen gösterin. Pancarları bu karışımın içinde harmanlayıp, yağlı kağıda yerleştirin. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında her iki tarafını 10’ar dakika pişirin. Kırmızı pancar cipslerinizi yoğurt ve dilediğiniz baharatlarla hazırlayacağınız dip soslarla tüketebilirsiniz.