Kırmızı Turpun Faydaları Nelerdir? Turp Hangi Hastalıklara Iyi Gelir?

kirmizi-turpun-faydalari-nelerdir?-turp-hangi-hastaliklara-iyi-gelir?

İçeriğinde yağ bulunmamasıyla en sağlıklı sebzelerden biri olan turpu yakından tanımaya ne dersiniz? Genellikle salatalarda ya da atıştırmalık olarak sofralarımızda yer alan kırmızı turp, tam bir sağlık kaynağı. Peki kırmızı turpun faydaları neler? Hangi hastalıklara, nelere iyi gelir? Kalorisi ne kadardır? Tüm bu soruların yanıtına içeriğimizden ulaşabilirsiniz…

KIRMIZI TURP HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİYOR? *

Özellikle C vitamininden zengin olan bu sebzenin yeşil kısmı, köklerine oranla altı kat daha fazla C vitamini barındırıyor. Kırmızı turp, lif içeriği ve glukosinat bileşikleri ile kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere diğer kanserlere karşı koruma sağlıyor. Bu sebze kan şekerini yavaş yükselttiği için diyabetikler de rahatlıkla tüketebiliyor.

Yüksek oranda potasyum içeren kırmızı turp, aralarında kalp kasının da bulunduğu bütün kasların düzgün çalışması için gereken mineralleri içinde bulunduruyor. İçeriğindeki folik asit ise DNA onarımına yardımcı oluyor.

KIRMIZI TURPUN FAYDALARI *

  • C vitamininden zengin turp, hem soğuk algınlığından koruyor hem de kıkırdağı oluşturan kolajenin yapılmasını sağlıyor.
  • Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içeriyor. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengin.
  • Turp; cildi kuruluktan, sivilceden ve sivilcenin oluşturduğu kızarıklıktan koruyor. Bunun yanında turp suyunun saçlardaki kepeklenmeyi ve dökülmeyi önlemeye yardım ettiği de biliniyor.
  • Kırmızı turp, sülfürlü bileşikler açısından zengin olması sebebiyle karaciğer ve safra dostu olarak öne çıkıyor.
  • Midede ve bağırsaklarda çözülüp tokluk hissini pekiştiriyor.
  • Sülfürlü bileşikler açısından zengin, karaciğer ve safra dostu, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
  • Kolesterolü dengeleyici etki gösteriyor.
  • Folik asit açısından zengin olduğu için hücrelerimizin DNA ve RNA onarımını sağlıyor. Yaşlanmayı önlüyor.

KIRMIZI TURPUN KALORİSİ *

100 gramı yalnızca 16 kalori olan kırmızı turpta yağ bulunmuyor.

TURP NELERE İYİ GELİR? *

Ülkemizde çok yetiştirilen, pazarlarda gözlerimize renk cümbüşü getiren turpa sofralarımızda yeteri kadar yer açmıyoruz.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, özellikle zayıflamaya çalışırken bize çok faydası olacak turpla ilgili bilgiler veriyor:

Turp katı sebzelerden biri, kişiye çiğneme duygusunu tatmin etme açısından çok faydası oluyor. Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde turpu dilimleyip, az tuz ve bol limonla birlikte tüketebilirsiniz, “çok yedim” duygusu oluşturmaya birebir. Turpun kan şekerini yükseltme ölçeği olan glisemik indeksi düşük. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı için sizi daha uzun süre tok tutuyor. Lif oranı yüksek bir sebze olan turp, midede ve bağırsaklarda çözülüp tokluk hissini pekiştiriyor. Sülfürlü bileşikler açısından zengin, karaciğer ve safra dostu, kansere karşı koruyucu. İlaç gibi besinlerden biri olan turp, fitosterol bakımından zengin olduğu için kolesterolü dengeleyici etki gösteriyor. Potasyum açısından zengin olduğu için tansiyonu dengeliyor. Kalp koruyucu etki gösteriyor. Çok iyi bir C vitamini kaynağı olduğu için bağışıklık sisteminizi korumak ve grip olmamak için her gün küçük bir kase yemeye özen gösterin.

Ülkemizde guatrın en büyük nedeni iyot eksikliği. Turp, iyot açısından zengin olduğu için tiroit hastalıklarından koruyor.

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu ise, turpun faydalarını şöyle anlatıyor:

BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLİYOR

Turp içerdiği E, A, C, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi mineraller sayesinde vücuttaki sistemlerin iyi bir şekilde çalışmasına destek veriyor. Bağışıklığı güçlendirerek kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya katkı sağlarken, yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde vücut direncini artırıyor, virüs ve mikroplarla daha iyi savaşmanızı sağlıyor.

BAĞIRSAK FAALİYETLERİNİ DÜZENLİYOR

Yetersiz su tüketimi ve liften fakir beslenme sonucu kabızlık gelişebiliyor. Turp içerdiği su ve liften zengin yapısı sayesinde sindirim problemlerine karşı fayda sağlıyor, bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor.

KANSERE KARŞI SAVAŞIYOR

Antioksidan kapasitesi yüksek olan turp, içerdiği flavonoidler sayesinde vücutta oluşabilecek kanserli hücrelere karşı savaşıyor ve vücudu koruyor. Özellikle kırmızı turp sülfürlü bileşiklerden zengin yapısıyla vücutta oluşabilecek hücre hasarlarını önlemeye katkı sağlıyor.

KALBİ KORUYOR

Yapılan bilimsel çalışmalar; turpun potasyumdan zengin yapısıyla yüksek kan basıncını düşürmede etkili olduğunu ortaya koyuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu “Özellikle kırmızı turp içerdiği yüksek antosiyanin içeriğiyle kalp dostudur. Antosiyaninler vücutta antioksidan etki gösterir ve serbest radikallerle savaşır. Düşük kolesterol ve yüksek lif içeriğiyle kolesterol değerlerini düşürmede etki sağlamaktadır” diyor.

KİLO KONTROLÜ SAĞLIYOR

Düşük kalori ve yüksek lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk sağlayan turp, doygunluğu artırarak kilo kontrolüne yardımcı oluyor. Ayrıca turp ile hazırlayacağınız çorba ve salatalarla daha yüksek hacimde düşük kalorili öğün seçenekleri oluşturabilirsiniz.

KARACİĞERİ KUVVETLENDİRİYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Uzunoğlu “Hava kirliliği, tarım ilaçları, stres, sigara gibi vücutta zararlı etkiler yaratan faktörlere maruziyet sonucu antioksidan kapasite zarar görür. Sülfürlü bileşiklerden zengin yapısıyla turp; vücutta antioksidan sistemlerin çalışmasını destekler ve bu sistemde önemli rolü bulunan karaciğere destek sağlar, karaciğeri kuvvetlendirir” diyor.

CİLDİ BESLİYOR

Cilt sağlığı için çok önemli bir vitamin olan C vitamini, ciltteki kırışıklıkların en aza indirgenmesinde ve cilt pürüzsüzlüğünde kilit rol oynuyor. Turp C vitamini yönünden çok zengin bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Her gün 1 adet orta boy turp tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın yaklaşık yüzde 25’ini karşılayabilirsiniz.

Kan şekerini düzenliyor

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER

ALABAŞIN FAYDALARI NELERDİR? 

ÇARKIFELEK MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

AVOKADONUN SAĞLIĞA FAYDALARI BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ

Benzer İçerikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir