Adrenalini yüksek performans sporları arasında yer alan kürek branşı için hepsi bir arada diyebilir miyiz? Hem ruhunuza, hem de bedeninize ilaç niyetine deneyebilirsiniz. Uçsuz bucaksız maviliklere doğru kürek çekerken doğanın tüm güzelliklerini de keşfetmeye hazır olun!
Haziran-Temmuz 2024 sayısından
Yazı: Selen Tanyeri
Fotoğraflar: Selin Özdenizer
Kürek sporu son yıllarda sizce neden bu kadar popüler oldu? Denizde, gölde ve hatta baraj suyunda bile gördüğümüz deniz küreği tekneleri hepimizin dikkatini çekiyor. Takım sporu olarak yapabileceğiniz bu branşın vücudunuzun birçok noktasına fayda sağladığını da biliyor musunuz? Evet, yanlış duymadınız! Başta kol ve bacak kasları olmak üzere vücudun birçok bölgesindeki kasların gelişmesini sağlıyor. Yüzde 60 bacaklar, yüzde 30 karın ve yüzde 10 da üst vücut çalışıyor. Denge ve dayanıklılığı arttırmasının yanında kardiyovasküler sistemi de geliştiriyor. O zaman denemek için rotamızı Sapanca Gölü’ne çevirelim, ne dersiniz?
DENİZ Mİ, GÖL MÜ?
1892 yılında Uluslararası Federasyonunu oluşturan, 1896 yılından bugüne tüm Olimpiyat Oyunları’nın bünyesinde yer alan ve bugün yaklaşık 151 ülkede yarışmaları düzenlenen “Kürek”, dünyanın en önemli spor dallarından biri olarak görülüyor. Ülkemizde ise, 1957 yılında Eftal Nogan’ın başkanlığında Türkiye Kürek Federasyonu kuruluyor. Federasyonun da etkisiyle 1960’lı yıllarda kürek sporu Türkiye’nin çeşitli illerine yayılıyor. “Peki denizde bu sporu yapmak ile gölde yapmak arasında ne fark var?” sorusu hemen zihninizde canlanabilir. Daha sakin ve dingin bir anda kalmak istiyorsanız göl gibi durgun su tercih etmelisiniz. Kürek sporunu yaparken bir yandan da zihninizi dinlendirmek istiyorsanız, bunun için de kendinizi Sapanca Gölü’nde bulabilirsiniz. Biz de sıcak bir günde Sakarya Kürek ve Kano Spor Kulübü’nde, Olimpiyat sporcusu, 2014 Dünya üçüncüsü olan Cem Yılmaz ile beraber deniz küreğini denemeye hazırız!
KÜREKLERE ASILIN
Kendinize rahat ve dar spor kıyafetleri seçmelisiniz. Güneş kreminizi önceden sürmeli, gözlüğünüzü unutmamalısınız. Telefon için su geçirmez bir kılıf tercih edebilirisiniz. Takım performans uyumu oldukça önemli. Bunun için sık sık antrenman yapmalı ve belli süre sonra da güç antrenmanlarını çalışma programınıza eklemelisiniz. Farklı spor branşlarını aynı anda çalıştığınız zaman aeorebik kapasiteniz de daha çok gelişir. Tekneye binmeden önce küreklerinizi antrenörler eşliğinde tekneye sabitliyorsunuz, kontroller sırasında ayaklığın da boyunuza göre ayarlanması gerektiğini unutmayın. 4X bir teknede dümende deneyimli sporcu yer alırken, teknenin temposunu belirleyen “hamla” nın da yine deneyimli olması uyum için önemli… Sol el yukarıda ilk olarak dik pala alıştırmalarının ardından kürek çevirmeye birkaç ders sonunda geçebilirsiniz. Teknik detayların öğrenildiği temel dersler sonrasında daha rahat bir şekilde suda yol alabilirsiniz. Kürek sporunda; belirlenen mesafeyi kurallar çerçevesinde rakiplerinizden önce bitirmelisiniz. Bu sporu, diğer sporlardan ayıran en ilginç özellik ise; kürek çekenler hedef yani varış noktasını görmeden ilerliyor. Bunun için de kendinizi rahat ve güvende hissetmelisiniz. Elbette arada arkaya da bakmanız gerektiğini unutmayın. Zaman geçtikçe refleks olarak bu özellik size gelecektir. Sabah erken veya akşamüzeri rüzgarın izin verdiği sürece bu deneyimi yaşayabilirsiniz. Ama her nerede olursanız olun, profesyonel ekipler eşliğinde bu sporu denemelisiniz. Bu sayede uzun soluklu ve keyifli bir spor alışkanlığına dönüşebilir.
KİMLER YAPABİLİR?
Kürek sporunda kullanılan tekneler 1, 2, 4 ve 8 kişilik oluyor. Şansımıza güneşli ve rüzgarsız bir gün, göl de tam kıvamında! Lisanslı sporcuların, 2 kişilik ve tek kişilik teknede gölde süzülüşlerini izliyoruz. Swift Racing teknelerin özelliği karbondan olması. Fisa standartlarına uygun olarak hazırlanan tekneler özel dizaynı ve aerodinamik yapısı sayesinde yarışlarda büyük farklılık kazandırıyor. Teknik bilgi, dayanıklılık, kuvvet, denge ve ekip çalışması bu spor dalı için büyük önem taşıyor. Profesyonel olarak bu branşı seçmek isteyenler için başlama yaşı 12 diyebiliriz. Ama bu satırları okuyan ve 12 yaşını çoktan geçmiş olanlar için ise panik yok! Hobi amaçlı elbette deneyebilirsiniz. Hatta bununla da sınırlı kalmayarak, master ekiplerine dahil olabilir ve lisanslı sporcu olarak özel ve federasyonun düzenlediği yarışlara da katılabilirsiniz.
KÜREK SPORUNUN FAYDALARI
- Tek bir hareketle vücudun birçok kası çalışır. %60 bacaklar, %30 karın ve %10 üst vücut!
- Dayanıklılığı arttırır ve dengeyi korur.
- Duruş bozukluklarını düzeltir.
- Stresi azaltır.
- Takım ruhunu geliştirir, özgüveni arttırır.
- Hızlı düşünmeyi geliştirir.