Sağlıklı bir hamilelik sırasında plasenta rahim içinde büyür. Bebeğinizi göbek kordonundan besler. Mol (molar) gebelikte uterustaki doku plasenta yerine anormal bir kitle veya tümör haline gelir. İnsanlar tarafından kısaca “mol gebelik”diye bilinen, her 1000 gebeden 1’inde meydana gelen nadir bir durumdur.
Mol gebelik ayrıca hidatidiform mol olarak da bilinir. Döllenmiş yumurtayı çevreleyen ve normal olarak plasentaya dönüşecek olan doku, uterus içinde grapelike bir kitle oluşturur. “Tam” ve “kısmi” olmak üzere iki tür mol gebelik vardır.
- Tam bir mol gebelikte, fetus hiç gelişmez. Genellikle, herhangi bir genetik özellik içermeyen bir yumurta, bir sperm tarafından döllendiğinde oluşur.
- Kısmi molar gebelikte cenin gelişebilir ancak anormal olur ve yaşayamaz. Normal bir yumurta 2 sperm tarafından döllendiğinde kısmi mol gebelik gelişir.
Mol Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Mol gebeliği olan kadınlar, gebeliğin erken dönemlerinde normal hamilelik ile aynı semptomları geçirirler. İlk üç ila dört ay boyunca hamilelikle ilgili herhangi bir şeyin yolunda gitmediğine dair bir işaret olmayabilir.
Bununla birlikte, bir mol gebeliğin belirti ve bulguları şunları içerebilir:
- Rahmin normalden daha hızlı büyümesi
- Erken gebelikte vajinal kanama veya vajinadan koyu akıntı gelmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Grapelike dokuların vajinadan geçişi
- Fetal hareket veya kalp atışı olmaması
- Yüksek tansiyon
- Kilo kaybına ve iştahın artmasına neden olabilecek tiroid hormonunun aşırı üretimi.
Çoğu durumda, mol gebelik, düşük olduğunda ortaya çıkar. Düşük bir hamilelikten önce mol bir hamilelikten şüphelenilirse, genellikle ultrason ile tespit edilebilir. Ayrıca bir kan testi ile bir problem tespit edebilir. Hamileyken, HCG hormonu seviyeleri artar. Mol gebeliğiniz varsa, HCG seviyeniz genellikle olması gerekenden çok daha yüksektir.
Bazı anne adayları diğerlerine göre biraz daha risk altındadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
- 20 yaşından küçük veya 35 yaşından büyük olan hamileler.
- Daha önce mol gebelik geçirenler.
- Daha önce düşük yapanlar.
- Gebe kalmakta veya kısırlık problemlerinde zorluk çekenler.
Mol gebelik vakalarının yüzde 100’ü tedavi edilebilir. Tedavi seçenekleri, tümörün vücudun diğer bölgelerine yayılmış olup olmadığı da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır.
*Çoğu durumda, mol gebelik, gebeliğin dördüncü ayında kendiliğinden düşük yapar. Uterusta mol doku kalmadığından emin olmak için, düşükten birkaç gün sonra genellikle bir kürtaj yapılır. Kürtaj genel bir anestezi altında gerçekleştirilen küçük bir cerrahi işlemdir.
*Mol hamilelik kendiliğinden düşük değilse, anne adayına hamileliği serbest bırakması ve uterusu tetiklemesi için bir ilaç verilebilir.
*Mol gebelik, ilaç verilmesine rağmen düşük yapmazsa, vakum aspirasyonu adı verilen bir işlem yapılabilir. Bu prosedür kürtaja benzer. İşlem sırasında genel bir anestezi yapılır, serviks açılır ve mol gebelik nazik bir emme aleti kullanılarak çıkarılır. Ardından, tüm mol dokunun uzaklaştırıldığından emin olmak için uterus kontrol edilir.
Mol dokunun tamamen gittiğini kontrol etmek için doktorunuz muhtemelen hCG seviyenizi normale dönene kadar kontrol etmek isteyecektir. Bunun için sık sık kan testi yaptırmanızı söyleyecektir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için 6 ile 12 ay arasında kan testleri yaptırmanız istenebilir.
Mol gebelik, tekrar gebe kalma şansını etkilemez. Bununla birlikte, muhtemelen doktorunuzun tamamen hamile kalmanız için bir müddet beklemenizi tavsiye edebilir. Kısa sürede yeni bir hamilelik, hCG seviyenizin tekrar yükselmesine ve mol dokunun yeniden büyümesine neden olabilir.