Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur: Şirketler artık ticari bir alan satın almak ya da kiralamak yerine esnek ofis çözümlerini tercih ediyor. Biz de Kolektif House olarak bireysel, kurumsal ve inovatif ofis çözümlerimizle şirketleri özgürleştiriyoruz.
2012 yılında Babson Üniversitesi’nden mezun olan Ahmet Onur, üniversitenin 4. yılında ilk şirketinin temellerini attı. “Onura Enerji” adı altında tasarruflu aydınlatma sistemleri üzerine kurduğu şirket ile yabancı aydınlatma teknolojilerini Türk müşterilere, ön maliyet talep etmeden, elektrik maliyetlerinde sağladıkları tasarrufa ortak oldukları bir modelle satmaya başladı. Mezun olduğu yıl İstanbul’a dönen Onur, bu sırada asıl büyüme fırsatının “teknoloji” işlerinde olacağına yönelik inancıyla, “Grupla” adı altında, kişiden kişiye para transferi imkanı sunmayı hedefleyen teknoloji şirketini kurdu. Bu girişimin faaliyetlerini ise regülasyon nedenleriyle 1 yıl geçmeden sonlandırdı.
“Ailemin yatırımının olacağı Cezayir’in ilk özel direk fabrikası kurulumu projesinin yönetimine talip oldum ve Cezayir temposu nedeniyle ilk şirketim Onura Enerji’yi de kapattım.” diyen Ahmet Onur, Cezayir’deki projenin ardından çıktığı 6 aylık bir dünya turunda Kolektif House fikrinin tohumlarını biriktirmeye başladığını söylüyor. “2015 yılı Ocak ayında yakın arkadaşlarım da olan ortaklarım ile birlikte Sanayi Bölgesi’nde ilk adresimizi açarak Kolektif House’u kurduk. Türkiye’de ortak çalışma alanı pazarının temellerini attık.” ifadeleriyle Kolektif House’un yolculuğundan bahseden Onur, bu fikri ortaya çıkaran faktörleri de anlattı:
“Ekosistemle birlikte büyüyebileceğimiz bir yaşam alanı oluşturarak ofis kavramını değiştirmeyi amaçladık”
“Hep ona inanarak hareket ettiğim girişimci ruhumla, İstanbul’da birkaç start-up denememden sonra tekrar yeni bir iş fikri arıyordum. Ortaokul yıllarımdan bu yana yakın dostlarım olan kurucu ortaklarım ise o dönemde Kaliforniya’da geliştirdikleri FinTech uygulamasını lanse etmek üzere Türkiye’ye dönme kararı almıştı. Hepimizin bir çatı altında üretebileceği bir ofis arıyorken, bulduğumuz ofisleri ve genel olarak ofis deneyimini yetersiz bulduk. Sonrasında bizler de kendimize özgün bir yer yapmaya karar verdik. ‘Nasıl yaparız?’, ‘Ne kadarlık bir alan olsun?’ gibi sorulara cevaplar ararken karşımıza Seyrantepe Sanayi’de eski bir konfeksiyon fabrikası çıktı. Fabrikanın büyük bir alan olması, bizim de ufkumuzu açtı ve planladığımızdan daha da büyük düşünmeye itti. Böylelikle, fikirler ve istekler katlanarak yakın çevremizden insanların da sığabileceği, birlikte üretebileceği bir yer yaratma amacımız doğmuş oldu.
İlk bulduğumuzda bina, yanmış ve duvarları dökülmüş halde, mahalle ise alışılmadık ve insan çekmek için riskli olabilecek bir bölgeydi. Biz bunu sevdik ve iyi bir başlangıç hikayesi olacağına inandık. Böylece Kolektif House fikrini geliştirmeye başladık; henüz benzeri görülmemiş bambaşka bir ofis deneyimi tasarlayacaktık. Bu sırada yüzümüzü dünyaya çevirdik; o dönemde ABD’de ve Avrupa’da da benzeri girişimler hayata geçiyor ve hızla yayılıyorlardı. Uzun uçuşların, günübirlik seyahatlerin, peş peşe geçen toplantıların ardından ‘ortak çalışma alanı’ konusunda oldukça fazla birikim sahibi olduk. Ancak işin detayına inince hepsi başarılı girişimler olsa da tam olarak hayalimizdeki konsepti karşılamıyordu. Biz üyelerimiz arasındaki etkileşim, özgün ve yaratıcı tasarım anlayışımız ve ürettiğimiz içeriklerle çığır açmak istiyorduk. Amacımız sadece bir mekan değil, ekosistemle birlikte daha güçlü bir şekilde büyüyebileceğimiz bir yaşam alanı oluşturmak ve ofis kavramını herkesin kafasında değiştirmekti.
Tüm bu anlattıklarımla birlikte, yola ‘Sev, yarat, paylaş’ mottosuyla çıktık. ‘Paylaşma’ yaklaşımımızı insanların ikinci evi olacak sıcaklıkta bir alan oluşturma hayalimizle harmanlayıp adını ‘Kolektif House’ koymaya karar verdik. Ocak 2015’te kapılarımızı açtık ve ilk üyelerimizi kabul etmeye başladık.”
İş süreçlerinizde ve hizmetlerinizde yararlandığınız teknolojiler var mı?
Flexible üyelik modelleri kapsamlı bir değişimden geçerken, Kolektif House olarak bizler de şirketlere daha dijital bir dünyanın kapılarını aralıyoruz.
Üyelerimizin hem kendi ofislerini hem de Kolektif House içindeki tüm ihtiyaçlarını tek bir merkezden yürütmesini sağlayan akıllı ofis yönetim altyapımız KoPlanet ile üye yönetimi tamamen dijital olarak yürütülebilirken, KoPlanet Destek Merkezi ile de 24 saat içinde sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşmasını sağlıyoruz. KoPlanet aynı zamanda Kolektiflilere özel avantajlar ve üye etkinlikleri bir araya getiren bir hub olarak görev yapıyor. Tüm bunların yanında tercih edilen Kolektif House lokasyonunda çalışma alanlarında veya özel ofislerde üyelerimize özel, güvenli ve hızlı internet yapısı sağlıyoruz.
Pandemiyle adını daha sık duyduğumuz ve kalıcı olarak iş modellerinin de bir parçası olan uzaktan çalışma, artık sektör haline gelen paylaşımlı ofis alanında ve Kolektif House’ta neleri değiştirdi? Bu yeni çalışma düzeni sizce, gelecekte nasıl bir forma dönüşecek? Plazalara artık ihtiyaç kalmayacak mı?
Beklenenden uzun süren pandemi sürecinde şirketlerin iş akışını kesintisiz bir biçimde yürütmek adına dijital altyapılarına yaptıkları ciddi yatırımlara ek olarak, uzaktan çalışmanın verimliliği azaltmadığının da kanıtlanmasıyla birlikte, bugün gelinen noktada esnek çalışma iş hayatına geri dönüşü olmaz bir biçimde yerleşti. Gelinen noktada küçük ya da büyük fark etmeksizin tüm şirketler artık ticari bir alan satın almak ya da uzun vadeli sözleşmelerle kiralamak yerine demirbaştan teknolojik altyapıya herhangi bir ön yatırım gerektirmeyen, resepsiyondan ikramlara birçok hizmeti bir arada sunan esnek ofis çözümlerini tercih ediyor.
Kolektif House olarak yaptığımız araştırmaya göre, şirketlerin %77’si salgın sonrasında da hibrit çalışmaya devam edecek, %85’i ise esnek ofis alanlarına geçiş yapacak. Kolektif House olarak bizler de 2015’ten beri değişen çalışma alanı ihtiyaçlarını geniş bir perspektif ile ele alıyoruz. Çalışmanın insanı sınırlandırmasına değil, özgürleştirmesi gerektiğine inanıyoruz. “Kalbine iyi gelen, işine de iyi gelir” mottosuyla hareket ederek, geleneksel çalışma biçimlerinin ve ofislerin dönüşümüne öncülük ediyoruz. Her ihtiyaca uygun sunduğumuz bireysel, kurumsal ve inovatif ofis çözümlerimizle şirketleri özgürleştiriyoruz.
Paylaşımlı çalışma alanlarımızda Hazır Ofis, Gezgin, Sabit Masa, Sanal Ofis ve Dijital Üyelik olmak üzere 5 farklı çözüm ile hizmet veriyoruz. Bu üyelik modellerimizde üyelerimiz farklı lokasyonlardaki ortak çalışma alanlarımızda dilediğince çalışabilirken, Kolektif ekosistemi ile networking imkanına da kavuşuyor. Özellikle oldukça yenilikçi bir çözüm olan Kolektif dünyasına açılan dijital kapımız Dijital Üyelik ile kullanıcılar lokasyona gelmeden online üyelik başlatabiliyor ve ayda 3 gün lokasyon kullanımına sahip oluyor. Üyelerimiz ayrıca networking imkanına erişmenin yanında, Kolektiflilere özel indirimlerden yararlanabiliyor ve online/offline etkinliklere katılabiliyor. “Kullandığın kadar öde” sistemi ile de ihtiyaca yönelik ek günlük ofis ve toplantı odası kullanımı alabiliyor.
Öte yandan, sektördeki bilgi birikimimiz ile yeni iş dünyasının güncel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler de geliştirdik. Bunlardan Kolektif Enterprise hızla benimsenen ve yaygınlaşan hibrit çalışma modelinde dağınık ofis altyapısı kurmak isteyen şirketler için en efektif çözüm. Kolektif Enterprise ile kurumlara en optimum çözümü sunmak için öncelikle çalışma alanı stratejisi çalışarak ihtiyaçları belirliyoruz. Ortaya çıkan ihtiyaca göre istenilen adreste, ihtiyaç duyulan büyüklükteki ofisi buluyor; kurumun tercihleri doğrultusunda tasarlayıp, tüm operasyonel süreçlerini verimli bir şekilde yönetiyoruz. Böylece şirketler yatırım maliyetlerine katlanmadan, tüm operasyonu tek elden yönetebilmenin yanında metrekarelerini azaltarak ilave verimlilik elde ediyor. Esnek çalışma alanları öngörülemeyen bir durum ya da personel sayısında değişiklik olması durumunda şirketlere büyüyen ya da küçülen ekipler için mevcut metrekarenin belirlenmesinde nihai çevikliği sunuyor. Ayrıca, esnek çalışma alanlarının tercih edilmesi çalışan bağlılığı, memnuniyeti, verimliliği/üretkenliği, yaratıcılığı ve motivasyonu açısından da büyük katkı sağlıyor. Kolektif Suites’te de izole ofis tercih edenler için kurumların ihtiyaçları doğrultusunda taşınmaya hazır daireleri Kolektif dokunuşlarıyla düzenliyor ve tüm operasyonel süreçlerini yönetiyoruz.
Özetle; uzaktan çalışma kalıcı hale gelecek ve şirketler hibrit ofis yapısını benimseyecek. Kolektif House olarak bizler de tüm bu ürün ve çözümlerimizle start-up’lardan kurumsal şirketlere, global firmalardan butik ajanslara kadar farklı ölçek ve sektörden markalara, stratejik yaklaşımlarla hibrit çalışma alanı çözümleri sunuyoruz ve daha inovatif yaklaşımlarla sunduğumuz çözümlere yenilerini eklemeye devam edeceğiz.
Girişimcilik konusuna da değinmek istiyoruz. Fikri gerçeğe dönüştürme yolculuğunu, zorlukları ve güzellikleriyle nasıl anlatırsınız? Girişimci adaylarına bu yolculukta hangi noktalara dikkat etmelerini önerirsiniz?
Yapıcı yıkımın köşe başında olduğunu unutmamak lazım. Pandemi süreci bize bunu hat safhada gösterdi. Evrensel bir göz ile bakarsak böyle bir krize tam olarak hazır olmak belki mümkün değil ancak dünyada risk teşkil eden ve çok daha iyi olabileceğimiz de birçok alan var. Kısacası bu süreç bize çok daha çevik verimli ve duyarlı olmamız gerektiğini gösteriyor. Teknolojiyi lehimize kullanmamız, bireyler ve şirketler olarak çok daha çevik bir hal almamız için epey çıkartılacak ders var. Aynı zamanda kriz ne pahasına olursa olsun büyümek, kârlı ve sürdürülebilir büyüme nosyonunu masaya getiriyor. Böylece daha yıkıcı kaslara sahip olup, daha yapıcı stratejiler işletmemiz gerekiyor.
Kolektif House’un gelecek hedefleriyle bitirelim. Sunduğunuz hizmeti ülke geneline ve globale taşıma odağınız var mı? İlerleyen dönemlerde mevcut ve potansiyel üyelerinize ne gibi yenilikler sunacaksınız?
Esnek çalışma alanlarımızı Türkiye’de ve bölgede yaygınlaştırmayı hedeflerken, çok yenilikçi bir ürünümüzü de kısa bir süre sonra hayata geçireceğiz. Teknoloji alanına büyük yatırımlar yaparak çalışma alanı deneyimini üyelerimiz için çok daha üst seviyelere taşıyacağız.
Gelecek artık yatırım yapmadan, firmaya özel ve esnek ofis alanlarına sahip olmak üzerine konumlanacak. Bizler de bu yönde çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.
Kaç Defa Okundu: 18